hits

Luke 6 i den feministiske jule-kalenderen // #metoo er «Person of the year»

kommentarer

Velkommen til Kommentarfeltets feministiske julekalender! Hver dag frem til jul vil jeg skrive en kort (eller lang) notis om det som opptar meg - med feministisk vinkling.

Dagens luke er den sterkeste, stolteste og viktigste til nå. Fjorårets «person of the year» Donald Trump har hevdet (på twitter) at Times ønsket å kåre han i år også. Vel. Kontrasten kunne ikke blitt større. Merk at dette ikke er innlegg nummer tre på rappen om Trump eller hans meningsfeller - men det er søren meg verdt å applaudere følgende:

Fra en pussygrabber til de som har brutt stillheten om hvor vanlig og hvor sosialt akseptert (..) det i enkelte (les: mange) kretser er, men dog hvor totalt uakseptabelt ass-og pussygrabbing faktisk er. Applaus til The Silence Breakers // De, dere oss og alle som brøt stillheten.

Årets «person of the year» er #metoo-bevegelsen! 

Bevegelsen så dagens lys i 2006 da Tarana Burke, gjennom sin nonprofit organisasjon Just Be Inc (som bistår ofre for seksuell vold), ønsket å oppmuntre unge kvinner til vise solidaritet med hverandre. Hashtaggen gikk viralt nå i 2017, da den ble tatt i bruk av skuespiller Alyssa Milano. 

Denne tildelingen er så viktig at jeg ikke engang vet hvordan formidle det. Den retter søkelyset der det bør være, og bidrar med en svært viktig bevisstgjøringen. Verdien av denne bevisstgjøringen er skyhøy, og den trumfer alle innspill om hva ofrene kunne gjort annerledes. For nei, ofrene kunne ikke gjort noe annerledes. De levde sine liv, og de ble utsatt for trakassering og overgrep - totalt uavhengig av hva de hadde på, hvor fulle de var, om de skrek nei eller bare hvisket det. De ble utsatt for overgrep på tvers av yrkesgrupper, og de var alle redde for hvilke konsekvenser det ville ha for dem å varsle. 

Jeg er så lei av at folk synes synd på overgripere og konsekvensene det har for dem, og det The Silence Breakers og #metoo-bevegelsen kåres til Times «Person of the year» viser at vi er overveldende mange som nå mener det samme, og jeg kan love at dette ikke blir mitt siste innlegg om temaet. 

Som skuespiller Terry Crews sier til Time:

Why are you questioning the victim here? Let's flip it. Let's talk about what the predator is doing.  


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

Foto: skjermdump // TIME

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar