hits

Luke 16, 17 og 18 i den feministiske jule-kalenderen // Cat Person, abort og heia Sverige

kommentarer

Velkommen til Kommentarfeltets feministiske julekalender! Hver dag frem til jul vil jeg skrive en kort (eller lang) notis om det som opptar meg - med feministisk vinkling.

Hei, jeg har ikke glemt dere. Jeg har bare bomma litt på tiden, og ikke helt fått med meg at hele helgen kokte bort i sosialiseringens navn - men fortvil ikke! Dere skal få lukene deres. Jeg gir dere herved 3 i 1 - i form av en aldri så liten liste (hurra) over tre saker som har opptatt meg siden fredag: 

Luke 16: 

Jeg vil gjerne anbefale novellen «Cat person». I novellen følger vi Margot og hennes noe klønete romanse med Robert. Novellen er publisert i The New Yorker og er skrevet av Kristen Roupenian.

Novellen har skapt furore og er delt, diskutert, hedret og hatet på nett - i et tempo og omfang man sjelden har sett maken til. Hva er det med akkurat denne novellen? For det første diskuteres den som alt annet enn det den er - nemlig en novelle. Flere har kastet seg rundt for å besvare spørsmål som er Margot ekte? Hva med Robert? Hvis ja, har Robert i det hele tatt katter? Er novellen fiksjon, eller er det en artikkel eller et essay? Roupenian har uttalt til The New Yorker at historien er inspirert av et lite men ekkelt møte hun hadde med en person på nett.

Personlig leste jeg novellen to ganger før jeg klarte å bestemme meg for om jeg likte den, eller om den bare var.. rar. Jeg må melde, uten tvil, at jeg har skikkelig sansen for den! Den vekker noe i meg. Jeg syns den er triggende, provoserende, trist og ikke minst ubehagelig. Jeg kan skrive under på beskrivelsen av å bare "la det stå til", og jeg tror neppe jeg har en eneste venninne som ikke kan si det samme. Dette med å tillate noen å ha sex med en, på tross av at man selv finner hele seansen frastøtende. Å ikke ha blitt utsatt for et overgrep, men å ha følt seg tråkket på. Tygget og spyttet ut. 

Novellen reiser noen betimelige spørsmål vedrørende menn og kvinners seksualitet, og hvordan kvinner navigerer i en kvinnefiendtlig verden - som skissert av Elise Dybvig i Agendamagsin.no.

Jeg siterer:

Robert i «Cat Person» er ingen Harvey Weinstein, Louis C.K eller Charlie Rose.

Margot blir heller ikke utsatt for et overgrep, sexen er frivillig og på overflaten samtykkende. «Bad sex» er betegnelsen gitt av engelske medier, men den treffer ikke helt den heller. Det finnes dårlig sex som også er bra sex, i den grad at en hele tiden føler seg hørt, sett og tatt hensyn til. «Cat person» bygger gradvis opp en sexscene som hovedpersonen ikke ønsker å ta del i, men føler seg for maktesløs til å avbryte. Dette er sex diktert av eldgamle kjønnsstrukturer.

(Vær så god. Et lesetips til). 

Luke 17:

"Tenk deg at du blir utsatt for en voldtekt som resulterer i at du blir gravid. Mot slutten av graviditeten blir du mishandlet på åpen gate, mange harde slag i magen. Noen dager senere får du smerter og oppdager blødninger. Du ringer nødetaten for å få hjelp og kort deretter besvimer du. Når du våkner ligger du fastlenket i sykehussengen. Du er nå anklaget for å drept ditt barn." Slik starter Dagbladets artikkel om Teodora del Carmen Vásques.

I El Salvador sitter minst 27 kvinner fengslet for "mord under skjerpende omstendigheter". De straffes utelukkende fordi de er født som kvinner, og lider under et så kvinnefiendtlig rettssystem at en samlet sivilisert verden burde kjempe - side om side, for kvinners sikkerhet og for den ubestridelige rett en kvinne skal ha til å bestemme over sin egen kropp. 

Nå i ettermiddag har flere politiske partier og organisasjoner demonstrert foran Utenriksdepartementet, med det mål å få den norske regjeringen til å legge press på El Salvador for ny abortlov. Verden er et livsfarlig sted å være kvinne - og jeg støtter alle demonstrerende partier og organisasjoner!

Uten rett til selvbestemt abort er ikke kvinner frie. Aksjon! Nå! 

Luke 18:

Så til våre venner i Sverige! 

"Sex skal være frivillig, og er det ikke frivillig, er det ulovlig".

Sveriges statsminister Stefan Löfven har presentert samtykke-forslaget som skjerper straffen for voldtekt. Med lovforslaget utvides voldekts-begrepet og kampen for å ansvarliggjøre gjerningsmannen fremfor offeret spisses til.

Löfven uttalte i også at "det er åpenbart at menn ikke vet at sex skal være frivillig" (kilde: Nettavisen og Svenska Dagbladet). Jeg applauderer, og lurer på når vårt seigrumpa rettsvesen følger det samme eksempelet?

Her er endringene i den svenske lovgivningen (kilde: NRK):

Dagens lovgivning i Sverige definerer følgende situasjoner som voldtekt:

  • Når gjerningspersonen tvinger noen til å ha sex ved vold eller tvang.
  • Når gjerningspersonen utnytter en person som er bevisstløs, sover, beruset, syk eller er i en særlig sårbar situasjon.
  • I tilfeller der offeret på grunn av alvorlig frykt reagerer med passivitet.

Slik vil forslaget endre lovgivningen i Sverige:

  • Det vil bli tydeligere hvorvidt samleiet har skjedd av fri vilje. Når man har sex med en person, skal man forsikre seg om at vedkommende deltar frivillig. Hvordan dette skal bedømmes, vil bli vurdert fra sak til sak.
  • Tanken er at forslaget skal være forebyggende, men også fange tilfeller der personen befinner seg i en særlig sårbar situasjon. Det kan eksempelvis være tilfelle når vaginalt samleie blir til analt samleie, uten at offeret er med på det.

Både SV og AP er positive til å innføre lovforslaget som forbyr sex med personer som ikke gir et tydelig og aktivt samtykke. Høyre og FrP ser ikke behovet, og kategoriserer forslaget som skandaløst

Det som er skandaløst er å, relativt stilletiende, være vitne til de avsløringen som kommer med kampanjer som #metoo. Det som er skandaløst er å lese saker på saker der offeret ikke blir trodd, og der premisset for et gitt samtykke brytes - men ikke kategoriseres som et overgrep. Saker der rettssikkerheten for ofre for overgrep er lik ikke-eksisterende. 

Kan en slik tydelig presisering i loven, med medieoppmerksomheten som følger med gjøre at en mann forsikrer seg bedre når det gjelder samtykke? Er litt mer oppmerksom? Kan det bidra til at en som har blitt utsatt for overgrep har mindre tvil, og anmelder oftere? Jeg tror det. Hvis dagens lovverk hadde fungert godt nok ville vi sett overgripere dømt og voldtektsutsatte slippe å føle at det er de som er på tiltalebenken - jf saker som Hemsedalsaken).

Det er på tide å øke rettssikkerheten til overgrepsofre. Nå! 

Les innlegget Hun ble ikke nok voldtatt


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar