A forherlige sex med barn er totalt uakseptabelt

kommentarer

Hvem er egentlig ansvarlig for å oppdra barn og ungdom til å bli unge voksne med sunne verdier, et altruistisk syn på verden og (for menn sin del) et godt kvinnesyn? Skolen eller foreldrene? 

Jeg mener hardnakket at det er foresattes primære ansvar å oppdra gode mennesker. Det er foresattes ansvar å få med seg hva som rører seg i miljøene der deres barn oppholder seg. Det er foresattes ansvar å snakke med sine barn og ungdommer. Det er foresattes ansvar ta tak i grumsete holdninger - helst før disse får tid til å utvikle seg. 

Skjermdump: Youtube

Obskøne, seksualiserte og grovt kvinnefiendtlige russelåter er blitt et like sikkert vårtegn som vinter-råtten hundedritt i veikanten. Produsent-spirer sitter på sine låver og skriver og produserer disse låtene som russen betaler i dyre dommer for. Rettelse: Det er naturlig å anta at det i hovedsak er foreldrene til russen som betaler for disse låtene

I år er intet unntak, og det er særlig russebussen Playboy 2017 som vinner kampen om oppmerksomheten.

Med tekstlinjer som «si meg hvor mye må jeg betale for å få no? fitte her»«er du 13, er du med. Når du suger, så gå ned»«spruter deg i trynet og skriker samme det» hjelper det ikke at låtskriver Lasse Myrvold Hagejordet gliser at det ikke er ment seksuelt

Det holder ikke at Ole Rolland, russepresident ved Amalie Skram videregående skole, sier til BT at «det eneste jeg kan si er at det selvfølgelig ikke representerer våre holdninger og våre verdier».

Skjermdump: Youtube

Har du bestilt og betalt for en sang som du både kommer til å spille og bruke som en del av busses markedsføring - vel. Da står du for sangens innhold. 

Flora Scofano, Synnøve Babatunde og Synne Bjerkeland tar til motmæle i innlegget En råtten russekultur

De skriver at dette ikke bare handler om likestilling og hvordan vi ønsker at samfunnet skal være, men at det handler om grunnleggende moralske og etiske verdier. Videre skriver de at man ikke trenger å være hardbarket feminist for å skjønne at slike uttalelser er uakseptabelt ? det er allmenn kunnskap. Jentene etterlyser også å høre fra noen av russebuss-jentene, som til nå har vært svært stille i denne debatten.

"Responsen vi har fått etter vi ble intervjuet torsdag, er akkurat som forventet. Bilder av artikkelen ble publisert på instagram-kontoen til Playboy 2017, og som svar skrev russebussen GoodKid 2017; «jo nærmere null, jo trangere hull.» Dette viser nok en gang til at mangel på kunnskap og et smålig kvinnesyn er en del av denne kulturen" (kilde: BT).

Kvinnesynet som fremsettes i låter som dette diskuteres hvert år. Bare dette er verdt hver eneste debattlinje, men i år må vi åpenbart være enda tydeligere. I år dras seksuelle handlinger overfor barn inn - for ja, en 13-åring er et barn. Det eneste låtskrivere og produsenter bør gjøre er å legge seg langflate, trekke låten, betale tilbake det som er blitt betalt for denne - og beklage. Hardt, høyt og med krummet nakke. Deretter bør foreldrene til ungdommer som kjøper disse låtene ta en alvorlig prat med guttene sine.

Dette er også noe Leder for Ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Monica Mørk, presiserer. Hun håper foreldrene til russen snakker med dem om hva de står for. Dessverre har hun med i sin uttalelse at særlig foreldrene til jenter må passe på.

"Jeg håper at foreldrene til mindreårige, spesielt jenter, som er i russemiljøene har litt øye for hva som faktisk kan skje når barnet er med på en buss. Og jeg ønsker meg at foreldrene til de som er på busser spør og graver litt om hvilke tema russebussen egentlig står for" (kilde: BT).

Det er på høy tid at vi oppnår konsensus om hvem som har ansvaret i saker som dette. Vi er nødt til å utfordre foreldrene til gutter om å ta dette på alvor. De må rette seg opp i ryggen og tydeliggjøre overfor sin ungdom at det å forherlige sex med barn er totalt uakseptabelt. Politiets oppgave bør være å rette fokus mot de som lefler med holdninger som kommer frem i den nevnte russe-låten - og ikke de jentene som dessverre velger å feste med de som kjøper og spiller låten. 

"Vi er helt avhengig av at dere som er med i dette miljøet også sier ifra, for at likestillingen skal kunne utvikles. Som en del av denne kulturen burde dere stå opp for dere selv". -Scofano, Babatunde og Bjerkelands med en klar oppfordring til russe-jentene (Kilde: BT).

La meg være klinkende klar. Dette handler ikke om at jenter ikke skal lære å passe på seg selv. Dette handler ikke om å være naiv eller uvitende - og oppfordre jenter til å gi faen i egen sikkerhet. Dette handler om å plassere ansvar der ansvaret hører hjemme.

Gutter som skråler setninger som «er du 13, er du med. Når du suger, så gå ned» er ikke bare gutter. De utviser, om enn ubevisst, holdninger som ikke hører hjemme noe sted, og dette må tas på alvor. Hvor har de lært at dette er greit? Hvor har de lært at vitsing om overgrep og sex med mindreårige er greit - så lenge det er en del av russetiden? Dette er ikke bare talende for hvilke holdninger som opptar enkelte grupperinger, det er også holdningsskapende. Grensene for objektivisering og seksualisering flyttes kontinuerlig, og det er trist å se at det er sex på (russe)guttenes premisser som dominerer. Bildet av unge gutter som konstant opphissede, og kåte, villige unge jenter normaliseres i stadig større grad. Det er ikke normalt at gutter på 17-18 år fleiper om å ha sex med ei på 13 år. Det er ikke normalt at gutter over den seksuelle lavalderen fester til låter om å sprute jenter på 13 år i ansiktet. Det er ikke normalt. Det er et trist vitne om holdninger vi må ta på alvor. 

Vil oppegående og smarte jenter være med å danse til ræl som dette? Mulig jeg er blitt overdrevent gammel, men når ble låter som dette kult? Når ble oppfordringer til pedofili en stilig merkelapp å ha på seg?


Les innlegget: Sexvettregel nr. 1: kvinne, gå ikke alene uten sykkelbukse

Les innlegget: Kjære foresatte


 

Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg gjerne på Twitter og på Instagram.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits