hits

Luke 20 i den feministiske jule-kalenderen // Har Stavrum tilbrakt høsten med hodet i sanden?

kommentarer

Velkommen til Kommentarfeltets feministiske julekalender! Hver dag frem til jul vil jeg skrive en kort (eller lang) notis om det som opptar meg - med feministisk vinkling.

Gunnar Stavrum publiserte denne uken innlegget Vet ikke menn at sex er frivillig? Bak dagens luke er det særlig tre interessante sitater fra dette innlegget som jeg ønsker å adressere. 

«Siden Norge har 2,6 millioner personer av hankjønn, er andelen seksualforbrytere forsvinnende liten.»

«Norsk lov forbyr diskriminerende eller hatefulle ytringer, som «å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres gruppetilhørighet.»

«Kvinner flest er ikke ofre, menn flest er ikke seksualforbrytere, og innvandrere flest er lovlydige.»

Er det noe #metoo har vist oss er det at de aller fleste kvinner faktisk er ofre for diskriminerende ytringer og handlinger - utelukkende som følge av sitt kjønn og sin gruppetilhørighet. Bevegelsen har også vist at det på ingen måte er en liten andel menn som begår disse overgrepene.

Har Stavrum tilbrakt høsten med hodet i sanden? Hvordan kan han ha unngått å få dette med seg? Det er på tide å åpne øynene og slutte å rope «ikke alle menn.» Det er på tide å lytte. 

Ja, innvandrings- og integreringsdebatten må selvsagt tas, men den må ikke blandes med dette. Seksuell diskriminering, trakassering og overgrep er deler av et strukturelt sammfunnsproblem som rammer kvinner verden over, og det er menn som er undertrykkerne. Vi kan ikke miste det av syne for å utelukkende fokusere på en gruppe menn som ofte er de svakeste i samfunnet. Uavhengig av om Stavrum ønsker det eller ikke så deler han gruppetilhørighet med disse overgriperne. Det er et strukturelt problem at veldig mange MENN trakasserer og undertrykker kvinner. Ikke bare innvandrere. Ikke alle menn, men veldig mange menn.

Det er de mektige mennene i toppen av samfunnet som bør gå foran, og som bør vise at denne formen for undertrykking og trakassering ikke er akseptabelt. Ved å rope «ikke alle menn», og «som oftest innvandrere» bidrar man til det motsatte - nemlig å nok en gang rette søkelyset bort fra toppen og nedover.

Stavrum siterer Sveriges statsminister Stefan Löfven, og skriver: 

«Åpenbart vet ikke menn at sex skal være frivillig». Det er fristende å svare: Snakk for deg selv.

Kjære Stavrum. Nei. Ikke snakk bare for deg selv. Ikke rop «ikke alle menn, bare se på meg!» Anerkjenn strukturene som daglig og gjennomgående undertrykker kvinner og ta de på alvor. Spør hva du kan gjøre for å endre dette - så kanskje vi får færre #metoo i fremtiden?


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar