Nei betyr nei - flørting eller ei

kommentarer

Hva skal til for at et voldtektsoffer skal bli trodd, og at gjerningspersonen skal få sin straff?

I Aftenposten i går kunne vi lese om en da 16 år gammel gutt, som i mai ble dømt til sju års fengsel for to voldtekter i Oslo. Den første voldtekten fant sted under et ran, og offeret var den 17 år gamle jenta ansatt i kiosken. 16-åringen har erkjent forholdet. 

16-åringen ble også dømt for å ha voldtatt ei 15 år gammel jente på et hotell i Oslo tre dager etter ranet, og den første voldtekten. En 17 år gammel medtiltalt ble dømt til fem års fengsel for å ha vært med på ranet og den siste voldtekten. 

Begge de tiltalte nekter for at de har voldtatt 15-åringen, og anket dommen.

Så skjer det som ikke skal skje. De tiltalte frikjennes i Borgating lagmannsrett. De hevder sexen var frivillig, og juryen mener de ikke kan straffes for voldtekten. De mener derimot at de tiltalte er skyldige i grov uaktsom seksuell omgang med barn under 16 år. Barn. Les det ordet en gang til. 

I dommen fra lagmannsretten står det om jentas forklaring (kilde: Aftenposten - mine uthevninger):

«C har forklart at den seksuelle omgangen fant sted fordi hun ble utsatt for trusler og vold og derfor verken orket eller turte å motsette seg guttenes ønske om å ha sex med henne. Guttene har erkjent at C - før den seksuelle omgangen fant sted - gjentatte ganger sa nei til deres spørsmål om de skulle ha sex sammen. De har imidlertid også hevdet at C sa nei på en flørtende måte, og at hun ønsket å ha sex med dem».

15-åringen sa nei på en flørtende måte. Hva betyr det? Har hun blunket mens hun sa nei? Smilt? Kløpet dem i rumpa? Kan noen være så vennlig å forklare meg hva i svarte "nei på en flørtende måte" betyr? Betyr påstanden fra de tiltalte om at neiet var "flørtende" mer enn at offeret sa nei - gjentatte ganger? Selvsagt. De tiltalte hevder tross alt at jenta hadde lyst. Sånn egentlig. 

Er det dette som er normen? At man må si nei på en høy og sint måte, mens man slår og spytter, for at neiet er et verdig nei? Jeg har vært på mang et nachspiel. Både hjemme hos folk, hjemme hos meg selv, hos venninner, på stengte utesteder og på hotell. Jeg har klint, klådd og blitt klådd på - og jeg har sagt nei. Hit, men ikke lenger. Jeg har sjelden trengt å si det på noe annet enn en hyggelig måte. Er hyggelig det samme som flørtende?

Hvis noen ikke hadde respektert mitt høflige nei, hadde blitt truende og jeg hadde blitt såpass redd at jeg ikke hadde turt annet enn ta truslene på alvor, hva da? Hadde sexen vært frivillig fordi jeg nei-et var for hyggelig? For flørtende? 

De tiltalte erkjente at 15-åringen sa nei gjentatte ganger. Hun sa nei. Gjentatte ganger!

Nei betyr nei for de aller fleste kvinner og menn, det er bare voldtektsforbrytere som ser det annerledes. Og dessverre jurymedlemmer. 

Nå er vi et samfunn på overtid hva gjelder å gi jurymedlemmer tilstrekkelig med innføring i Straffelovens kapittel 26 (Seksuallovbrudd), samt å lære dem betydning av ordet "nei". Flørting eller ei.  

Takk for at du leste innlegget mitt. Følg gjerne Kommentarfeltet på Facebook!

Følg meg på Instagram her!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits