Til Listhaug, fra feministeliten

kommentarer

På Facebook er det en gruppe diskusjons-glade damer. Da det stormet som verst rundt Mannegruppa Ottar ble denne gruppen flere ganger trukket frem for å underbygge argumentet om at "feministene er like ille azza!" Gruppen har også tidligere vært gjenstand for kritikk, og mye av kritikken har hatt sitt grunnlag i at dette er en "feminist-gruppe". 

Foto: Scanpix

Jeg er medlem av denne gruppen. Jeg kan derfor si, med hånden på hjertet, at dette ikke er en feminist-gruppe (ikke at jeg forstår hvordan det i det hele tatt skulle være det spor kritikkverdig), men en kvinne-gruppe. Jeg kan også avkrefte at gruppa er i nærheten av å matche Mannegruppa Ottar.

Gruppa er et uformelt sted å tenke høyt sammen rundt det å være kvinne. Den er fullstendig uavhengig av politiske partier, bedrifter og interesseorganisasjoner og vi ønsker alle kvinner velkommen (hentet fra gruppebeskrivelsen).

I gruppa diskuteres alt fra menskopp til likestillings- og diskrimineringspolitikk. I gruppebeskrivelsen står det også: 

"Vær varsom med å identifisere og diskutere enkeltpersoner som ikke kan forsvare seg. Husk at DSDF er en gruppe med over 6000 medlemmer. Alle medlemmer har et ansvar for at privatpersoner ikke blir hengt ut her inne. Usladdede bilder/navn på screenshots blir slettet, uansett karakter. Har du derimot fått tillatelse til å dele et bilde/screenshot av noen utenfor DSDF skal dette nevnes i innlegget. Personer som opptrer offentlig i samfunnsdebatten kan man omtale og dele bilder av dersom vedkommende har ment at utsagn/navn/bilde skal kunne leses offentlig. DSDF er opprettet etter inspirasjon fra fotograf og kvinnesakskvinne Marie Høeg (1866-1949). http://www.stemmerett.no/adgang/."

Grunnen til at jeg nå ønsket å løfte frem gruppa er Listhaugs sleivspark mot det hun omtaler som "feministeliten". Jeg delte hennes innlegg i Den Selskabelige, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Mitt utgangspunkt for debatten/innlegget er like sleivete som Listhaugs utspill.

Er jeg, og andre medlemmer av denne gruppen, en del av denne feministeliten? I sure hope so!

Jeg videreformidler med glede noen få av de mange reaksjonene som kom, som et tilsvar til Listhaugs innlegg Vi bestemmer - ikke feministeliten (kommentarene gjengis i sin helhet, totalt uredigert og selvsagt med tillatelse):

Til Listhaug, fra feministeliten. 

- Det er jo helt latterlig at en odelsjente (det står til og med der) og en statsråd omtaler ANDRE folk som elite. Og at folk burde slutte å bry seg om pensjonspoeng. Ærlig talt! Å spare pensjonspoeng er da I ALLE FALL ikke noe eliteprosjekt. Gud, jeg blir så sint på de greiene her.

- Listhaug skriver at hun har gitt mannen en del av sin permisjon. Muligens pirkete, men heter ikke den delen av permisjonen "fellesperioden"?

- Alltid gøy når statsråder med tunge departementer, med kommunikasjonsrådgivere og klippekort på kronikkplass, klager over eliten.

- Ja, folk må velge hva som "passer best", men hvis alle tar et tak og fordeler permisjonen likere, gir dette også bedre muligheter for begge kjønn. Kvinner slipper å møte forventninger om at de skal ut i permisjon, og det blir ikke en stor faktor i ansettelsesprosess (jeg vet at det ikke er lov, men sikkert mange arbeidsgivere likevel som tenker at man ikke bør ansette kvinner siden de gjerne forsvinner ut i lang permisjon...), og det blir også normalisert at menn går i permisjon, som kanskje gjør at det ikke er forventet at menn skal jobbe absolutt hele tiden. Greit nok at det er "politisk korrekt", men det hjelper faktisk alle når folk bidrar til å normalisere pappapermen. 

- Så tendensiøst språk. Kvinnen som de siste ti åra kun har hatt toppjobber med enorm innflytelse våger å kalle andre for elite, og later som om de har en makt over henne som hun må sprenge seg løs fra. Og hun later som om det gjør henne modig og sterk.

- Også har du meg da... Heltidspolitiker på venstresiden, alenemor til en baby på 4 mnd. og jobber 40 % FORDI feminister har gitt meg trua på og lært meg at det faktisk går an! Det går til og med riktig bra. 

- Fantastisk ironisk at Listhaug bruker sin frihet til å velge selv, og samtidig rakker ned på "feministeliten" som har kjempet for at hun skal ha den friheten.

- Typisk høyrepopulistisk retorikk: skape et bilde av at meningsmotstanderne er eliten. Veldig likt det Trump gjorde med stor suksess nå, noe som viser for effektivt og skummelt det er. Noen bør påpeke at hun i aller høyeste grad er en del av eliten, mens hvor mye penger var det feministiske organisasjoner fikk igjen?

- Det er jo ikke reell valgfrihet for folk i mange yrker og livssituasjoner. Flott at det er mulig for Listhaug og mannen å fordele permisjonen som de vil, men mange menn har ikke sjans til å ta ut like mye permisjon som de gjorde for bare 5 år siden. På grunn av beslutninger tatt av vår nåværende regjering.

Som avslutning vil jeg tilføye følgende: 

Permisjonen er ikke mors å dele. Permisjonen er til for barnet, og det er ikke annet enn tragisk at far, i likestillingslandet Norge, ikke har egen opptjeningsrett. Permisjon bør uten unntak brukes på en måte som er til barnets beste. Jeg vil påstå at det er til barnets beste at også far er hovedomsorgsperson i barnets liv. Ved å dele rettferdig går foreldreparet foran med et godt eksempel. Hvorfor tar du, Listhaug, avstand fra dette? Ved å kalle det din permisjon, som du så raust har gitt til din mann (barnet far) bidrar du til å opprettholde de holdningene som gjør at far bare tar pappapermen (og det gjerne mens mor har ferie).

Dessverre er det slik at eldgamle strukturer i samfunnet bidrar til at kvinner fortsatt tar mer, og at menn hindres i å kreve en større del av permisjonen. Det bør derfor legges bedre til rette for slike, dessverre fortsatt utradisjonelle, valg.

Verdens "elite-problem" er ikke et feminisme-problem.


Takk for at du leste innlegget mitt.

Jeg ber om saklighet i kommentarfeltet. Kommentarer som oppfordrer til vold eller på andre måter bryter norsk lov vil bli rapportert og politianmeldelse vil bli vurdert. 

Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits