5 på en torsdag

kommentarer

Jeg har blitt utfordret til å starte en slags spalte-sak, der jeg ukentlig anbefaler mine topp fem (putt inn hva enn jeg elsker/anbefaler/provoseres av den aktuelle uken). Jeg er ikke så god på sånne strukturerte, faste greier og har selvsagt ikke klart å følge opp. Denne uken derimot, vil jeg by på noe veldig gøy. 

Slik jeg tolker mange Frp-politikere ser de ut til å kreve et slags eierskap til begreper som folk flest, folkelig og rett fra levra. For å motbevise at ytterpunktene i norsk politikk har monopol på folkelighet, vil jeg gjerne kalle tilbake noen gamle travere som befinner seg nærmere sentrum i politikken.

Will the real «norske anti-elite» please stand up? 

1. Lars Sponheim. Den frittalende sauebonden kom til stadighet med kontroversielle og morsomme uttalelser. Han var også omstridt som partileder, og gikk av etter Venstres katastrofevalg i 2009. På spørsmål fra VG Nett om hvor han tar alle de morsomme replikkene fra svarte han at jeg hører de første gang samtidig som du hører de første gang, så det vet jeg ikke. Da snakker vi rett fra levra uten filter. Sponheim er også kjent for følgende sitat: Jeg har tenkt å være dønn ærlig, og det er mitt store problem som politiker. 

2. Sigbjørn Johnsen. Arbeiderparti-mannen, som brukte uttrykk som «vi har itte mer peeng» eller «vi har peeng på bok», var finansminister på 90-tallet. Han har ingen lang økonomi-utdannelse utover et 2-årig kveldskurs på BI, men høstet gode skussmål og respekt for jobben han gjorde som finansminister, og kanskje spesielt for måten han håndterte finanskrisen da han tok over etter Halvorsen i 2009. Jeg savner Sigbjørn Johnsen! Også hatten da. Love.

Følg meg på Kommentarfeltet på Facebook her.  

Foto: NTB Scanpix

3. Brede Bøe. Den politisk mobile Bøe startet sin karriere i Høyre, men er nå Venstre-mann. Han slo et slag for åpenhet da han sto frem som tørrlagt alkoholiker, og med diagnosene bipolar og HIV-positiv. Nå kan tiden være inne for å ta en pause fra karrieren som revyartist og komiker og returnere til politikken for Bøe, som ikke kan beskyldes å tilhøre eliten.

4. Bjarne Håkon Hanssen. Også kjent som pølse-Hanssen, og lite kan sies å være mer folkelig enn det. Hanssens krav til sosialklienter om at de må «stå opp om morran» var så folkelig at Frp-statsråd Robert Eriksen tok det som sitt eget slagord da han var arbeidsminister i ett kvarters tid. Hanssen fornærmet også en camping-entusiastisk partikollega, da han som inkluderingsminister omtalte Frp-velgere som «campingfolk i grilldress». Dette utspillet sørget for å få Ari Behn ut av grilldress-skapet, da han følte han måtte stå frem i media til plaggets forsvar. 

5. Liv Signe Navarsete. Den dama har et temperament så legendarisk at media satt et eget navn på det: navarsinne. Der snakker du rett fra levra! Navarsete fikk også mye kritikk etter at hun skjelte ut daværende leder for senterungdommen Sandra Borch under et offentlig møte. Hun brukte skattebetalernes kroner for å gå på zen-kurs med den hensikt å bli mer tilstedeværende, rolige og lyttende. Kritikere hevdet at dette hadde liten effekt. Noen har forsvart henne og hevder i sine støtteerklæringer at de liker en politiker som tør å være menneskelig og vise følelser. Det kan kanskje appellere til folk flest (dog ikke til rev og mink flest vil jeg anta). Sterkt i mot sentralisering og EU (heiet på Brexit), som de fleste SP-ere. 

Hva sier dere, folkens? På tide med ett comeback, nå som det å snakke rett fra levra er så i tiden?


Følg meg på Twitter og på Instagram ved å følge linkene. Velkommen!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits