#himtoo

kommentarer

Husker dere #jegharopplevd? Kampanjen ble satt gang av tidsskriftet Fett, i kjølvannet av at Cathrin Svanevik Frøyen skrev om opplevelser hun har hatt med seksuell trakassering. Som et tilsvar til Frøyens kronikk spurte Kjetil Rolness (på sin Facebook-side) om vi «bør ta inn over oss denne kvinnevirkeligheten?» Han gikk i samme post så langt at han kalte opplevelsene Frøyen fortalte om for «paranoide generaliseringer om menn».

Denne gangen er det Me too (#metoo) som retter et viktig fokus på seksuell trakassering og overgrep. Det er skuespiller Alyssa Milano som startet kampanjen (på Twitter), der hun oppfordrer kvinner til å dele sin erfaringer. Kampanjen kommer som et tilsvar til den siste tidens (og ikke full så siste tiden) avsløringer og anklager rettet mot Hollywood-produser Harvey Weinstein.

Me too, på samme måte som #jegharopplevd, handler om å si at jeg har også opplevd noe dritt, uten å behøve å si mer om hva, hvem, hvor, nå. Jeg har stor tro på kampanjer og aksjoner som dette. Det bidrar i svært stor grad til å skape oppmerksomhet, blest og ikke minst bevissthet rundt svært reelle problemstillinger. Jeg var selv aktiv og delte egne opplevelser da #jegharopplevd herjet sosiale medier. Det som da overrasket meg var nettopp hvor overrasket folk ble over de erfaringen og opplevelsene som ble delt. Seksuell trakassering - i ulik grad, men like fullt seksuell trakassering, er noe de aller fleste kvinner opplever flere ganger i løpet av sitt liv.

Med det sagt  - så savner jeg et annet fokus. La oss legge ansvaret der det hører hjemme. Hos den som trakasserer. Utøveren. Overgriperen.

Vi har alle (..) disse historiene. Om den hånden som fant veien under skjørtet eller toppen. De vandrende fingrene. Ordene som lirer seg truende ut en munn du vil langt, langt vekk fra. Vi kjenner til at det skjer, hendelser som dette - og det er på tide å rette en dirrende pekefinger, et jævla strengt blikk og en tydelig stemme mot den som forgriper seg. Vi kan ikke ta for oss en hendelse på samme måte som vi kan ta for oss den som står bak hendelsen. 

Dette er et lite utdrag av mine erfaringer. 

Han var en totalt ukjent mann i baren, med hvit skjorte og spisse sko.

Han var en kompis av familien.

Han var en høy mann, på trikken, med blå høretelefoner som lakk lyd.

Han var sjefen min.

Han var sjefen til sjefen min.

Han hadde løpt 4 km lenger enn meg på nabomølla. 

Han var en kompis jeg hadde kjent i 6 år.

Han var en kollega jeg pleide å diskutere salgsteknikker med. 

Han var en danske på dansegulvet.

Han var en del av større kompisgjeng som virka sjukt ålreite.

Han var gjemt bak et tastatur. 

Han var kjæresten min. 

Det finnes ingen mal for de som trakasserer. De som utnytter. Forgriper seg. Misbruker. De kommer ikke vandrende ut av overgriper-fabrikken med et navneskilt festet til brystet. De ser ikke ut som monsteret fra barnebøkene eller busemennene fra eventyrene. De ser ut som deg og meg. Som faren din. Som han ved siden av deg på bussen. Hun du møtte i heisen tidligere i dag. Den sjefen du hadde på den sommerjobben. Han som.. Ja, du vet. Han også. 

Jeg gir dere herved: #himtoo. Og ja. Jeg vet at ikke alle menn er overgripere, og at det også finnes kvinner som misbruker og trakasserer seg. Som Guro Sibeko så smart formulerte det: 

«We know that notallmen and someveryfewwomentoo but If everyone who have been sexually harassed or assaulted wrote Him too + who he was as a status, we might give people a sense of how many different men actually. Sexual harassment and assault are not crimes without perpetrators. Copy and Paste!»


Takk til Guro Sibeko for fortløpende brainstorming i kveld.

Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits