Fremmed-gjøring skaper flere IS-tilhengere

kommentarer

Listhaug: -Kommer til å gjøre alt jeg kan for at vi skal få så få asylsøkere som mulig (VG.no)

Vår Innvandrings- og integreringsminister fremmer altså dette som Norges offisielle holdning overfor båtene som fortsatt synker i Middelhavet. Overfor menneskene i båtene. De på flukt, vet du? Nei, ikke terrorister, men mennesker på flukt fra terrorister og krig. Fedre, mødre og barn som rømmer fra den ekstremismen vi sitter i vår trygge stue og frykter. Fedre, mødre og barn som drukner i jakten på et bedre liv. 

Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Nei, vi kan ikke redde alle (det er det ingen som kan), men å fronte en holdning og en politikk der det fremste målet er å redde så få som mulig? Vi, som nasjon, skal altså ikke jobbe for å redde liv, vi skal jobbe for å stenge flest mulig ute. Vi skal ikke jobbe med å bedre integreringstiltakene som iverksettes, vi skal la folk drukne. Krigen raser, byer som Aleppo bombes sønder og sammen, og vi skal glemme alt som heter medmenneskelighet, fellesskap og empati.

Tyrkia får flere milliarder for å holde igjen flyktninger fra å reise videre inn i Europa, men det rapporteres om stadig dårligere forhold for flyktningene i Tyrkia. Flyktningene møtes med stengte grenser, og her sitter vi, stappmette, og fyller nettaviser med Listhaugs krav om innstramminger.

Vi kan, og skal ikke, redusere debatten til å omhandle problemene en økt flyktningstrøm kan medføre. Vi må innse at vi, i det store og hele, sitter trygt plassert i vår egen selvgodhet, og mens vi sitter trygge, varme og mette, sulter barn i Syria.

Konsensus ser ut til å være at dette er den eneste riktige fremgangsmåten. Det ser ikke ut til å være grenser for hvilke tiltak vi er villige til å ta i bruk for å hindre flyktningene i å komme hit. Bortsett fra å hjelpe de selvfølgelig. Bortsett fra å behandle mennesker på flukt slik vi selv hadde ønsket å bli behandlet. Bortsett fra å hjelpe slik vi hadde ønsket at våre barn skulle bli hjulpet.

Nei. Vi gjør ikke det rette. Det rette er å kjempe for en human asyl- og innvandringspolitikk. Det rette er å sende trygge, solide båter som kan frakte flyktningene over havet i live. Det rette er å hjelpe krigsflyktningene i sikkerhet. Det rette er å kjempe for et bedre samarbeid med resten av vesten. Det rette er å ta imot flyktninger på en slik måte at vi sikrer integrering, og at disse føler som en del av vårt samfunn. 

Jeg forstår at mange er redde. Jeg forstår virkelig det. Jeg er også redd hver gang jeg ser at terroren treffer i våre naboland. Mener jeg at vi skal la oss styre av denne frykten? Nei. Vi skal ikke la frykten hindre oss i å hjelpe desperate medmennesker i nød. Ekskludering og avvisning skaper parallellsamfunn. Parallellsamfunn skaper splid. Splid fremmedgjør, og bygger oppunder "oss" og "dem"-tankegangen. Fremmedgjøring skaper flere IS-tilhengere. Flere IS-tilhengere øker faren for terror. 

Det som skjer nå kommer til å være en skamplett i historiebøkene. Her sitter vi og bekymrer oss for islam, den fryktelige ideologien som mange kaller det. Med dette som alibi fratar vi barn på flukt frihet og trygghet. Fremfor å sikre en trygg barndom for disse, fengsles de. Vi, som nasjon, fratar med dette barn de rettigheter som vi selv tar som en selvfølge for våre barn.

Dette er noe vi vil skamme oss over i generasjoner. Tenk på hvordan vi skal forklare dette til våre barnebarn. Hvordan skal vi rettferdiggjøre denne avgjørelsen om at flyktninger ikke er like verdifulle mennesker som oss? Hvordan skal vi forklare for våre etterkommer at de barna vi lot dø, de var muslimer skjønner du. De var fremtidige voldtektsmenn og de hadde et medfødt terror-gen. Derfor lot vi dem drukne. 

Jeg sier nei til Listaugs fornuft. Ja, det følger med problemer og utfordringer, men jeg tror ikke jeg er alene om å mene at disse løses best med inkludering og ikke avvisning. Vær så snill å ikke la vår anstendighet og menneskelighet drukne i vår frykt for at noen skal utnytte vår snillisme og naivitet.


Takk for at akkurat du leste innlegget mitt.

Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits