«Ordentlige jenter blir ikke voldtatt»

kommentarer

Hemsedal-saken har skapt enormt engasjement blant annet fordi offeret, Andrea Voldum, har vært så vanvittig tøff å stå frem med sin historie. Dessverre er ikke denne saken unik, og jeg også har dyp respekt og forståelse for alle de som ikke orker å stå offentlig frem. Risikoen for ikke å bli trodd er høy. 

I 2014 ble det på landsbasis anmeldt 1138 voldtekter. 179 av disse endte i retten, og kun 125 endte i dom. Tallene er hentet fra Kripos' rapport Voldtektssituasjonen 2014 og Aftenpostens sak Etterforskning av voldtekt i tall fra 2015.

I Norge forteller en av ti kvinner at hun har opplevd voldtekt. De fleste før de fylte 18 år. En av ti. Smak litt på det tallet. Hvor mange kvinner kjenner du? Hvor mange av disse vet du at er blitt utsatt for et eller flere seksuelle overgrep? Hvor mange vil du få vite om i fremtiden? Ingen? Er dette fordi det ikke har skjedd, eller fordi kvinnen forventer å ikke bli trodd; så hvorfor lide seg gjennom å se overgrepet i øyene, og å fortelle? 

Les hele rapporten til Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress her

Tidligere politimester Hanne Kristin Rohde kritiserte denne uken advokat Brynjar Meling for en uttalelse hun mener rører ved den aller innerste kjernen av problemet. Meling har uttalt at «Jeg mener ikke at damer ikke skal kunne gå i kort skjørt, men litt for ofte så ser vi at man har havnet på et sted man ikke burde vært.»

Rohde parerer med at det er åpenbart for alle at Andrea Voll Voldum var på et sted hun ikke burde vært, og følger opp med noen betimelige holdningsspørsmål. På samme måte som at holdninger som den Meling utviser er roten til problemet, er holdningsspørsmålene Rohde stiller løsningen. 

Er det offeret eller overgriperens ansvar at stedet offeret oppholder seg ble farlig for henne?

I ulike kommentarfelt stilles det spørsmål om hvorfor offeret var der hun var på det aktuelle tidspunktet. Hvorfor dro hun på det nachspielet? Mange er opptatt av å formidle at offeret ikke har skyld, men, det var ikke lurt av henne, eller?

Alt som kommer etter dette men'et overskygger det som står foran. Alt.

Hvorfor blir noen med på fest eller nachspiel? Jeg kan love deg at det ikke er for å bli gruppevoldtatt. Som Høyres Heidi Nordby Lunde sa i sin appell under mandagens demonstrasjon for økt rettssikkerhet for kvinner. 

- Jeg er forbanna over at vi trenger å stå her i 2016. Jeg tenker på hvor mange ganger jeg har vært på eller invitert på nachspiel selv. Som da jeg var alene i Amsterdam og ble med tre menn jeg hadde møtt på den lokale baren på nachspiel. Når jeg drar på nachspiel, så drar jeg ikke dit for å bli edru!

Hun fortsatte med å understreke at hun ikke kan fatte «at det skal være så jævlig vanskelig å forstå at man ikke drar på nachspiel for å bli voldtatt, at vi må slutte å moralisere kvinners valg; også når de er ufornuftige!»

Les innlegget Hun ble ikke nok voldtatt

Forsvarsadvokat Henrik Bliksrud bekymrer seg for at andelen uskyldig dømte i norske fengsler har økt. Han mener at mange voldtektssaker hausses opp

Hausses opp? De aller fleste voldtekter blir etter all sannsynlighet aldri anmeldt. De fleste voldtekter blir med offeret i hennes liv videre. I ensomhet, stillhet og mange tilfeller skam. De aller fleste voldtekter hører vi aldri om, bortsett fra når enda ei venninne hviskende betror seg: jeg ble voldtatt, men gjorde ikke noe med det. Det er ingen vits. Jeg tør ikke. Orker ikke. De tror ikke på meg uansett. 

De fleste voldtekter hører du ikke om fordi voldtekt er en nærmest risikofri forbrytelse. Det faktum at 99 av 100 saker ender uten dom sier dette klart og tydelig. I likestillingslandet Norge er det en åpenbar forskjell i menn og kvinners handlingsrom, og holdninger som at «ordentlige jenter blir ikke voldtatt» er fortsatt gjeldende. 

Det er ikke relevant hva kvinnen hadde på seg. Hvor mye hun hadde drukket. At hun tidligere har hatt mange sexpartnere. One night stands. At hun selv valgte å dra på den festen med de kara. En kvinne er ikke «villig» inntil det motsatte er bevist. 

Kun ja betyr ja. Nei betyr nei. Overstadig rus betyr nei. Søvn betyr nei. Bevisstløshet betyr nei. Det er lov å være full. Flørte. Fomle med klær på et nachspiel på overtid. Det er lov å kline. Og det er lov å ombestemme seg. Trekke seg unna. Si stopp. Det som ikke er lov er å ta seg til rette. Det er ikke lov å ta seg til rette. Det er ikke lov å ta seg til rette.

Tallene er klare. Hendelsene er mange. De som tør å fortell er få. 

 

Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

Usaklige, hetsende og rasistiske kommentarer vil bli slettet og rapportert

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits