Feminismen er grenseløs

kommentarer

Endelig nærmer årets viktigste dag (sett bort i fra bursdagen min så klart) seg. I år som i fjor skal jeg selvsagt servere både kvinnedags-suppe og delta på markering av kvinnedagen her i Oslo. 

Parolemøtet i forkant av årets 8. mars-tog ble i forrige uke arrangert i Oslo, og i forkant av møtet var hele 168 paroler nominert til årets tog. Som forventet fremmes det blant annet kritikk av intimkirurgi, kommersialisering av kvinnekroppen og arbeidsliv- og lønnsbetingelser blant årets 8. mars-paroler.

Årets hoveparole: Kamp mot vold og voldtekt - rettssikkerhet for kvinner.

Som alltid skaper parolevalgene debatt, både i for- og etterkant. Det gleder meg å se at flere paroler med internasjonalt fokus ble stemt frem, og jeg vil særlig applaudere følgende parolevalg: 

  • Feminismen er grenseløs - vern til kvinner på flukt.
  • Verden vinner med utdanning til alle jenter og kvinner!
  • Støtt FNs agenda for kvinner, fred og sikkerhet!
  • Antirasistisk kvinnekamp mot sosial kontroll og æreskultur.
  • Kvinner over hele verden krever selvbestemt abort & gratis prevensjon!

Det er ingen tvil om at vi må heve våre stemmer så de høres over grensene, og at nasjoner og kulturer med en utpreget kvinnefiendtlig politikk skal kritiseres også fra oss. Kanskje vi med årets paroler kan bidra til at norske politikere kan få en like tydelige stemme som vi ser i flere av våre naboland, da har jeg særlig den svenske utenriksministeren Margot Wallström i tankene. Heldigvis har vi flere sterke stemmer i vårt lille land - blant andre de skamløse arabiske jentene, Faten Mahdi Al-Hussaini, Namra Saleem, Kadra Yusuf, Deeyah Khan med flere, og jeg håper at et offentlige ordskifte med fokus på tiltak for å bedre kvinners stilling på tvers av grensene er kommet for å bli. Jeg håper også at medias narrativ kan bli noe mindre polarisert. 

Feminismen er grenseløs. 

Jeg ser ofte kommentarer om at norske feminister er egoistiske, at ekte feminister jobber for kvinner som utsettes for fiendtlige kvinnekulturer - og at vi syter og klager på tross av at vi lever i "verdens mest likestilte samfunn". Personlig ønsker jeg ikke å la Hege Storhaug og hennes meningsfeller skape rammene for min (grenseløse) feminisme. Dette er viktige temaer som må løftes frem, men jeg nekter å la premissene for debatten settes av individer med det primære mål å "andregjøre" mennesker (populært kalt "rasister" back in the days).

Jeg regner med at alle dere som tror at engasjement på hjemmebane utelukker engasjement andre steder, og dere som kritiserer norske feminister og kvinnesakskvinner for å være navlebeskuende stiller kvinne- og mannsterke under årets markering. Jeg håper at jeg kan møte dere bak parolene jeg viser til ovenfor? Selv skal jeg i år gå bak parolene "Antirasistisk kvinnekamp mot sosial kontroll og æreskultur" og "Kvinner over hele verden krever selvbestemt abort & gratis prevensjon!".

Bli med på å rydde kalenderen 8. mars, finn din nærmeste markering - og vis at feminismen virkelig er grenseløs?


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  

Følg meg på Twitter og på Instagram ved å følge linkene. Velkommen!

  

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits