Vi kan ikke ha folkevalgte politikere som sprer trumpske løgner

kommentarer

Hvor er samfunnet og demokratiet på vei, når politikere lefler med løgn og propaganda?

Torsdag postet stortingsrepresentant (Oslo FrP) Christian Tybring-Gjedde et bilde av Kristin Halvorsen (SV) på sin Facebook-side.

Tybring-Gjedde forklarte bildene av Halvorsen på følgende måte:

VERDIKAPITULASJON

Bildene viser den gangen SV-leder Kristin Halvorsen på stemmefiske i Pakistan i 2005. Her bedriver hun valgkamp for pakistanske menn med norsk statsborgerskap. Allerede i 2005 utgjorde innvandrerbefolkningen 12% av Oslos befolkning. Tildekt med slør legger hun seg ned og ber en bønn på islamsk vis. Man kan jo spørre seg om hvordan Kristin Halvorsen forholder seg til den kristne kirkes trosbekjennelse. Men Kristin Halvorsen lot seg villig ydmyke og kastet alle prinsipper over bord i jakten på stemmer. Kanskje var det disse stemmene som ga rød-grønn seier og gjorde Kristin Halvorsen til finansminister?

På bildet kan vi se Halvorsen med det som Tybring-Gjedde beskriver som muslimer i Pakistan. I virkeligheten er Halvorsen i følge med sikher i Amritsar i Nord-India.

Tybring-Gjedde har i dag fjernet Facebook-innlegget og beklaget feilen. At dette skulle ta ham et helt døgn, og at det skulle være nødvendig med en storm av kommentarer som viser at innlegget er feil er beklagelig.

Vi kan alle gjøre feil, også Christian Tybring-Gjedde. Det kan dog være verdt å påpeke at en erfaren politiker, som til daglig sitter som nestleder i utenrikskomiteen, bør ha visse fakta lett tilgjengelig. I denne saken lar stortingspolitikeren sikhenes bruk av turban oversettes til et symbol på at de er pakistanske muslimer. På denne måten blir hans følgere presentert en sak som ikke bare er beviselig feil, man kan også spørre seg hva som var motivet bak det å poste innlegget. Tybring-Gjedde beklager feilen, men ikke uten noen stikk til de som påpekte tabben.

"Jeg håper de som har utvist et stort engasjement i kommentarfeltet for å påvise min feilinformasjon nå får sjelefred."

Den retorikken Tybring-Gjedde velger å bruke i sin beklagelse er i beste fall merkelig. Han innleder sin post med at "mange hevder", når sannheten er at dette slett ikke var noe mange "hevdet", men at mange påpekte - med rette, den feilen han hadde begått. Dette er et retorisk grep, og en form for unngåelse-taktikk og hersketeknikk som ikke er en folkevalgt politiker verdig.

Tybring-Gjedde, som er fungerende fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen, serverte med denne posten Trumpske alternative fakta på forbilledlig vis. Når stortingsrepresentanter sprer løgner og propaganda på denne måten bør det utvilsomt tas på alvor, og bli slått hardt ned på. 

Foto: NTB scanpix


Så seint som 15:40 i går, etter at hundrevis hadde påpekt feilen, stod Tybring-Gjedde fast på at bildet var fra Pakistan.

Isolert sett er det ganske så imponerende å poste direkte falske "nyheter" fra 2005 i 2017. Og i tillegg servere disse med overskriften VERDIKAPITULASJON tegner et større bilde som er både skremmende, og høyst kritikkverdig. 

Propaganda, bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre (kilde: Store Norske Leksikon).

De fleste som kommenterte innlegget påpekte feilen, men det var også flere som trodde på hans forklaring av bildene. Det å få verifisert bilder som dette er hverken særlig komplisert eller tidkrevende. Er Tybring-Gjedde virkelig så lite oppdatert på enkle søkeverktøy? Har han ingen rådgivere som kan bistå ham i dette? Jeg vil anta at stortingsrepresentanten selv er fullstendig kapabel til å gjøre denne jobben, og at han var fullstendig klar over hva som er den virkelige historien bak bildene. Allikevel valgte han å presentere falsk informasjon som en sannhet. 

Vi må kunne stole på våre politikere. Både når det gjelder å ønske det beste for oss og vårt samfunn, og når de serverer oss saker, synspunkter og nyheter. Vi kan ikke ha stortingsrepresentanter som med vitende og vilje lyver. Vi kan ikke ha stortingsrepresentanter som med vitende og vilje bidrar til å skape hat og splid mellom folkegrupper og ulike kulturer. 

 
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits