Menn med makt kan gjøre hva de vil med jenter og kvinner

kommentarer

Så fort ryktene begynte å svirre at Søviknes ble vurdert som minister begynte det å koke i debatthjørnene. Hva skjer nå? Er dette en spøk? Hva i huleste er det Erna driver med.

FpU landsmøte, 2000. En 16 år gammel jente, og en voksen mann på 30 år, i maktposisjon.

I 2000 hadde den daværende nestlederen i FrP sex med ei 16 år gammel jente. Ifølge jenta var Søviknes fullstendig klar over at hun bare var 16 år, noe han glatt ignorerte både da han serverte henne alkohol, og da han lå med henne. Jenta selv har beskrevet seg som «dritings» i gjerningsøyeblikket (kilde: BT). 

I 2001 stilte den da 17 år gamle jenta opp i NRK-programmet Brennpunkt. Søviknes benektet på sin side at han visste hvor gammel jenta var. Han benektet også å ha spandert øl på henne. Ifølge 17-åringen skal Søviknes ha invitert henne med på nachspiel, noe hun takket ja til. På vei til nachspielet skal Søviknes ha sagt at han måtte hente noe på hotellrommet, og spurt om hun ville være med. Jenta ble med, og på rommet hadde de to sex. Hun uttalte på Brennpunkt at hun opplevde dette som et overgrep. 

- Jeg vil ikke gå mer inn på hva som skjedde på det hotellrommet. Det var et overgrep, i hvert fall. Etterpå heiv jeg på meg klærne og sprang ut. Jeg ble sittende sammenkrøket i gangen en stund, med skjørtet rundt knærne.

Hun forteller også at hun i ettertid har slitt med psykiske problemer.

(Kilde: BT)

Søviknes har erkjent at han hadde sex med jenta på det aktuelle landsmøtet. Den eneste karrieremessige konsekvensen dette fikk for ham, var at han mistet sin stilling som nestleder i FrP. Han fortsatte som ordfører på Os, og ble gjenvalgt to år etter å ha innrømmet å ha hatt sex med jenta. 

Nestleder Siv Jensen og Terje Søviknes løy så godt de kunne, og avfeide anklagene om overgrep som ondsinnede rykter. Da jenta noen måneder senere fortalte om saken, stod både Jensen og Søviknes frem som to lutryggede, stakkarslige løgnere. Jensen gråt sine modige krokodilletårer på direktesendt TV, og saken ble henlagt etter behandling i ekspressfart. Den svært mangelfull etterforsknings-prosessen har vært gjenstand for sterk kritikk. Tilbake satt en 16-år som opplevde å ikke bli trodd -  som vi nå er blitt så vant til å se i saker som dette. 

Henleggelse eller ikke; Søviknes innrømmet at han hadde sex med 16-åringen, noe hans parti gjorde alt i sin makt for å skjule. Siv Jensen løy, og daværende leder Carl I Hagen fortalte om hvor opprørt han ble over at det unge offeret lekket saken til mediene - uten å informere partiet. 

- Hun hadde selv gitt oss klar beskjed om at hun verken ønsket offentlighet om saken eller å gå videre med den. Men nå, midt i den interne krisetiden i Frp, sto hun likevel frem. Hun rammet oss dermed på verst tenkelig måte. 

Hun rammet dem, altså. På verst tenkelige måte. Både det faktum at Søviknes hadde sex med en så ung og beruset jente, og hvordan ledelsen i FrP håndterte saken (les: unnlot å håndtere den) sier noe om et moralsk grunnlag og en manglende dømmekraft vi ikke ønsker at våre regjeringspolitikere skal ha. Denne saken er et soleklart eksempel på grov tillitsbrudd og misbruk av makt, og FrPs håndtering av saken er ikke annet enn skammelig.

Jeg er prinsipielt grunnlag for at alle skal få en ny sjanse, men her er det noe som skurrer kraftig. En "ny sjanse" kan umulig bety det samme som at en høytstående politiker, som med vitende og vilje har har utnyttet sin makt og sin stilling til å ha sex med en beruset 16-åring, skal bli tiltrodd en ministerpost? Jeg gremmes. 

Som et moteksempel kan jeg jo trekke frem da Audun Lysbakken gikk av som statsråd, etter å ha bevilget for mye penger til selvforsvarskurs for jenter. Kan noen være så vennlig å forklare meg logikken her?

Også Venstres leder Trine Skei Grande fremstod som et et forbilledlig eksempel da Venstres nestleder, Helge Solum Larsen, i 2012 ble anklaget for voldtekt. Larsen ble umiddelbart fristilt fra alle sine verv. Til VG uttalte Venstre-lederen følgende: 

- Ba du han om det, eller ba han om det selv?

- Vi skjønte alle at det ikke var noe annet alternativ.

- Var det helt umulig for han å fortsette?

- Ja.

- Tror du på jentas versjon?

- Jeg forholder meg til at det uansett har skjedd et tillitsbrudd.

- Betyr det at det uansett har skjedd noe seksuelt mellom de to?

- Det har jeg ingen formening om. Men uansett hva som har skjedd, så føler jeg at det er et tillitsbrudd.

Hun var også tydelig på at partiet, så fort de fikk vite om hendelsen, gjorde alt de kunne for at kvinnen skulle få helsehjelp, juridisk hjelp og menneskelig omtanke. (Kilde: VG.

Søviknes mener han har tatt konsekvensen av dette svake øyeblikket. Hva slags forbanna konsekvens er det han snakker om? Det grusomme å få fortsette som ordfører i en årrekke? Søviknes snek seg elegant unna følgene denne saken burde hatt, og den mest alvorlige konsekvensen han led var at han måtte "gjemme seg litt bort i lokalpolitikken" inntil saken forhåpentligvis var glemt (...), før han igjen kunne plasseres i en maktposisjon han på ingen måte fortjener.

Igjen og igjen ser vi at rettsstaten og de politiske instanser svikter ofre for seksuelle overgrep, og 2016 har virkelig jobbet på for å minne oss på dette. Gjennom å gi Søviknes denne maktposisjonen sendes et tydelig signal om at menn med makt kan gjøre hva de vil med jenter og kvinner, uten at det vil ha de altfor store konsekvensene for dem. De blir derimot bli belønnet med statsrådsposter. 

At en voksen person, som både har misbrukt sin maktposisjon og utvist en så grunnleggende mangel på dømmekraft, blir tiltrodd en ministerpost er ikke annet enn sjokkerende. 

Det er i beste fall tragikomisk i at vi ikke trodde 2016 kunne bli stort verre. At vi trodde FrP var ferdig med å gi oss julegaver etter Listhaugs siste skandaløse utspill. Jeg kan ikke unngå å peke på hvor vanvittig ironisk det er at det er i tospann med Amundsen, med alle sine utspill om bekymring for norske kvinner, at Søviknes, får sitt store rikspolitiske comeback.

Avslutningsvis vil jeg gjerne henvise til FrPs egne nettsider, og siden som skal inneholde deres etiske regelverk. Ingen av disse nye statsrådene bryter med det man (ikke) finner der.

Gjort er gjort, spist er spist, pult er pult. Samma det vel, så lenge de har makt og status til å slippe unna med det. Gratulerer og god jul!

Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  

Følg meg på Twitter og på Instagram ved å følge linkene. Velkommen!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits