Douchebags og gamle kjerringer

Jeg har ved flere anledninger fremstilt meg selv som den verste dateren og dårligste single dama i Oslos historie. Misforstå meg rett - jeg er ikke en dårlig dater; jeg går bare ikke på date. Ikke er jeg en dårlig singel dame heller, jeg er bare dårlig på å være singel. For en nærmere innføring - les innlegget Glossy singelliv, latskap og eføytiss. Nå har jeg avansert. Jeg har tatt meg sammen, og jeg har datet fletta av meg i en hel uke. Klapp på skuldra, flink jente, sprett champagne og heis vimplene til topps! 

I kjent stil har jeg før hver eneste date, og til siste minutt, forsøkt å finne en unnskyldning for å avlyse. Jeg er for gammel, han er for ung, jeg er for trøtt, hva er vitsen, jeg har en ny episode av Greys Anatomy liggende på vent og så videre. Unnskyldningen som har festet seg best og lengst er "han er for ung". 

Hva betyr egentlig det? Hva er for ungt, og er vi fortsatt der at det er verre om han er yngre enn henne? Jeg tar meg selv i å tenke at jeg ikke hadde ofret det en tanke om han hadde vært tilsvarende år eldre enn meg som jeg er eldre enn ham. Hvorfor er det egentlig sånn, og hvordan ble jeg så grodd fast i dobbeltmoralistenes høyborg? Jeg mener jo innerst inne at det ikke er mer ok for eldre menn å date yngre damer, og jeg kjenner at det irriterer meg at jeg i det hele tatt lar problemstillingen påvirke meg.

Ved større aldersforskjeller har nok mange lett for å dømme mannen som en "gammel gris", og jeg tror eldre damer med veldig unge menn også dømmes på ulike måter. 

Tall fra SSB viser at på 60-tallet var kvinnen eldre enn mannen i bare 14 prosent av tilfellene, men da var hun som oftest ikke mer enn 2-3 år eldre. I 2011 var kvinnen eldre enn mannen i én av fem ekteskap som ble inngått, likevel er det helt klart mannen som oftest er eldst i parforhold.

- Man reagerer i langt mindre grad når mannen finner seg en kvinne som er betydelig yngre, enn motsatt. Dette fordi kvinner som finner seg yngre menn, utfordrer våre tradisjonelle kjønnsroller om at mannen skal være litt eldre enn kvinnen, sier psykolog og professor, Frode Thuen, ved Høyskolen i Bergen til ABC Nyheter

Tore Holte Follestad er assisterende daglig leder og spesialist i sexologisk rådgivning på Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, Sex og Samfunn. Han mener fordelene med stor aldersforskjell kan være at man ser verden fra ulike sider.

- Fordelene med aldersforskjell kan være potensialet for en kombinasjon av ulike erfaringer og ulike måter og se verden på, og at man kan lære av hverandre (hentet fra: ABC Nyheter). 

Går en kvinne etter en yngre mann er hun en cougar.

Nå skal det være sagt at aldersforskjellen her ikke er brutal på noen som helst måte, men jeg må innrømme at yngre menn skremmer meg litt. Jeg tror ikke det har like mye med at de er unge som at jeg føler meg gammel å gjøre. Det har sikkert noe med hele bli dumpet for en på hans egen alder-scenariet, redsel for at han ikke er voksen nok (sa 33-åringen som bor i mini-kollektiv) og at han fortsatt ikke har funnet seg (gjør man egentlig noengang det?) selv å gjøre.

Jeg tror nok kvinner er redde for å bli sett på som gamle kjerringer. Mens menn får at de blir kjekkere med alderen, blir kvinner oppfordret til å finne en mann før utseendet ødelegges av rynker, sagging og en ekstra fold på magen. Går en kvinne etter en yngre mann er hun en cougar.

"The term has been variously applied to women who pursue sexual relations with men more than eight years younger than they are,[1] and to women over the age of 40 who aggressively pursue sexual relations with men in their 20s or 30s.[2] However, the term can also refer to any female who has a male partner much younger than herself, regardless of age or age difference [4][5](hentet fra Wikipedia). 

Hvorfor finnes det et uttrykk for kvinner som går etter yngre menn og ikke motsatt, og hvorfor er dette med alder så viktig? 

Som en som "er kjent" for å ikke bry seg om hva andre mener om hva jeg gjør/hvordan jeg er bekymrer jeg meg latterlig mye over dette tilsynelatende tabuet med å date en mann som er litt (!) yngre enn meg. Det er intet annet enn en klisje. 

Jeg elsker jo klisjeer, så kanskje jeg har vært en idiot som til nå har stilt inn Tinder til å finne karer i aldersegmentet 30-39. Det er åpenbart bra karer født i 1988 også. De oppfører seg riktignok som douchebags på 17. mai, men det er ingenting et lite "ey, sett deg ned og vær stille mens vi voksne snakker" ikke kan fikse. 

Jeg tror det er på tide legge til en liten dose "kom deg ned av din høye hest" neste gang han serverer meg biffmiddag med latterkramper til dessert. 


Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits