«Liker du rimming»

kommentarer

«Kan jeg kjøpe trusa di».

Dette er en av meldingene universitets-professor har sendt til unge, kvinnelige studenter. Flere av disse har valgt å publisere meldingene de har fått på sosiale medier.  

Foto: Skjermdump / Facebook

I kjølvannet av avsløringene er diskusjonen, forståelig nok, polarisert. Den ene siden mener det er helt riktig, og svært viktig at jentene har publisert innholdet. Den andre siden av debatten mener professoren er et offer, og at en slik gapestokk ikke er en moderne rettsstat verdig. 

Nei, ikke all offentliggjøring av gjentagende, seksuelt trakasserende adferd er gapestokk-behandling. Det er offentliggjøring av gjentagende, seksuelt trakasserende adferd. Det er synliggjøring av en mann i maktposisjon som misbruker denne. Det er bevisstgjøring omkring en tankegang og et mønster som er totalt uakseptabelt. Hverken mer eller mindre. Hvis ikke ting som dette varsles om og vises frem - hvordan i alle dager skal noen få vite at det forekommer?

Seksuell trakassering er fortsatt et stort problem, og dette foregår i størst mulig grad uten publikum og uten konsekvenser. Det foregår i det stille, og i det skjulte. Vi bekjemper ikke seksuell trakassering ved å hysje det ned for å skjerme den som trakasserer. Det er ikke opp til professoren, eller de som nå mener at han er et offer, å avgjøre hva kvinner skal måtte finne seg i av slibrigheter og seksuelle fremstøt. Det er ikke opp til de som nå støtter professoren å innskrenke disse kvinners ytrings- og varslingsrom. Seksuell trakassering er noe som ikke skal få foregå i det stille - det skal opp, frem og snakkes ihjel.

Det blir en dobbeltstraff for kvinner uansett hvordan de håndterer hendelser som dette. Sier de fra internt og i det stille får det i de aller fleste tilfellene ingen konsekvenser for den som trakasserer. Sier de ifra offentlig og med strak nakke får de kritikk fordi «dette burde du tatt internt», før de gjerne slutshames litt. I akkurat denne saken presterer folk å kommentere «dette burde du tatt internt» som direkte svar til kommentarer der det presiseres at det ikke fungerte å ta det opp internt. Her legges også skylden tilbake på jentene. Hvordan kan vi egentlig være sikre på at de ikke startet dette for å forbedre karakterene sine? Ærlig talt. 

Den som blir trakassert har ikke ansvar for at den som trakasserer slipper det ubehaget det er å få sine egne handlinger offentliggjort.

Det er utrolig tragisk at en viktig debatt om seksuell trakassering, og da særlig begått av mennesker i maktposisjoner, drukner i en gapestokk-debatt. Nei, professoren er ikke et offer. Nei, all offentliggjøring er ikke gapestokk. Nei, så rungende høyt nei, jentene som har offentliggjort disse meldingene er ikke horer - på tross av at skremmende mange i diverse kommentarfelt hevder dette. De er ikke sinte, bitre feminister. De oppfordrer ikke til mobbing. De er ikke hårsåre. De er ikke billige. De har ikke bedt om disse meldingene. De er utsatt for seksuelle trakassering, og er i sin fulle rett til å informere om dette. 

Les innlegget Slutshaming, hevnporno og kjøtthuer

Professorens nærmeste leder lover å ta tak i saken når han er tilbake fra ferie. Flott. La oss da håpe at dette vil få større konsekvenser for ham enn da han i 2014 skrev følgende på sin Facebook-profil: 

«Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn.»

Eller da han i 2012 skrev dette om innvandrere fra Punjab:

«La meg gjere ein einfalt døme på demokrati: Kven er for innvandring frå genetisk svake analfabetar frå Punjab. Neste spørsmål- Kven er for at ny bilar skal koste dobbelt så mykje i Noreg- Kven er for at vi skal sløse bort milliardar i afrika i staden for å byggje vegar i Noreg? Eg som politisk borgar vil sjå det demokratiske grunnlaget for denne staten.»

Tanken på at han kan oppføre seg på denne måten, og det gjentatte ganger, i den maktposisjonen han besitter - uten at det skal få konsekvenser er sterkt kritikkverdig. Vil også de siste dagenes avsløringer om seksuell trakassering bli forbigått uten reaksjon? Det vil i så fall sende et sterkt signal til kvinner om dette må vi bare skal tåle, vi må late om ingenting eller kanskje til og med skamme oss litt. Vi er fritt vilt for menn som vil sende oss bud på undertøyet vårt, som lurer på om vi liker rimming eller andre godsaker. Fy faen. 

Les innlegget "PIKK! JEG SENDER PIKK! Det gjør nok susen!"


Innlegget er redigert slik at professoren ikke identifiseres. Dette på oppfordring fra redaktør i Nettavisen. 

Jeg ber om saklighet i kommentarfeltet. Takk

Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  ​

Følg meg på Twitter og på Instagram ved å følge linkene. Velkommen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits