hits

Luke 13 i den feministiske jule-kalenderen // HEIA NORGE!

kommentarer

Velkommen til Kommentarfeltets feministiske julekalender! Hver dag frem til jul vil jeg skrive en kort (eller lang) notis om det som opptar meg - med feministisk vinkling.

I 2015 slo Jorid Hovden, som har drevet kjønnsforskning siden 80-tallet, alarm om likestilling i norsk idrett. Hun pekte på at idretten var en versting når det kom til likestilling på trenersiden. I 2008 stod Norges idrettshøgskole bak rapporten Bedre med flere på banen! Likestilling og mangfold i norsk idrett. Det var Likestillings- og diskrimineringsombudet som tok initativ til rapporten, og denne ble blant annet publisert på Forskning.no. Rapporten viste av det er hvite menn som dominerer i idretten, og da spesielt på trener og styrenivå. 

Kari Fasting, som ledet arbeidet med rapporten, uttalte at kvinner er mer fysisk aktive i form av trening og mosjon enn menn, men flere menn er aktive i organisert idrett. Mange kvinner trener på private treningsstudio som har en medlemskontingent atskillig høyere enn det man finner i idrettslag og at idretten derfor bør se på hva de kan gjøre for å tiltrekke seg flere kvinner (kilde: forskning.no)

I 2016 fikk Kulturminister Linda Hofstad Helleland i oppdrag av IOC-president Thomas Bach å jobbe frem en rapport om kvinneandelen blant internasjonale idrettsledere. Hun ga idrettsnorge refs, og uttalte blant annet at glasstaket i norsk idrett virker nærmest å være av betong, og umulig å sprenge! 

I januar 2017 leverte «Fjørtoft-utvalget» sine forslag for økt likestilling i norsk idrett til kulturdepartementet. Et av forslagene er at jobben til NIF-topp Inge Andersen (52) bør i fremtiden være tidsbegrenset. Og innen 2023 skal halvparten av norske idrettsledere - på alle nivåer - være kvinner (kilde: VG.no).

Denne uken kunne NRK melde at det er enorme kjønnsforskjeller i toppidretten, og at norske menn tjener 100 millioner mer enn norske kvinner. Enkelte idrettsprofiler var rystet over tallene, mens andre andre (som Johannes Thingnes Bø) forsvarer diskrimineringen. Heller ikke Emil Hegle Svendsen syns at disse forskjellene er særlig problematiske. 

Stefan Johansen og Maren Mjelde. Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix

Jeg leser innlegg og kommentarer ment å rasjonalisere og argumentere for lønnsforskjellene - men ærlig talt. Jeg kan ikke annet enn å vise til fotballen i dette tilfellet.

Onsdag 13. desember, møttes landslagskapteinene Maren Mjelde og Stefan Johansen i London under den historiske avtalen som reduserer landslagsguttas utbetalinger - som et tiltak for å redusere forskjeller mellom Norges to A-landslag.

Dagens luke er Stefan Johansens uttalelse:

- Det er utrolig artig at et lite land som Norge kan gå foran med dette. Vi håper at de større organisasjonene henger seg på. Det har vært enorme forskjeller, og vi håper andre kan gjøre det samme. 

YASS! La oss håpe! HEIA NORGE!


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar