hits

Luke 12 i den feministiske jule-kalenderen // Den som ler sist bør ikke være den feige lederen

kommentarer

Velkommen til Kommentarfeltets feministiske julekalender! Hver dag frem til jul vil jeg skrive en kort (eller lang) notis om det som opptar meg - med feministisk vinkling.

Kjent komiker anklages for overgrep og seksuell trakassering. Mannen i 40-årene får fortsette å opptre jevnlig på landets største humorscener.

Slik starter NATT&DAG sin sak, publisert 8. desember. 

NATT&DAG melder videre at «Flere komikere skal ha varslet ledelsen i Stand Up Norge om hendelser, og noen har også gitt beskjed om at de ikke ønsker å dra på jobbreiser med mannen. En av hendelsene som omtales i denne saken skal ha skjedd på et julebord i regi av byrået. Likevel fortsetter han å opptre jevnlig på de største humorscenene i landet.»

Da det ble kjent at Davy Wathne har avsluttet sitt arbeidsforhold i TV2 på grunn av anklager om trakassering var jeg en av de som kritiserte Wathne for den massive ansvarsfraskrivelsen han presenterte i de følgende dagene. 

En av de som føler seg trakassert av Wathne sier det slik:

Jeg meldte fra til nærmeste leder som sa «at Davy ikke mente noe med det, at det var sånn han var, og at vi måtte tolerere det». Wathne på sin side skryter av sportssjef Vegard Jansen Hagen og resten av TV2-ledelsen, samtidig som han i intervjuer klager over og beskylder de som har følt seg støtt for å være svake (ikke robuste) og lite reale da burde sagt fra direkte til han. 

Min Nettavisen-kollega (og advokat), Carl Bore, belyste problematikken med feig ledelse i sitt innlegg Feig ledelse? Spark en ansatt. Det er absolutt på sin plass å kritisere TV2-ledelsen, og da særlig for at de ikke tok affære tidligere. Også ledelsen i Latter viser seg som svak

Det er en skandale at ledere ikke har noe å tape på å nøle med å ta grep eller feie slike saker under teppet. Sportsredaktøren beklager, dog med noen reservasjoner fordi han hevder at han ikke fikk kjennskap til omfanget av saken med det samme. Det at han beklager i ettertid endrer ikke det faktum at han gikk offentlig ut og skrøt av overgriperen etter at han var avskjediget. Det har han ikke kommet med noen beklagelse eller god forklaring på. Poenget er signalet det gir til de andre lederne - nemlig at det å se bort eller vente i årevis med å ta grep i slike saker ikke får konsekvenser. Det bør få så store konsekvenser at det setter en støkk i alle ledere. Denne offentlige skittentøysvasken bør brukes til å vise hvor viktig det er å handle rett og raskt i slike saker.

For hva er det egentlig med disse lederne? De feige lederne som ikke tar seksuell trakassering på alvor før det fokuseres på det i media? De feige lederne som skyver hendelser som dette under teppet, og når de kommer krypende frem kommer med tilsvaret:

- Kan ikke håndtere personalsaker basert på ubekreftede rykter.

Vet du hva, Latter-sjef Elina Krantz? Det er ingen, jeg gjentar ingen, som ber deg om å håndtere personalsaker basert på ubekreftede rykter. Det man derimot kan forvente av deg er at du tar ditt ansvar, som leder, på større alvor enn det du har gjort i dette tilfellet. Hører du rykter blant de ansatte som omhandler overgrep og systematisk, seksuell trakassering er det ditt ansvar å undersøke om det er hold i disse ryktene. Det er da du tar på deg leder-hatten og stiller dine ansatte noen svært viktige spørsmål. Det er da du sørger for å skape en dialog basert på tillit, slik at dine ansatte både kan betro seg til deg - og oppleve å bli hørt, og trodd. 

Det er det en leder gjør. En god en sådan.


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar