hits

Luke 8 i den feministiske jule-kalenderen // Menn som pusher 70 og garderobeprat

kommentarer

Velkommen til Kommentarfeltets feministiske julekalender! Hver dag frem til jul vil jeg skrive en kort (eller lang) notis om det som opptar meg - med feministisk vinkling.

Torsdag ble det kjent at Davy Wathne har sagt opp sin stilling i TV2. Dette etter at flere ansatte skal ha varslet at de har opplevd Wathne som «sexistisk» og «trakasserende».

Willand Willand, kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i TV 2, skriver følgende til NRK:

«Flere har opplevd ham som trakasserende i form og tone. Han har hatt en undertone som enkelte har opplevd som sexistisk og støtende, men dette er ikke hovedbildet. Davy har vært en av TV 2s største og viktigste profiler gjennom 25 år. Seerne har opplevd en ekstremt kunnskapsrik journalist, en engasjert og særegen tv-personlighet. Han sier selv at han ikke er noe A4-menneske, og det er på godt og vondt. For mange i TV 2 har oppførselen hans vært svært vanskelig å forholde seg til.»

«Jeg trodde jo de hadde en viss støpning og robusthet når de begynte i mediebedrift, men når jeg skjønner at jeg har krenket noen og gjort dem vondt, så må jeg beklage det.»

Ett eneste sted står det at han har oppført seg uakseptabelt. Resten er andre har «opplevd» oppførselen hans som trakasserende. Wathne selv beskriver sin væremåte og sjargong som «garderobeprat». Han utdyper med følgende til DN:

«Jeg har trodd at alle i TV 2 har elsket å gå på jobb hver dag. Så oppdager jeg at noen har kvidd seg og hatt det jævlig på jobb. Når jeg skjønner at det er min skyld, tar jeg det veldig tungt. Selvfølgelig. Jeg trodde jo de hadde en viss støpning og robusthet når de begynte i mediebedrift, men når jeg skjønner at jeg har krenket noen og gjort dem vondt, så må jeg beklage det.»

Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Ærlig talt. Nå må Wathne se til helvete å rulle inn. Den eneste måten dette kunne vært tolket som en valid, eller i det minste litt ydmyk, unnskyldning var om alt etter «Når jeg skjønner at det er min skyld, tar jeg det veldig tungt. Selvfølgelig.» aldri ble sagt eller skrevet. Dette er en så klassisk unnskylding som etterfølges av et «men», noe som gjør at alt før men`et mister sin verdi. 

Snakk om å legge ansvaret over på «de som opplevde følelsene», til de som føler seg støtt og de som ikke har denne «støpningen» Wathne regnet med at de hadde. De har tross alt valgt å starte i en mediebedrift. Pysene. 

Da han gjestet Dagsnytt 18 sa Wathne at ikke alle er vant med hans garderobeprat og deskhumor. Han fortsetter å si det samme, og å bruke den samme vinklingen til alle som vil høre - som at han innbiller seg at dagens unge er mer herdet. Dette baserer han på at «guttene på 15 stod og pratet om trekantsex og rævpuling». Davy selv konkluderer med følgende: «så er det jeg som er en gammel gris og de som er fintfølende. Og det synes jeg er leit. Det synes jeg er trist. Og det synes jeg noen burde sagt fra om».

Ja stakkars Davy. Det er ikke hans skyld. Noen burde sagt fra til ham at ikke alle unge nå til dags elsker å snakke om trekantsex og rævpuling. Ærlig talt. Davy Wathne beklager ikke oppførselen sin. Han sutrer over at ingen har fortalt ham at hans oppførsel er totalt uakseptabel.  

Takk faen for #metoo og den stadig økende bevisstheten rundt trakassering forkledd som garderobeprat. Anse det herved som en oppdragelsesreise for menn som pusher 70. 


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar