Klistre på deg et smil og sleng ut en FOX, gidder du?

kommentarer

//Dette er en omskrevet og redigert utgave av fjorårets halloween-innlegg. Enkelte ting forandrer seg nemlig aldri. 

Så er vi der igjen da, dere. Den store dagen er ankommet, butikkene bugner av gresskar og plastedderkopper - og nettdebatten har rast i år som i fjor. Jeg, som barnløs og singel 33-åring, kjenner at jeg kan styre meg for alt av halloween-opplegg. Både for halloween i seg selv og den årlige diskusjonen.

Personlig syns jeg at halloween er et forbaska styr. Helt fra jeg var ganske liten har jeg hatet å kle meg ut. Jeg gruet meg til karneval på skolen, og for min del var mine utstående ører utkledning nok. Jeg har venninner som har bursdag rundt disse tider, og jeg kryper sammen i skrekk hver gang en invitasjon til utklednings-fest dumper ned i innboksen. Joda, jeg har ofte endt med å ha det sykt gøy på disse festene, men stresset i forkant? Oh lord. Hva skal jeg kle meg ut som? Skal jeg gå for et morsomt eller et halvsexy kostyme? Hvordan finne noe å kle meg ut som som ikke alle andre kler seg ut som, og hvilke sko skal jeg ha på? Jeg tror jeg nådde toppen i min utkledningskarriere da jeg og to venninner gikk som B-gjengen ett år. Jeg syns for så vidt også at 70 talls-festen til for noe år siden var sånn høvelig ålreit. 

gN-_vpTKU-

Jeg likte, merkelig nok, alltid å gå julebukk da jeg var liten. Kanskje fordi jeg bare kunne ta meg på noe tjukk ull, kline litt lebestift i kinnene og noen eyeline-fregner på nesa så var jeg good to go. Jeg vet ikke. Jeg syns i hvert fall at det var ordentlig koselig å gå rundt toppen (som nabolaget jeg vokste opp i kalles) og synge sure julesanger for blide naboer. Fritz med tannlege-kona, rektor Brustad og selvsagt mormor og morfar. Jeg skjønte raskt at min sangstemme neppe ville sørge for de beste godtene, så jeg stod stolt og glad ved siden av storesøster og kusiner og mimet med så godt jeg kunne. 

En fun fact er at min søster og jeg mest sannsynlig var to av de første barna i Norge som tok ei litta runde med trick 'n treating i et forvirra nabolag tidlig på nittitallet. Vår amerikanskfødte mormor introduserte oss for konseptet og vi måtte jo bare sjekke ut dette merkelige opplegget!

Gratis godteri, du liksom. We're in! Jeg husker ikke hva vi kledde oss ut som, meg jeg husker at naboene ikke skjønte en damn shit. Jeg var ganske lur allerede da, så da jeg forstod at det ikke var mye søtsaker å hente var jeg kjapt ute med å si at "vi tar penger også altså!"

"vi tar penger også altså!"

Med det sagt må jeg si at jeg aldri slutter å bli forbauset over hvor engasjert folk er i denne evinnelige halloween vs. julebukk-debatten.

Når ble det sånn at en ny skikk eller tradisjon utelukker en gammel? Hvem har sagt at avleggeren din ikke kan ringe på dører og tigge godteri både i oktober og i desember? Hvem har sagt at du bare kan gi godteri til unger som ringer på døra med forventningsfulle øyne en gang i året? Og hvem har sagt at du MÅ sitte hjemme og vente på hordene av kids som er på tiggerferd? Ta deg en tur ut da vel? Besøk en venn? Stikk på trening? Gå en tur i skogen?

Ok, jeg er med på at det er rimelig høl i huset at vi i Norge i år bruker mer penger på halloween-stæsj enn vi ga til Regnskogfondet under tv-aksjonen (2015). Jeg er enig i at det tar litt vel av og at det er litt kvalmende hvor mye fokus det er på dette (fra handelsstanden med flere). Nei, jeg sitter ikke klar med tjutre bakeboller fulle av smågodt i dag, men jeg skrur heller ikke av lyset for å gjemme meg i egen stue. Jeg åpner ikke døra jublende, men jeg kjøper ikke inn en ekstra sikkerhetslås heller. Planen er å kjøpe inn noe smått og godt, og om ingen ringer på døra så spiser jeg det selv (men jeg nekter å kle meg ut).

Er du hjemme når det ringer på døra så omkommer du vel ikke av å klistre på deg et smil, slenge ut en FOX og si "hoi! Så skummel du ser ut!"? Og hvis du i år, neste år eller året etter vil invitere meg på utkledningsfest, så lover jeg anstrenge meg for å se skamhot ut. Og drikke meg skikkelig full. 

Følg meg på Kommentarfeltet på Facebook, på Twitter og på Instagram ved å følge linkene. Velkommen! 


 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits