"Jeg ble i går presset til å sende nakenbilder av meg selv"

kommentarer

Jeg ble i går presset til å sende nakenbilder av meg selv. Jeg er 14 år, og har enda ikke sagt ifra til en voksen. Det kommer jeg nok aldri til å gjøre heller.

Meldingen kom etter at jeg oppfordret SnapKollektivet sine følgere til å dele sine erfaringer og opplevelser med nettovergrep, særlig med fokus på deling av intime bilder, å bli truet til å sende bilder og å få bilder spredd mot egen vilje.

Foranledningen for temaet er at SnapKollektivet er invitert til å deltak under Arendalsuka. Onsdag 16. august skal jeg, som SK-representant, delta i panel-samtale om nettovergrep, nakenhet på nett og produksjon av overgrepsmateriale. Debatten arrangeres av Telenor. I forkant av debatten blir jeg å høre under NRK Sørlandet sin morgensending. 

Jeg ble i går presset til å sende nakenbilder av meg selv. Jeg er 14 år, og har enda ikke sagt ifra til en voksen. Det kommer jeg nok aldri til å gjøre heller.

De mange hundre meldingene vi i løpet av Nettvett-runden fikk fra våre følgere var rystende. De var ikke sjokkende, men de var rystende - langt inn i sjela. En dag med fokus på spredning av bilder ble utvidet til to dager, da tilbakemeldingene og historiene ble for mange til å stoppe etter 24 timer. 

Det er ikke lenger "bare" er den skumle mannen på andre siden av skjermen som utgir seg for å være en jevnaldrende vi må advare mot. Det er den jevnaldrende som bruker følelser og popularitet som pressmiddel. Det er setninger som "hvis du liker meg så sender du meg bilder" og "hvis du ikke sender uten BH viser jeg det forrige bildet til alle". Det er en ikke ferdig utviklet impulskontroll, og påfølgende netter fylt av angst og frykt. Det er foreldre og besteforeldre som tar søte bilder av sine nakne barn i badekaret, som deler disse på en offentlig Snapchat-konto med den naive meldingen "ikke skjermdump please". Det er foreldre og besteforeldre som, uvitende, produserer overgrepsmateriale av egne barn og barnebarn. Det er usikre unge mennesker som sender intime bilder av seg selv, og som opplever at disse kommer på avveie. Det er unge mennesker som ikke forstår eller vet alvoret det innebærer å spre noen andres bilder.

Det er styresmakter som ikke bevilger nok penger til politi og utdanningsinstitusjoner til at de kan ha oppdatert kunnskap. Sik at de kan jobbe preventivt. Være på ballen. Det er foreldre og lærer som ikke er opplyst og som ikke stiller de rette spørsmålene. 

Er du forelder? Arbeider du, eller er du i kontakt med barn og ungdom? Vær så snill å se denne videoen. Vær så snill. Vær på ballen.

Følg SnapKollektivet på Snapchat, Facebook og på Instagram

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits