Abatangamuco - skal vi bekjempe vold mot kvinner er vi nødt til å engasjere gutter og menn

kommentarer

//Innsamlingen finner du her

//Velg Gi en gave her - sum - betale og vipps - verden er et litt bedre sted.

Jeg kommer aldri til å glemme følelsen av den harde sålen under dress-skoen. Jeg vet at skoene var ganske nye, men de hadde allikevel klart å samle med seg grus og småsten under sålen - som nå ble presset inn i kinnet mitt. Jeg kommer aldri til å glemme at jeg tenkte "hvorfor er det ingen som ringer politiet?"

Jeg kommer aldri til å glemme den gangen jeg gjemte meg bak en busk, og at han gikk sakte forbi busken og hveste. Hore. Løgner. Jeg husker at han tok meg igjen litt lenger opp i veien, og at han brukte knyttneven for første gang.

Jeg kommer aldri til å glemme da bussjåføren på nattbussen hjem fra Drammen den gangen spurte meg om det gikk fint. At jeg hørte hvor unaturlig lys stemmen min var da jeg svarte "jada, vi er bare litt uenige". Jeg kommer aldri til å glemme det harde grepet han hadde om låret mitt hele bussturen. Jeg kommer aldri til å glemme følelsen av å si unnskyld for noe jeg ikke hadde gjort, bare for å slippe krigen.

Jeg kommer aldri til å glemme hvor lettet jeg var da sjefen min så meg hardt, men samtidig mykt, i øynene og sa "du knakk ikke de ribbeina på isen, gjorde du vel?"

Jeg kommer aldri til å glemme hvor flau smak jeg fikk i munnen første gang jeg var ærlig om disse hendelsene. Den smaken har jeg fortsatt liggende på tunga.

  • Vold i nære relasjoner betegner overgrep mot en kvinne utført av et familiemedlem, kjæreste (inkludert ektefelle) eller eks-kjæreste. Volden kan være av fysisk, psykisk, økonomisk og seksuell karakter. Den har til hensikt å utøve eller opprettholde makt og kontroll ved å tvinge offeret til å underkaste seg voldsutøverens vilje.
  • Mellom 15 prosent (i Japan) og 70 prosent (i Etiopia og Peru) av kvinner på verdensbasis har opplevd fysisk eller seksuell vold av sin nåværende eller ekspartner. (Verdens helseorganisasjon, WHO, 2005)
  • Halvparten av alle kvinner som dør som følge av mord er drept av sin tidligere eller nåværende partner/mann. (Verdens helseorganisasjon, WHO, 2002)
  • Vold mot kvinner påfører store psykologiske skader, som depresjon, post- traumatisk stress, søvnproblemer, spiseforstyrrelser og selvmordstanker. (Verdens helseorganisasjon, WHO, 2011)
  • Hver sjette time drepes en kvinne av sin partner i Sør-Afrika. (Medical Research Council, Tygerberg, 2004)

(Kilde: Faktahefte om vold mot kvinner, Krisesenter.com)

Hvis du er født som jente i et fattig land, har du alle odds mot deg (kilde: CARE).

  • To tredeler av verdens analfabeter, er kvinner (UNESCO). 
  • 39.000 jenter giftes bort hver dag før de fyller 18.
  • Hver fjerde jente i utviklingsland blir mor før hun fyller 18 år
  • Én av tre kvinner globalt opplever å bli utsatt for vold eller seksuelt overgrep.
  • Bare én av fem av verdens parlamentarikere er kvinner.

Vold i nære relasjoner er aldri offeret sin skyld. Vold i nære relasjoner er et samfunnsproblem. For å bekjempe vold i nære relasjoner må vi jobbe med holdninger, og vi må jobbe på tvers av kjønn.

4. april fyller jeg 34 år, og 1. april skal flere av dere møte meg for å feire (HURRA). Jeg vil gjerne feire med å gi noe til de som aktivt jobber med å bekjempe vold mot kvinner, og jeg ønsker meg at du blir med.

Innsamlingen skjer i samarbeid med CARE.

Med det endelige målet å styrke likestilling mellom menn og kvinner, retter CARE sitt arbeid mot både jenter, kvinner, gutter og menn. Organisasjonens grunnprinsipp er å styrke kvinners stilling, og hjelpe dem med å styrke sine rettigheter ? men også å hjelpe gutter og menn på veien mot å bidra i kampen for, og veien mot likestilling mellom kjønnene. Gutter og menn læres opp til, og hjelpes mot å bli støttespillere og bidragsytere i denne viktige kampen.

I Burundi (Øst-Afrika) samarbeider CARE med Abatangamuco-stiftelsen. Dette er en stiftelse som ble startet av menn som tidligere var voldelige mot sine partnere, og som innså at det var behov for endring. De forstod at de, som menn, var nødt til å bli en del av løsningen ? fremfor å forbli en del av problemet.

De bestemte seg for å jobbe med endring i sitt samfunn, da ved å benytte seg av sine egne og personlige historier.
Mennene bruker sine beretninger og vitnesbyrd, kombinert med teater- og musikkforestillinger, for å øke menn i samfunnet sin bevissthet og engasjement, for å skape dialog omkring jenter og kvinners rettigheter, for å fremme sunne og respektfulle forhold og relasjoner ? og i kampen mot vold.

P.t. har nettverket 4 925 medlemmer, og innen 2019 er målsetningen og ha 9 289 medlemmer.

Skal vi bekjempe vold mot kvinner er vi nødt til å engasjere gutter og menn. Nå.

Gratulerer med dagen til meg - og tusen takk for at du vil bidra i dette viktige arbeidet!
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits