«Sexy på snap» - om nettovergrep

kommentarer

Denne rundens tema på SnapKollektivet er «Nettvett». Temaet er valgt i forbindelse med at SnapKollektivet er invitert til å delta i debatt under Arendalsuka, med temaet «Sexy på snap».

Vi er stolte av å bli invitert, og temaet er svært svært viktig. Fokus vil bli spredning av bilder, egenproduksjon av overgrepsmateriale mm. Med i debatten er blant andre Kripos, og undertegnede vil være en del av panelet (mayday).

Jeg skal innom disse tingene på min dag på SK (torsdag), og har i forkant vært i kontakt med følgere som

- har opplevd å få egne bilder spredd ufrivillig på nett 
- har opplevd å bli presset til å sende bilder av deg selv på nett/via Snapchat

Det er skremmende, provoserende og trist å få et så direkte innblikk i hvor vanlig det er blitt for unge mennesker å dele lettkledde bilder på nett. Det som er enda mer trist er hvor mange som opplever å bli presset inn i en situasjon der lettkledde bilder deles, og spres. Dessverre er det ikke overraskende, men det vekker allikevel sterke reaksjoner i meg når jeg får melding på melding fra ungdom som har opplevd mer eller mindre det samme - om enn i noe varierende omfang. Jeg har også fått endel skjermdumer av meldingssamtaler der gutter forsøker å presse jenter til å sende lettkledde bilder.

Følg med på SnapKollektivet (@snapkollektivet på Snapchat) for mer om dette. 

Jeg gjengir her noen av meldingene jeg har fått. Alt i parentes er notat fra meg. Innlegget, men mine perspektiver fortsetter under meldingene. 

«Første ordentlige "dick-pic" om man kan kalle det det var da jeg og venninna mi på kanskje 14 år.»

«Vil tørre å påstå at jeg har fått flere dickpicks enn jeg kan telle, både fra random matcher på Tinder, menn jeg har møtt på byen og kompiser av kompiser. "Haha, det er jo bare gøy" er ofte svaret!»

«jeg sendte bilde til en jeg stolte på, etter at han sa at han lovte å aldri vise det til noen. Han sendte det til alle kompisene sine som printet det ut og hengte det opp på skolen. Læreren sa jeg ikke skulle vært så dum.»

«Heldigvis har jeg sjelden opplevd å fått uønsket seksuelle bilder, eller blitt presset til å sende det. Men heller litt ekle meldinger av eldre menn som "prøver" seg. Dette har jeg også opplevd utenfor internett.»

«Etterhvert som jeg fikk meg Snapchat rundt 19 års alderen fikk jeg plutselig dick-pic av en jeg hadde en liten crush på faktisk. PLUTSELIG en kveld jeg ligger i senga og skal sove åpner jeg en snap fra han med en mega boner..... Husker jeg skvatt og trykte vekk bildet. Digga jeg det? Nei. Ba jeg om det? Nei. Vi hadde aldri tidligere sendt noe tease bilder til hverandre eller noe av den duren, og allikevel spratt den fram... Og ikke nok med det: etter den snappen så begynte han å prøve å pushe meg til å sende han tease bilder. Jeg prøvde veldig klart å tydelig å si at jeg ikke var så gira på det og måtte skrive "nei det skjer ikke", men han pusha og pusha og pusha. Og dumme meg begynte å gi litt etter, for jeg likte han jo. Og tenkte han ville like meg mer om jeg gjorde det. Ung og dum. Var ikke noe veldig drøyt jeg sendte, men han ble aldri fornøyd. Og maste og maste og maste. Heldigvis fulgte jeg magefølelsen min om at det ikke er lurt å sende nudes, og HVERT FALL ikke til folk man ikke stoler på.»

«Plutselig en dag på snap sender han (en kompis) meg bilde av en mega-boner. Nei.. Bare nei... Sa ifra tydelig at det IKKE var greit og at jeg aldri ville ha det mer, og han tok det som en joke. Og trua meg faktisk flere ganger med å sende det igjen...»

«Sist gang jeg fikk et dick-pic var på Facebook. Og DA rant det faktisk litt over for meg. Etter Supermarie (fra SnapKollektivet) hadde fortalt på en dag hu hadde snapkollektivet om at det faktisk er ULOVLIG å sende sånne bilder til folk, så ble jeg bare enda mer provosert da jeg fikk det. Ikke nok med det: Denne personen sender ekle dick bilder og videoer hvor han seriøst fapper (onanerer), og har sendt det til flere jenter jeg kjenner. Venninna mi har fått begge deler. Jeg prøvde alt jeg kunne å finne ut hvem dette fæle mannemennesket var, men fant fort ut at han går under en falsk profil. Vurderte en stund å sende det inn til politiet, men tenkte de bare ville ignorere det.. Nok en gang måtte jeg bare GODTA det.»

«Jeg har fått tilsendt bilder av seksuell karakter uten å be om det, og blitt presset til å sende bilder av meg selv..»

«Har opplevd å få bilder spredd på nettet også motatt bilder jeg ikke ønsket.»

«Jeg var 16 år og var sammen med en fyr. Også hadde han noen bilder av meg (fordi jeg var ung og dum). Han solgte pcen sin til en nabo som fant bildene og delte de på nettet. Han kom på skolen min og sa til meg: oi, det er uvant å se deg med klær på. Da skjønte at det var noe som ikke stemnte. Fant aldri bildene selv, men var veldig ubehagelig!»

«jeg opplevde at kjæresten min tok bilder av meg mens jeg sov og sendte til alle på listen sin. Han sa det var fordi jeg var så fin naken.»

«Selv har jeg opplevd å få tilsendt uønskede bilder av kjønnsorganer, og jeg har flere ganger følt meg presset til å sende bilder av meg selv.»

«En ting jeg opplever, og som jeg vet at andre på min alder (17 og yngre) opplever, er at man må sende bilder av seg selv for at en gutt skal ville snakke med deg. Spesielt hvis unge jenter (eller gutter) føler at de må eller blir presse til å sende bilder av seg selv til en de liker. Det har nesten blitt sånn at om du liker noen så er det forventet at man skal sende bilder av seg selv. Selv så ble jeg ganske påvirket. Jeg tenkte til slutt at kroppen min var det eneste jeg var god for. Jeg tenkte at jeg måtte sende bilder av meg selv for at jeg i det hele tatt skulle være verdt å prate med, og det er jo absolutt ikke sant.»

Med fokus på de litt yngre aldersgruppene er det gjennomgående at gutter, totalt uoppfordret, sender bilde av seg selv - og dermed forventer noe tilbake. Jentene presses til å sende bilder, og opplever etter sigende at de ikke har noe valg - da gjerne fordi de liker gutten, og er av den oppfatning at han ikke vil være interessert om lettkeldde bilder ikke sendes. Det synes også som en rød tråd at jentene, så fort bildet er sendt, angrer, føler seg dumme og lurt. Jeg sitter også igjen og lurer på om alle du unge guttene som sender bilder og videoer av  seg selv til jenter kan være sikker på at det er en jevngammel jente som sitter i mottakerenden.

Hvordan ble dette til? Nettovergrep har eksistert like lenge som verdensveven selv, men utvikles raskt - og i skremmende i omfang. Jeg husker jo i mine yngre dager, da vi rocka rundt på mIRC og skrev meldinger med ukjente som vi aldri ville at mamma skulle se, men bilder? Det var ikke et tema.

Det kan også synes som at den grunnleggende forståelsen for hva nettovergrep faktisk er, er direkte ikke-eksisterende hos flere. Å uoppfordret sende nakenbilder er nettovergrep. Det å presse noen til å sende bilder av seg selv er nettovergrep. Det å spre andres bilder uten deres samtykke er nettovergrep. Alle former for nettovergrep er ulovlig.

Det er et stort behov før økt kunnskap om dette, både blant ungdom, foreldre og i skoleverket. Det er et stort behov for opplysning, og for fokus på økt digital danning. Jeg etterlyser kunnskap og engasjement på politisk nivå - som igjen formidles ned til utdanningsinstitusjoner. Jeg etterlyser at det stilles strengere krav til alle dem som jobber med barn og ungdom, og at disse i større grad engasjerer seg i unges nettbruk. Jeg etterlyser opplæring av, og engasjement fra foreldre om barn og unges egenproduksjon av overgrepsmateriale. 

Er du usikker på hvordan håndtere nettovergrep? På søndag gjester Jentevakta SnapKollektivet. Da blir det en skikkelig Q&A-runde der du kan spørre om alt du lurer på!Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Følg meg på Twitter og på Instagram ved å følge linkene. Velkommen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits