En B-klasse av statsborgere

kommentarer

Denne uken kan vi lese om en familie på 12 som har fått sine statsborgerskap tilbaketrukket. Dette på grunn av en mulig løgn for 27 år siden

En ting er å diskutere mulighetene for å trekke tilbake statsborgerskap etter påvist løgn, og da etter en viss periode. Noe helt annet er å støtte utkastelse av barn og barnebarn av noen som ikke beviselig har løyet når de har søkt statborgerskap for flere tiår siden. Det er hinsides all fornuft å straffe barn og barnebarn fordi foreldre og besteforeldre angivelig løy for 30 år siden.

Logikken er at disse aldri skulle hatt statsborgerskapet i det hele tatt, da det hele er bygget på en løgn. Tanken bak synes å være at urimelige og strenge konsekvenser skal skremme folk fra å lyve. Mister staten sin mulighet til å tilbakekalle statsborgerskap vil risikoen være at det kan bli lukrativt å lyve seg til statsborgerskap, men er et menneske desperat nok så vil mest sannsynlig denne løgnen komme uansett.  

Hvordan i alle dager skal vi kunne arbeide for, og forvente integrering når barn født og oppvokst i Norge ikke regnes som norske - og da på grunn av foreldre og besteforeldres potensielle løgn for 27 år siden? Det er like ufornuftig som å begrunne tilbakekallelse av statsborgerskap med at en person fikk for god karakter i fransk på skolen. 

Foto: Farid Ighoubah (Nettavisen)

Det gleder meg å lese at Stavrums innlegg om saker som dette.

Nettavisen mener at det bør være en tilgivelse og foreldelse for løgn i saker om statsborgerskap, slik det eksempelvis er etter ti år i saker om skattesvik (kilde: NA).

Et liv i liksom-trygghet

 

Den grundige etterforskningen må skje før statsborgerskap blir gitt, og statsborgerskap bør ikke kunne tilbakekalles etter mange tiår. Saker om statsborgerskap må falle innunder bestemmelser om foreldelse. Som moteksempler har vi lovbrudd grov vold, grovt tyveri, uaktsomt drap, som alle har en foreldelsesfrist. Handlinger som ikke foreldes derimot, og som du kan straffes for uten dom, er at dine foreldre eller besteforeldre angivelig løy for snart 30 år siden. Da vil du få hele ditt, og dine barns liv, tilbakekalt. Takk for farvel. 

Jeg mener at statsborgerskap ikke skal kunne trekkes tilbake. Har man først blitt statsborger bør det være ugjenkallelig. Det å ha et statsborgerskap sånn midlertidig blir som å ha et liksom-pass. Som å være liksom-norsk, være liksom-samfunnsborger, liksom-skattebetaler og leve et liv i liksom-trygghet. Vi kan ikke ha en B-klasse av statsborgere som ikke er like "ekte" statsborgere som andre. Har du fått statsborgerskap er du norsk, ferdig snakket.


Følg gjerne Kommentarfeltet på Facebook

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits