Jeg digger kongen

kommentarer

I dag fyller kong Harald 80 år. Spør du meg så er det å ha et kongehus rimelig nasjonalromantisk. Tenk, der er de. Med krone og medaljer, smil om munnen og varme blikk. Side om side, som konge og dronning.

Da en kollega tidligere i år spurte meg om jeg er rojalist måtte jeg sant som det er svare at "nja. Jeg veit ikke helt. Det eneste jeg vet er at jeg digger kongeparet - og da særlig kongen!"

Vår konge er åpen, folkelig og raus. Han er for mangfold og han har en stor evne til å utvise empati og nestekjærlighet. Vår konge er en bautastein og et stort forbilde. 

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Jeg syns kongen er helt topp. Det nærmeste jeg noen gang har vært å lese en selvhjelpsbok er "Kongen anbefaler - holdninger til folket" av Ingvard Wilhelmsen. I boken tar Wilhelmsen blant annet for seg hvordan takle stress, sykdom og andre former for utfordringer et menneske støter på i løpet av livet på best mulig måte. Her presenteres kong Harald som et eksempel til etterfølgelse. Hans holdninger kan, ifølge forfatteren, bidra til at enkelte vil kunne takle livets utfordringer på en bedre måte. Wilhelmsen beskriver kongen som klartenkt, klok og fornuftig. 

Visste dere forresten at kong Harald var den første norskfødte prinsen på 567 år? Ganske stilig! Som den håpløse romantikeren syns jeg også det er ganske fint å tenke på at han og dronningen trosset alt og kjempet for kjærligheten

Det skader selvsagt ikke at dronningen kaller seg feminist, og medgir at hun kan bli frustrert over oppmerksomheten som vies klær og antrekk når kvinner er synlige i offentligheten. Hun fastslår at glasstaket fortsatt og at det, på tross av at likestillingen har kommet langt i Norge, ennå er et stykke fram til likestillingen er på plass (kilde: VG). 

Ps: liker du monarker og er i tillegg glad i en god serie? Sjekk ut The Crown på Netflix. 

Kong Olav og freakshowet

Jeg var ikke engang fylt 8 år da kong Olav døde, men jeg husker at jeg gråt noe voldsomt. Jeg lespet endel da jeg var liten, men kom alltid unna med det ved å si at "kongen lesper også". Hvem skulle jeg gjemme meg bak nå? 

Jeg tok muligens kong Olavs bortgang litt vel tungt, men noe i meg visste at en stor mann var gått bort. Jeg fulgte med på nyhetene, så gravferden på tv og kan nok konkludere med at kong Olavs bortgang var min første kollektive sorgprosess. 

Det interessant er at jeg ikke engang vet om jeg er spesielt for monarkiet. Jeg kan jo, rent prinsipielt, gå med på at kongehuset er meningsløse greier fra gammelt av. 

La oss være ærlige. Den norske kongefamilien er et freakshow. Denne gjengen koster/bruker latterlig mye penger på ting vi vanlig dødelige ikke skal ha/får innsyn i. De slipper unna med alt fra pels- og kokainbruk til pot-røyking med polske prostituerte og helt ærlig forstår jeg ikke helt vitsen med å ha et kongehus. Samtidig kan jeg ikke nekte for at jeg ofte blir rørt til tårer når jeg ser kongen og hører nasjonalsangen.

Det er jo litt sprøtt. Jeg er ikke helt sikker på at jeg er fan av monarkiet engang, men fan av kongen og dronninga? Det er jeg. Om det gjør meg til en rojalist? Det kan jeg takle. 

I dag går vi med krone på jobb, og sender et stort GRATULERER MED DAGEN i din retning, Kong Harald! 


Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg gjerne på Twitter og på Instagram.

Kong Harald 80 år woop woop! Kongeloo kongeleii - hurra for deg 👑🎈🎉

Et innlegg delt av Linn ✌️🙅 (@liwro)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits