Norske barn tortureres i Somalia

kommentarer

«Jeg er innmari sint i dag. Jeg våknet opp til denne nyheten. Sint som nordmann med somalisk bakgrunn. Dette her er faen meg uakseptabelt. Fullstendig uakseptabelt og reinspikka ondskap. Det bør få konsekvenser for de foreldre som dette gjelder. Dette er også norske barn. Å la være å reagere mot dette er reinspikka rasisme og ekstrem kulturrelativisme. Dette er IKKE "kultur-rehabilitering". Dette er tortur. Dette er ikke undervisning. Dette er ikke oppdragelse. Dette handler ikke om foreldreretten. Foreldre skal få all rett til å oppdra sine barn slik som de ønsker. Men å sende dem til et fremmed land (noe det er for mange av disse ungdommene) og la dem bli utsatt for tortur er moralsk forkastelig. Disse barna er like mye norske borgere som etniske norske barn. Og hvis sistnevnte ble utsatt for noe lignende ville det vært ramaskrik i samfunnet. Vi som et samfunn og våre myndigheter må reagere like hardt. Å la være er å gi opp. Nok prat - mer handling!»

Avsnittet er hentet fra Mohamed Abdi sin Facebook-side. Takk for kloke ord, og for at jeg får bruke dem her.

For første gang forteller to norske ungdommer om livet på innsiden av koranskoler i Somalia. Det er NRK som gir oss historier om undommer som er blitt sperret inne, slått og lenket fast. Om ungdommer med somaliske foreldre, men som er oppvokst og bosatt i Norge. Ungdommer som har havnet på skråplanet, eller som lever et liv foreldre, familie og miljø ikke anerkjenner eller godtar. Beretningene er brutale. 

Her står vi overfor konkrete brudd på blant annet barnekonvensjonen (FNs konvensjon om barns rettigheter) torturkonvensjonen (FNs torturkonvensjon) - og JA! Dette bør få konsekvenser. Alvorlige konsenvenser. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sier i kjølvannet av avsløringen at åtte ministre skal møtes torsdag denne uken, og at dagens regelverk skal gjennomgås og vurderes. Hun får støtte for god handlekraft av generalsekretæren i Amnesty International Norge. 

Jeg kjenner også på sinne. Et voldsomt sinne. Jeg er sint som pedagog. Som forkjemper for barns rettigheter. Som antirasist. Som samfunssdebattant. Som nordmann. Jeg er også sint på meg selv for å ikke sørge for å få mer innsikt i saker som dette. Som om det ikke angår meg? Det angår oss alle - og jeg håper du tar deg tid til å lese, og til å bli sint du også! 

Nok prat - mer handling!


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits