Kan man ikke si kinakål en gang heller nå da?

kommentarer

Så er vi der igjen. I debatt om det meget omtalte n-ordet

Som Marie Simonsen uttalte i 2007 (i kjølvannet av Arbeids- og Inkluderingsdepartementet publisering av brosjyren Et inkluderende språk):

«Språket er ikke engang på plass. Vi har fortsatt negerdebatter, som om nasjonen lider av tourettes og ikke kan la være.»

Hun mente at debatten rundt brosjyren viste hvor kort integreringen var kommet (kilde: Wikipedia).

Nå er det Trond-Viggo Torgersen som har uttalt seg om dette (i podcasten «Alt du sier er feil, Espen»). Torgersen mener at n-ordet er et stolthetsbegrep, og backer opp dette med at han selv ikke har noe problem men å bli kalt «hviting».

Personlig mener jeg at det er fascinerende hvor mange hvite som på død og liv tviholder på å retten til å slenge om seg med et begrep mange opplever som diskriminerende. Når Trond-Viggo (skuff at min barndoms barneombuds-helt kan lire av seg noe så lavpanna) og alle de andre som insisterer på å bruke n-ordet kjemper for sin rett til dette, er det hva de selv legger i ordet som later til å ha noen betydning.

De klarer åpenbart ikke å se at det som virkelig er relevant er hva de som faktisk omtales føler om saken. Her er det ene og alene hva Trond-Viggo og hans meningsfeller legger i ordet som teller.

Selv et så utpreget selvsentrert menneske som meg ser jo at det er helt irrelevant hva JEG føler i debatter rundt begreper som ikke beskriver meg. 

Men for all del. Det er som vanlig de middelaldrende hvite menn det er mest synd på. Takket være disse hersens antirasistene har de blitt forsømt, forbigått og kvotert bort i forsøk på å heve utsatte gruppers rettigheter. Det må vi ikke glemme! Stakkars stakkars mennesker. 

Jeg forstår at det oppleves som grusomt å ikke få lefle med ord som n-ordet på daglig basis. Et brudd på dine rettigheter. Du mener jo ikke noe vondt med det, så du må jo få lov til det? Nei? Stakkars deg. 

La oss for all ikke glemme at disse n..... er minst like ille! De kaller deg hviting! Stakkars stakkars deg. 

Herregud! Kan man ikke si kinakål en gang heller nå da? Kulturen din blir helt utvannet. Stakkars deg.

Å sidestille «hviting» og «kinakål» med «neger» vil være å overse all relevant historikk. Å sammenlikne en farge (hvit) eller et land (Kina) med et ord som ble etablert på en tid da afrikanere ble klassifisert som en handelsvare er i beste fall naivt. Vi vet at ordet «neger» historisk sett er blitt knyttet til rasetenkning og eugenikk, og retten til å selv definere hva som er problematisk og støtende bør veie tyngre enn ditt behov for at ha dette ordet som en del av ditt vokabular. Det gjelder deg også, Trond-Viggo - og da helt uavhengig av om DU syns det er et koselig. 


Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

Jeg oppfordrer til saklighet i kommentarfeltet. Usaklige og sjikanerende meldinger og kommentarer vil bli rapportert.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits