"Uskyldig til motsatte er bevist" kan ta seg ei fuckings bolle

kommentarer

//Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Christine Krieg.

#Meeto-kampanjen går sin gang på internett, og det fortsetter stadig å dukke opp nye saker. Harvey Weinstein, Dustin Hoffmann, Kevin Spacey, Ethan Kath (Crystal Castles), Matt Mondanile (Real Estate), Martin Timell (Svensk TV4), og nå vår egen "utelivsprofil" her hjemme. For å nevne noen.

"Uskyldig til motsatte er bevist"-holdningen kan ta seg ei fuckings bolle. Er man siktet for 7 voldtekter fremkommer det et visst mønster som det er både ignorant og farlig å bagatellisere. Dessverre er kommentarfeltene stadig fylt med grums. Dette bildet er resultatet av 2 minutter på VG og Dagbladet i dag.

Når "uskyldig til det motsatt er bevist"-kortet blir trukket opp gang på gang, og det til stadighet er en manns første respons på saker om voldtekt og overgrep så sier man indirekte at kvinner ikke kan stoles på som kilde. Jeg skjønner at falske anklagelser kan skje, men når tvil er din første konklusjon så er du en fuckings misogynist. De fleste sånne anklagelser er reelle. Det er svært lite (les: ingenting) ved den norske voldtektsstatisikken, og rettssikkerheten til overgrepsofre for øvrig, som tilsier at falske anklager og domfellelser er en reell problemstilling. Det er snarere et problem at mørketallene er store, og at så mange ofre ikke tør, orker eller ser verdien i å anmelde overgrep - nettopp fordi veien fra anmeldelse til dom er lang, krunglete og preget av opplevelsen av å ikke bli trodd. Ofrene har alt på å tape på å navngi sin overgriper. Jeg finner det veldig underlig å anta at noen har lyst å gå gjennom det helvetet for INGENTING?! 

Jeg har i løpet av de siste dagene vært i kontakt med flere av de i miljøet rundt "utelivsprofilen". Det er blant annet snakk om tidligere kolleger og venner. Det skremmende og opprørende er hvor mange som sier at flere visste, men at ingen gjorde noe. Flere sier at de hadde hørt rykter og ikke visste noe konkret, mens andre forteller om konkrete hendelser der mannen er blitt konfrontert, ledere er varslet og et samlet miljø som har snudd ryggen til. Det fortelles om jenter som har varslet, og som har blitt ofre for utsettelse av rykter og utfrysing. Det fortelles om alle disse som visste om saker omhandlende seksuell trakassering og overgrep, men som var redd for å miste sin posisjon i utelivet. Det fortelles om et miljø som systematisk har feid dette under teppet, at folk har sett bort og håpet saken(e) skal forsvinne av seg selv, og en kultur med en gjennomgående ubalanse i både alder og makt - med voksne, innflytelsesrike menn og mange år yngre jenter. Det fortelles om folk som har snakket opp, og som følge av det har mistet oppdrag og jobber. 

En slik sak som den som rulles opp rundt Weinstein, som består av mange fryktelig enkelthendelser og unnlatelser, bør stoppe der. Men nei, det vi ser er at det utløser avsløringer av lignende saker. Det at det kommer et skred av slike saker er alarmerende. At sakene igjen og igjen viser seg å være en samling av flere saker, med flere ofre og samme overgriper - og at overgripene har strukket seg over mange år er et sterkt signal om at det er noe alvorlig feil i samfunnet. Det er et sykdomstegn og et ugress som bør røskes opp med roten. 


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits