hits

Luke 21 og 22 i den feministiske jule-kalenderen // Rettssikkerhet og feminist-litteratur

kommentarer

Velkommen til Kommentarfeltets feministiske julekalender! Hver dag frem til jul vil jeg skrive en kort (eller lang) notis om det som opptar meg - med feministisk vinkling.

Oh, man. Nå går den feministiske julekalenderen mot slutten. For å få med alt jeg ønsker tror jeg små lister er den beste løsningen for de siste dagene. Enig? I dag blir det, som et par ganger tidligere, to luker i en.

Luke 21:

To kamerater (20) er dømt for voldtektsforsøk, sex med mindreårig og snikfilming av jenter som har sex og/eller er nakne. De to var tiltalt for tre voldtekter av unge jenter. Den første voldtekten skal ha skjedd i 2012. Da var guttene 15 år, og offeret 14 år. En av kameratene ble tiltalt for en ny voldtekt samme år, den andre for en voldtekt i 2015.

Begge de to mennene er nå frikjent for voldtekt, men er dømt for voldtektsforsøk. De er dømt til henholdsvis 311 og 210 timer samfunnsstraff, både for voldtektsforsøk og for seksuell omgang med en person under 16 år. De er i tillegg dømt til å i fellesskap betale en oppreisningserstatning på 145.000 kroner til jenta. En av mennene må også betale et tillegg på 30.000 kroner (Kilde: VG). Den ene er i tillegg er de dømt for å ha slått en annen mann i ansiktet. For dette ble han dømt til 36 dagers ubetinget fengsel.

Skjer dette virkelig? Mennene er tiltalt for flere voldtekter, dømt for voldtektsforsøk og dømt for seksuell omgang med en mindreårig. De har filmet, og spredd seksuelt krenkende videoer - mot de som er filmet sin vilje. På tross av dette så er det altså slaget mot en mann som utløser den strengeste strafferaksjonen? Er virkelig en manns ansikt verdt mer enn jenters samtykke, kropp, liv og trygghet? Hvor er rettssikkerheten for overgrepsofre?

Det er ikke opp til meg å avgjøre skyldspørsmålet, men å reagere på straffeutmålingen? Ja! Rettssikkerhet for overgrepsofre NÅ!

Et lite PS: Har du fått med deg jule-kampanjen til Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom på Instagram? Sjekk den ut her. Både undertegnede og SnapKollektivet støtter kampanjen fullt ut!

Foto: SnapKollektivet

Luke 22:

Lesetips til folket! Jeg skal slenge ut noen flere gavetips (for de som er sent ute) i morgen - until then kan du kose deg med saken The book that made me a feminist (The Guardian).


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar