Mishandler og dreper du dyr bør du idømmes psykiatrisk behandling

kommentarer

En 32 år gammel mann er i Bergen tingrett dømt til 21 dagers fengsel for å ha slått, sparket og bitt sin hundevalp og hensatt dachsen i hjelpeløs tilstand slik at den døde. Mishandlingen hadde da strukket seg over flere måneder. Mannen tilstod, og fengselsstraffen gjøres på bakgrunn av dette betinget, men med en prøvetid på to år. Mannen forbys også å ha hund i fem år (kilde: Nettavisen). 

Valpen var av rasen dachs. En dachs kommer i tre ulike størrelser, men la oss anta at dette var en valp av rasen standard-dachs. En voksen standard-dachs skal veie ca. 9 kg. Til sammenligning har jeg selv en dvergdachs. Hun er voksen, og veier 5,5 kg. En kanin-dachs er følgelig enda mindre. En valp veier logisk nok endel mindre enn dette.

Jeg kan virkelig ikke fatte hva som får et menneske til å, med vitende og vilje, skade et dyr. Aldri, noensinne. Jeg kan ikke engang se for meg hva som skjer i hodet til en voksen mann som slår, sparker og biter en valp, for så å forlate den i en slik tilstand at den dør. Den som gjør slike ting må mangle noe som fundamentalt, at en betinget fengselsstraff på 21 dagers synes som et svik. Ikke bare mot valpen og de dyrene han står fritt til å omgi seg med i årene som følger, men også mot gjerningsmannen selv.

Jeg mener dette i fullt alvor. Gjør du noe sånt, så er du syk. Du er altså så inn i helvete syk. Og er du syk - vel. Da trenger du hjelp. Behandling. 

I over 30 år har voldsforskere påvist at det er en sammenheng mellom dyremishandling og tegn på at en person har voldelige tendenser som også kan manifestere seg i vold mot mennesker. I USA følges dyremishandlingssaker opp av politiet på bakgrunn av at vold mot ethvert individ anses som et faresignal som setter alle individer i fare (kilde: dyrepoliti.no).

Tall fra «The Link Between Animal Abuse and Human Violence» (Sussex Academic Press, 2009):

  • Av personer i behandling for psykiatriske lidelser som viser aggressivitet mot mennesker rapporterer 23 % å ha drept hunder og katter med forsett, 18 % rapporterer å ha torturert dem. For ikke-aggressive pasienter i behandling for psykiatriske lidelser, har 10 % drept og 5 % torturert dyr.
  • Av menn som som skårer høyt på aggressivitet, men ikke er kriminelle, rapporterer 25 % å ha utført 5 eller flere aggressive handlinger mot dyr. Hos menn som skårer lavt for aggressivitet fant man ingen tilfeller av vold mot dyr.
  • Av innsatte i fengsel som soner dom for voldtekt rapporterer 48 % å ha begått dyremishandling.
  • Av personer som har utført seksualiserte drap, har 36% mishandlet dyr i barndom og 46% i ungdomsalder.
  • Av innsatte i fengsel som soner dom for barnemishandling rapporterer 30 % å ha begått dyremishandling.
  • I en studie rapporterer 63% av innsatte i fengsel som soner dom for generell/ uspesifisert vold å ha begått voldelige handlinger mot dyr, mens tallet er 11 % for innsatte  som soner for annet enn voldsdommer. I en annen studie er tallene for voldelig behandling av dyr 56 % for voldsdømte innsatte, og 20 % for ikke-voldsdømte innsatte.

Mannen er, i tillegg til 21 dagers betinget fengsel, idømt en prøvetid på 2 år, samt at han forbys å ha hund i fem år. Dette er en vits, og ikke av typen man ler av. Den er helt horribel. De som gjør seg skyldige i dyremishandling som dette bør umiddelbart idømmes psykiatrisk utredning, oppfølging og behandlig. De bør selvsagt også fradømmes retten til å ha dyr - på livstid! 


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Velkommen!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits