Hadde det vært menn som gjorde dette så hadde det sannsynligvis blitt skreket etter blod - og med rette!

kommentarer

«Jegertvillingenes pikante puss. Krøp under dyna til den andres kjæreste.» 

Slik velger altså Dagbladet å fronte en sak - og det i kjølvannet av den siste tids både fokus på og avsløringer av seksuelle overgrep og trakassering. Jeg er blant de som ikke har Dagbladet Pluss, og har følgelig ikke lest saken. Uavhengig av dette får uavhengig av dette kan jeg, og alle andre DB-lesere med meg, være vitne til at en av landets største aviser bagatellisere det å misbruke tillit, og lure seg til sengs med noen. Dette plastres utover forsiden på deres nettavis, og kategoriseres som gøy, en spøk, noe å le av - så lenge det er ei jente som er luringen må skjønne.

Å bagatellisere noe så alvorlig som misbruk av andres tillit, overgrep og seksuell trakassering er problematisk på flere plan. Et av disse er at det vanskeliggjør den kampen feminister og andre som kjemper for likestilling står i på daglig basis. Når media velger å vinkle saker på denne måten, så sier de samtidig at det er ok - så lenge det er menn som utsettes for «pusset». Så lenge det er kvinner som står for handlingen er det «pikant» - som jeg leser som sexy, forførende og sjarmerende. 

Retorikk har i aller høyeste grad makt, og media sitter med et særskilt ansvar for å forvalte sin retoriske makt på en god måte. Her er Dagbladet langt ifra sitt ansvar bevisst, og vinklingen kan i beste fall beskrives som total skivebom. Formuleringer som dette virker direkte kontraproduktivt i kampen mot seksuell vold og for likestilling mellom kjønnene.

Tankeprosjekt: hvordan hadde overskriften og reaksjonene vært om tvillingene var menn som lurte seg ned i sengen til hverandres kjæreste?  Personlig grøsser jeg av hele vinklingen - og at dette omtales som et «pikant puss».

Humor, og hva man finner morsomt er utrolig individuelt. Mange av de jeg kjenner ler seg eksempelvis skakke av Seinfeld, mens jeg ikke en eneste gang har dratt på smilebåndet av samme show. Jeg er ikke i posisjon til å avgjøre om de involverte selv syns det å krype under dyna, eller bli krøpet under dyna av en annen enn den du skal legge deg med, er hysterisk festlig. Dem om det. Det jeg reagerer på er vinklingen i saken, og de signaler som sendes. Jeg reagerer dermed på de retoriske valgene som er tatt av både journalisten, redaktøren (som jeg antar har godkjent saken) og av de som har valgt å fronte den på denne måten.

Forå spisse debatten noe så vil jeg gå så langt som å si at humor omkring temaer som dette ikke trenger å være å fryktelig individuelt. Humor som dette er ikke humor, like lite som at det er humor eller guttestreker når en fyr putter hånda under skjørtet til en ukjent jente på dansegulvet. 

Hadde det vært to menn som gjorde dette så hadde det sannsynligvis blitt skreket etter blod - og med rette! Vi skal, som samfunn, innta et tydelig standpunkt for hva som er akseptert oppførsel av menn, og da særlig i deres fremstøt (..) mot kvinner. Det skulle da bare mangle at kvinner holdes til nøyaktig den samme standard! 


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

Foto: Helle Navratil

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits