Jeg har en ny terapeut - og det er sjukt effektivt

kommentarer

//Dette innlegget er skrevet ut ifra egne, og personlige erfaringer. Jeg anbefaler ingen å bryte ut av, eller erstatte, planlagt behandlings-løp uten å være i tett dialog med lege og/eller behandler. 


I romjulen plukket jeg opp telefonen og slo et nummer jeg aldri har slått før. Han som svarte i den andre enden tok seg tiden til å lytte, og han rådet meg til å ta turen innom. Dette løser vi, sa han. 9. januar tok jeg turen innom. Det har ikke løst seg helt enda, men jeg tror jeg er på rett spor altså.

Jeg starter hver dag med en klump i magen, et ormebol i mellomgulvet og en hybrid av apati og fullstendig kaos i hodet. Jeg har vært her før, og jeg har klart meg hver gang. Samtidig begynner jeg å bli trøtt av å ta tak i de samme tingene - og jeg trenger å gå i en ny retning denne gangen. 

Jeg opplevde at jeg denne gangen hadde to valg; medisiner eller å finne en ny psykolog. Jeg valgte kickboxing. 

Det er noe merkelig tilfredsstillende å møte hver mandag og hver onsdag - i et treningsrom med flere nybegynnere. Jeg har ikke peiling på hva jeg driver med, og for hvert slag jeg tror jeg får til viser en av instruktørene noe nytt som jeg ikke får til. Jab, uppercut og kryss. Tærne oppover ved frontspark og hofter som protesterer høylytt på ethvert forsøk på noe rundspark. 

Jeg får det på ingen måte til, men etter hver avsluttede trening føler jeg at dette er det eneste riktige for meg nå. 

Visste du at omkring halvparten av befolkningen i løpet av livet vil få en behandlingstrengende psykisk lidelse? De lidelsene som oftest går igjen er depresjoner, angstlidelser og misbruk eller avhengighet av rusmidler. Det er godt vitenskapelig dokumentert at fysisk aktivitet har god effekt for mennesker med milde til moderate former for depresjon, og ved kronisk tretthetssyndrom. Trening kan også være nyttig ved panikklidelse, generalisert angstlidelse, schizofreni, konversjonslidelser, kroniske smertetilstander og alkoholisme (kilde: Tidsskriftet - Den norske legeforeningen).

Jeg har avsluttet mitt terapi-løp. Jeg er "frisk" - og det er et stempel jeg hater like mye som "syk." For meg er disse stemplene kun med på presse meg inn i en boks jeg ikke føler meg bekvem i. Med frisk-stempelet i panna er jeg ikke særlig høy i hatten når jeg må be om hjelp til å puste, til å se dagen i øynene og til å slutte å gråte. Det vil alltid føles som et vanvittig nederlag å savne en psykolog. Det føles alltid som et tap når et nytt angstanfall står på trappene, når jeg ser meg i speilet og hvisker til meg selv at jeg ser helt jævlig ut. Det føles like jævlig som alltid å føle at jeg ikke har kontroll over egne tanker. 

Men så stopper det opp. Jeg klarer å minne meg selv på at tanker bare er tanker, og at frykt bare er frykt. At frykten og angsten er reell, der og da, men at den ikke er farlig. Jeg mobiliserer, strammer magen og går rett på - og nå betyr altså det å ta den forover-rullen på den matten på den treningen. På tross av at jeg mest sannsynlig ikke får det til, og at jeg kommer til å se ut som en idiot. 

Det som gjør at denne treningsformen føles riktig for meg nå er at den er godt organisert, og den er beinhard. Det er også en idrett som fortjener mer oppmerksomhet. Visste du for eksempel at man i Russland har 700 000 aktive kickboxere, mens man i Norge kun har litt over 3500 medlemmer og ca 50 utøvere (fullkontakt)? På tross av dette er Norge er rangert som nummer to etter Russland, når herrer og damer er regnet sammen - og som nummer én på om bare kvinnelige utøvere tas i betraktning? Trener Daimi Akin har 77 medaljer og 42 titler - og er med dette Norges mestvinnende trener (kilde: NRK.no og Fighter.org). 

Jeg blir neppe noen konkurranse-kickboxer, men jeg skal i hvert fall trene meg ut av den grøten psyken min er til tider - og det sammen med en gjeng vinnere som ikke får den kreden de fortjener. 

Gratulerer maksimalt til de utøverne som tok medaljer under årets første Norges cup i Trondheim. Og hey - visste du at det ikke er noe eget kvinne- eller herrelag? Her står utøvere side om side, med de samme forutsetningene og reglene, menn som kvinner. det varmer et feminist-kickboxer-rookie-hjerte. 

Gull:
Dilek Celik 
Andrea Nongdear Stephanie Byrgin 
Berkan Akin x 2
Oda Landewall 
Andreas Gjestvang Berg x 2
Camilla Alida Strøm x 2
Marlene Farstad Grøttem
Mirja Luukkonen

Sølv:
Runa Kragset Sorknes
Sonika Christiansen
Dilek Celik

Bronse:
Kristian Smedhaugen
Martin Bang-Jareg
Tobias Moen Johansen

Coach:
Terje Unnerud
Daniel Armando Fossan


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  

Følg meg på Twitter og på Instagram ved å følge linkene. Velkommen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits