Kjære meg, 14 år

kommentarer

I dag er det jeg som er live på SnapKollektivet, og rundens tema er "Kjære meg, 14 år."

Les mer om SnapKollektivet her og her

Ved første tanke tenkte jeg yes! Kult! En skikkelig rusletur ned memory lane og mitt liv i 1997. I Want You (Savage Garden), I Love You Always Forever (Donna Lewis), Mo' Money Mo' Problems (Notorious B.I.G), Torn (Natalie Imbruglia), Bitch (Meredith Brooks), Around the World (Daft Punk), No Diggety (Blackstreet), You make Me Wanna (Usher), Block Rockin' Beats (The Chemical Brothers),Dont Speak (No Doubt) og All by Myself (Celine Dion) er noen av de første sangene som fyker gjennom hodet. Buffy, Jurassic Park, Men in Black og Titanic. For et år! 

Etter nærmere ettertanke så er dette temaet viktigere enn å bare marinere meg i deilig 90 talls-musikk.

Jeg har derfor noen beskjeder til meg selv som 14-åring. 

Nei, du kommer ikke til å ha en affære med AJ i Backstreet Boys. Du kommer heller ikke til å bli sammen med, eller gifte deg med Brian i samme gruppe, på tross av det dere begge er hjerteoperert. Kjære meg, 14 år. Buffy og Angel er ikke ekte. Jeg vet at du lengter etter kjærlighet og er en håpløs romantiker, men er virkelig din oppfattelse av ekte kjærlighet denne merkelige kombinasjonen av en vampyrjeger og en vampyr? Det er søtt, men hallo. Skjerpings. 

Kjære meg 14, år. Det er helt greit at du ikke liker Spice Girls. Det er også helt greit at du er for tynn til å gå i Sefa-bukser. Du kan ikke noe for at bena dine er som pipestilker, du spiser mer enn de fleste. Fortsett med det. 14 år gamle meg, ikke bruk så mye tid på å dømme deg selv. Gå vekk fra speilet. Du er tynn, lang og rar, men du ser helt fin ut. Det er bare sånn kroppen din er, og det går seg til.

Vær så snill, ikke hat deg selv allerede nå? De tankene fester seg med mothaker av rustfritt stål, og de er overraskende vanskelig å bli kvitt. 

Kjære meg 14 år. Når de som du så gjerne vil være venn med synger "Linn gule priser" (husker du den Prix-reklamen?) og du ler med. Ikke gjør det. Se rett på dem og be dem om å holde kjeft. Du syns ikke det er morsomt, og sånn oppfører ikke ekte venner seg. Si ifra! Jeg vet at du er livredd for å miste de få vennene du har, men si ifra. 

Kjære meg 14 år. Når den skumle jentegjengen hauser opp det som oppleves som hele skolen, og står og venter for å ta deg den gangen i storefri - pust med magen: Storesøsteren din kommer til å steppe opp for deg, men lærerne kommer ikke til å gjøre en dritt.

Når noen skriver "Linn er en hore" med tjukke sprittusj-bokstaver på jentedoen, til og med før du har gjort noe mer med en gutt enn å kysse, fortell det til noen. Ikke skulk timen for å vaske det bort selv. 

Og du? Ikke skulk så mye. At du syns fagene er vanskelige er ok, men ikke la frykten styre deg. De fag-vanskene du pådrar deg (for du pådar deg dem selv ved å skulke fremfor å prøve hardere) blir med deg videre i livet. 

For øvrig vil jeg også be deg om å ikke være kjip mot andre. Det er ikke mer greit fordi du blir behandlet kjipt, og har det vondt selv. 

I løpet av ditt år som fjorten kommer din store forelskelse på trinnet over til å drite deg ut så det ljomer på Elgdiskoen. Soundtracket er Un-break my heart, og du tror i fullt alvor at kjærlighetssorgen og skammen kommer til å ta livet av deg. Det gjør den ikke, og historien ender med å bli fortalt på mang en fest til rungende latter - også fra deg selv. Du vil ikke alltid være den som les av, men den som mange ler med. Det er sant! 

Noe annet som er sant er at den skammen du føler der og da er noe du kommer til å føle mange ganger. Ta tak i hva som ligger bak skammen. Det er det eneste som hjelper. 

Slapp av. Du får pupper tidsnok. Og vet du hva? Jeg vet dette kanskje høres rart ut, men gutter kommer til å ville både kysse deg og ligge med deg. Det er helt sant! 

Kjære meg, 14 år. Du får snart gode venner. Om tre korte år blir du kjent med mennesker som blir ved din side gjennom mer enn du nå tror du at skal trenge å gå gjennom. De kommer ikke alltid til å like valgene du tar, men de er der. Som bautasteiner. Tenk det, meg 14 år, du får venner. Snart. Bare pust. 

Hva vil du si til deg, 14 år? Sleng gjerne inn en kommentar!Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits