Aleppo brenner: Kan du ikke høre at de skriker om hjelp?

kommentarer

Du får ikke lov å være sjokkert. Du får ikke lov å miste pusten og du får ikke lov å spille overrasket. Mens våre egne ledere har tatt det standpunktet at vi, som verdenssamfunn, ikke kan/skal gjøre noe i Syria har denne varslede katastrofen fått fritt spillerom. Forferdelsen din kommer for sent, min venn. Den er et spill for galleriet. Det er på tide å stikke fingeren i jorda, og gjøre noe.

Denne krigen har vart lenger enn andre verdenskrig. I løpet av fem små, men ulidelig lange år har trolig rundt 500 000 mennesker mistet livet. Det er en halv million. Mennesker. Menn, kvinner og vondest av alt: barn. Over 12 millioner mennesker er tvunget til å forlate alt de noen gang har kjent, alt som er deres, ut på flukt. De gjenværende sivile fortsetter å trygle verden om hjelp. Om synlighet. Om oppmerksomhet. Om at livet deres veies og vektes som verdifullt. Verdt å redde.

Members of the Civil Defence rescue children after an air strike in al-Shaar neighbourhood of Aleppo June 2, 2014.

Foto: REUTERS/Sultan Kitaz 

Dette er Rwanda i reprise. Bosnia på ny. Verdenssamfunnet er vitne til at enda en nasjon brenner, og vi velger å avvente. Vurdere. Overlate til andre å hjelpe. Vi gjør ingenting. The Telegraph's Julie Lenarz påpeker at hver gang vi, som verdenssamfunn, er vitne til en massakre ytrer høytidelige ord som «aldri igjen». Nå pågår dette «aldri igjen», i Aleppo (kilde: The Telegraph).  

Regimet benytter seg av sult for å knekke folk i de beleirede områdene, og verdenssamfunnet står i sin helhet og ser på. Vissheten om hva som foregår er ikke noe vi kan komme unna. Vissheten om at regimet er villige til å blant annet bruke kjemiske våpen mot egen sivilbefolkning er ikke noe du får lov til å skyve under teppet, mens du haster rundt på kjøpesentre nå før jul. Vi ser, vi hører og vi vet - men vi velger å ikke gjøre noe. Det er på tide å våkne nå - hører du ikke at Syrias mennesker skriker om hjelp?

Vi må se. Vi må høre. Vi må agere.

Som Kommentarfeltets julespesial #3 vil jeg be dere om følgende: 

Hva kan du gjøre for ofrene i Aleppo? I år skal jeg kjøpe minimalt med julegaver. Resten av julegavebudsjettet doneres til ulike organisasjoner og aktører som nå jobber på spreng for å redde liv i Aleppo. Jeg vet at mine venner og min familie ikke blir skuffet om de får en konvolutt med kopi av et bidrag under treet i år. Jeg håper flere vil ty til denne løsningen, og høre meg klart og tydelig når jeg sier (ja, i caps lock): NEI. JEG TRENGER IKKE DE VINGLASSENE TIL JUL. IKKE DEN TUR-SAGA HELLER. BARNA I ALEPPO TRENGER GRUNNLEGGENDE HUMANITÆR HJELP. NÅ!

Å dele informasjon, skape oppmerksomhet og synlighet er viktig og bra, men (som Ingeborg Senneset sier det så klokkerent): nå er det kalde cash som gjelder.

 

Trenger ikke å si at det er helt jævlig i Aleppo nå. Mange lurer på hvordan de best kan hjelpe ? å dele og like er viktig og bra, men kalde cash er helt nødvendig. Har laget en oversikt over noen av organisasjonene som faktisk hjelper. Noen av dem er syriske lokale. Dropp en julegave eller fem, gi heller en skjermdump av et bidrag. Del oversikten med noen som ønsker de kunne gjort noe. For det kan de. UNICEF: Rent vann, mat og medisin til barna. SMS SYRIA til 2040 (250,-) Røde Kors: Grunnleggende humanitær hjelp. Samarbeid med Syrisk Røde Halvmåne. SMS SYRIA til 2272 (200,-) De hvite hjelmene: Frivillige som henter ofre ut av ruinene. Nominert til Nobels fredspris. Leger Uten Grenser: Står klare til å rykke inn med medisinsk hjelp. Øver politisk press. Preemptive Love Coalition: Mat, husly og hjelp til å bygge et liv etter å ha mistet hjemmet. Ligger like utenfor Aleppo. Syria Relief: Medisinsk hjelp, mat og utdanning. Har et prosjekt med proteser for de som har fått ødelagt lemmene. International Rescue Committee: Klinikker og mobile redningsenheter. Gir i tillegg til nødhjelp klær og støtte til utdanning og jobb. The Syrian American Medical Society (SAMS): Medisinsk hjelp og opplæring, både i Sør-Syria og for flyktninger i Libanon, Tyrkia og Jordan. Har behandlet over 2,6 millioner skader. Flyktninghjelpen: Akutt og langsiktig hjelp til mennesker på flukt. SMS HJELP til 2142 (200,-) Amnesty International: Rapporter om brudd på menneskerettighetene. Øver politisk press. SMS-aktivist: AMNESTY til 2215 (30,-/mnd). Foto: AFP #syria#aleppo#humanitærhjelp#comeon

Et bilde publisert av Ingeborg Senneset (@ingeborgsenneset)

 

Se under for en liste over organisasjoner som faktisk hjelper - hands on.

«UNICEF: Rent vann, mat og medisin til barna. SMS SYRIA til 2040 (250,-)

Røde Kors: Grunnleggende humanitær hjelp. Samarbeid med Syrisk Røde Halvmåne. SMS SYRIA til 2272 (200,-)

De hvite hjelmene: Frivillige som henter ofre ut av ruinene. Nominert til Nobels fredspris. Doner her.

Leger Uten Grenser: Står klare til å rykke inn med medisinsk hjelp. Øver politisk press. 

Preemptive Love Coalition: Mat, husly og hjelp til å bygge et liv etter å ha mistet hjemmet. Ligger like utenfor Aleppo. 

Syria Relief: Medisinsk hjelp, mat og utdanning. Har et prosjekt med proteser for de som har fått ødelagt lemmene.

International Rescue Committee: Klinikker og mobile redningsenheter. Gir i tillegg til nødhjelp klær og støtte til utdanning og jobb.

The Syrian American Medical Society (SAMS): Medisinsk hjelp og opplæring, både i Sør-Syria og for flyktninger i Libanon, Tyrkia og Jordan. Har behandlet over 2,6 millioner skader.

Flyktninghjelpen: Akutt og langsiktig hjelp til mennesker på flukt. SMS HJELP til 2142 (200,-)

Amnesty International: Rapporter om brudd på menneskerettighetene. Øver politisk press. SMS-aktivist: AMNESTY til 2215 (30,-/mnd).»


Følg Kommentarfeltet på Facebook her.  

Følg meg på Twitter og på Instagram ved å følge linkene. Velkommen!

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits