Nei, sinna mann, du er ikke offeret her

kommentarer

Linda Krüger (Stavanger Ap) kommer i en kronikk i Dagsavisen med en, slik jeg ser det, helt legitim og ryddig oppfordring til mannfolk; tenk med rett hode, er dere greie. Temaet? Det faktum at enkelte mannfolk tar seg til rette med sine trakasserende handlinger, og at disse burde få seg en på trynet hver eneste gang de prøver seg.

Krüger ønsker seg at jentene tør, evner og klarer å dra til den idioten som så frimodig tar seg til rette med hennes kropp. Hun stiller videre spørsmålet «hva feiler det menn som tror det er helt i orden å tafse, snakke nedsettende og, enda verre, voldta?»

Da jeg leste saken diskuterte jeg denne med ei venninne. En av meldingene vi sendte hverandre var «tror du vi rekker å telle til 10 før mannfolka klikker og skriker #notallmen, inntar offerrollen, skylder på innvandrere og bedyrer at ingen norske menn trakasserer eller diskriminerer?»

Vi rakk såvidt å si ordet "telle".

I den oppfølgende kronikken «Det er lov med selvforsvar» skriver Krüger at kommentarene selvsagt ikke lot vente på seg. Hun viser til en retorikk som jeg våger å påstå at de fleste kvinner som ytrer seg om slike saker møter. 

- Det som gikk igjen var at jeg er et nek, sikkert lesbisk, leder i Ottar, idiotisk og virkelighetsfjern. Om at kvinner alltid skal være sånne offer. Og så dette da: «Hva med oss menn som blir trakassert av damer? Hva med oss? Skal vi også slå, da?»

Hvor ironisk er det ikke at menn som umiddelbart tyr til «Hva med oss menn som blir trakassert av damer? Hva med oss? Skal vi også slå, da?» følger opp med å beskylde kvinner som retter søkelys mot trakassering for å innta offerrollen? 

Krüger presiserer også at joda, kulturkrasj er en stor utfordring, men det fraskriver overhodet ikke norske menn fra det faktum at de til tross for en oppvekst i likestillingens foregangsland faktisk bedriver denne type aktiviteter. Er det virkelig så vanskelig å fatte? 

At debatter og diskusjoner omkring seksuell diskriminering noen sinne kan møtes med et "men", er for meg uforståelig. Hvordan kan det være så trøblete for enkelte menn å forstå at mange menn diskriminerer og trakasserer kvinner?

Fremfor å ta et svalestup inn i forsvar- og offerrollen; hvorfor kan de ikke heller støtte saken?

Temaet Krüger tar opp er på ingen måte et kontroversielt tema. Det er helt usannsynlig enkelt. Ikke kall jenter hore. Ikke ta deg til rette på andres kropper uten samtykke. Ikke bli forbanna om ei jente avviser deg. Ikke klyp noen i rumpa eller klå på en pupp uten samtykke. Ikke ligg med noen som ikke er tydelig på at h*n vil ligge med deg også. Bare ikke. 

Er det virkelig en så vanskelig sak å bare støtte og si seg enig i, uten å bli så ulidelig krenket på alle menns vegne? Er det virkelig så vanskelig å trekke pusten og si «fy faen, de kara som holder på sånn er noen skikkelig rasshøl! Dette er en oppførsel jeg ikke bedriver og som jeg absolutt ikke støtter!»

Så flott at du og dine kompiser ikke kjenner dere igjen i beskrivelsen, men hva er det med dette behovet for å renvaske alle menn? Hva skjer med de vannvittige skylappene enkelte synes å ha stiftet til tinningen? 

Og hva med de idiotiske kommentarene om at kronikkforfatteren oppfordrer til vold? News flash; seksuelle overgrep er vold. Det Krüger oppfordrer til er ikke-vold. Hun oppfordrer menn til å slutte å utøve seksualisert vold og trakassering mot kvinner.

For å understreke viktigheten av dette, oppfordrer hun kvinnene på sin side til å reagere på en måte som kanskje vil få en mann til å tenke seg om neste gang han får det for seg at det å stikke hånden opp under skjørtet på en kvinne virker som en god idé. 

Mange, mange menn tar seg altfor store friheter hva gjelder å klå på kvinners kropper, og dette er et problem. Hvordan kan da en kvinne som ganske enkelt ber andre damer om ikke å finne seg i å bli antastet, møtes med en shitstorm fra massevis av sinte menn?Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

Usaklige, hetsende og rasistiske kommentarer vil bli slettet og rapportert

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits