hits

Luke 14 i den feministiske jule-kalenderen // Nå har #metoo-bølgen gått for lang

kommentarer

Velkommen til Kommentarfeltets feministiske julekalender! Hver dag frem til jul vil jeg skrive en kort (eller lang) notis om det som opptar meg - med feministisk vinkling.

Nå har #metoo-bølgen gått for lang. Er det ikke lov å flørte lenger? Menn kommer aldri til å tørre å be noen på date igjen. Kan jeg klemme kollegaen min? Blir jeg beskyldt for seksuell trakassering om jeg prøver meg på noen på byen?

Jeg har tidligere skrevet om #metoo, jeg har løftet frem TIMES kåring av person of the year, pekt på svake ledere med mer. Å si at jeg har fulgt #metoo på kloss hold vil på ingen måte være en overdrivelse. Jeg har skrevet, diskutert, lest og deltatt i debatter. Jeg har hisset meg opp, hisset meg ned, applaudert, løftet frem og fortalt om egne erfaringer. Det jeg derimot (hittil) ikke har skrevet om er de uttalelsene jeg viser til innledningsvis.

Foto: skjermdump // TIME

Det er mange som har ment noe om dette før meg, så jeg har tenkt at pytt sann - jeg lar det ligge. Men nei. Jeg kan ikke la det ligge, for alvorlig talt!

Med enhver god kampanje kommer bagatellisering og stråmenn. Stråmenn som at en kaffe-invitasjon blir til en #metoo-status. Stråmenn om stakkars menn som ikke lenger tør å smile til ei søt jente i bar-kø. Stråmenn som at hallo, når ble klønete flørting til seksuell trakassering?

Nei. Å flørte, sjekke og invitere på date er ikke trakassering. Det fordrer selvsagt at den flørtingen og sjekkingen du driver med er preget av normal folkeskikk og respekt. Det fordrer også at du, om du får din date-invitasjon avslått, tar nei for et nei, ikke tyr til gjentatte trakasserende fremstøt, ikke tar fysisk tak i personen som avviser deg og så videre. Føler du at du og dine sjekkemetoder blir truffet av poster om #metoo vil jeg påstå at det er deg og dine sjekkemetoder det er noe alvorlig galt med, ikke kampanjen.

For å bruke noen egenerfarte eksempler. Å gå bort til ei jente du finner attraktiv og fortelle henne at du finner henne attraktiv, til og med ved å si ting som "sjukt digg rumpe", er ikke uønsket seksuell oppmerksomhet. Det er heller ikke trakassering. Det kan være verdt å bemerke at du, om "sjukt digg rumpe" er din faste replikk, kan dra nytte av å utvikle repertoaret noe, men du er ikke en overgriper. Letta? Om du derimot går bort til ei jente, griper tak i rumpa hennes med den ene hånda, presser den andre hånda under skjørtet hennes - mens du sier "deg skal jeg knulle" er vi inne i en helt annen problematikk. Ser du forskjellen? Bra. Jeg vil også nevne at du er smått på viddene om du starter med "skal vi ta en øl sammen", får et "nei takk" og dermed følger opp med å 1) bli fysisk truende (som for eksempel ved å holde den andre personen fast) og 2) bli verbalt truende (som å kalle personen for hore, fitte og lignende).

Jeg har enda til gode å se noen misbruke #metoo på den måten at det vil frarøve en mann muligheten til å invitere med noen på date. Jeg har ikke sett en eneste post (annet enn sarkastiske innlegg fra de som harselerer med kampanjen) der noen i fullt alvor bruker #metoo om hendelser som dreier som helt alminnelig flørting eller sjekking. Det jeg derimot ser er en svært viktig belysning av et så alvorlig tema som seksuelle trakassering og overgrep. Flere og flere står frem, og det avdekkes saker som omhandler overgrep og systematisk seksuell trakassering - som har strukket seg over en årrekke.

Og hey. Føler du deg truffet av #metoo? Bra. Da er du åpen for å få bedre innsikt i eget adferdsmønster.

Jeg kan for øvrig anbefale psykolog Sidsel Fjelltuns sak Så du er redd for å bli outet i #metoo?


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar