Blendahvit feminisme

kommentarer

Atter en gang har jeg havnet i debatt. Atter en gang har ideer og argumenter med rot i feministisk tankegang blitt avfeid med at jeg er en "lekefeminsit" så lenge jeg ikke aktivt demonstrerer mot alt av moskeer og andre muslimske samlingspunkter. Visste dere at det er opprettet en egen Twitter-bruker kun i min ære? Denne personen følger bare meg, og poster kun artikler til meg. Hva artiklene handler om? Muslimer og islam. Alltid og uten unntak. 

Det at jeg tar opp likestillings-temaer i Norge betyr ikke, kjære kommentar-mennesker, at jeg blåser i at kvinner i/fra enkelte andre kulturer og land har det verre enn oss norske kvinner. 

Les innlegget La oss slenge litt usaklig dritt, dere

Berit Aalborg skrev i januar om nyttårs-overgrepene i Köln. Hun peker på den plutselig interessen for likestilling om den kan brukes som alibi for å kritisere muslimer. 

- Det er interessant å merke seg at ytterste høyre, som aldri har stått i front for å kreve likestilling, nærmest har fått en feministisk oppvåkning. Nå betegner flere av disse miljøene likestilling som en sentral «norsk verdi». 

Ja, det kan oppleves som problematisk å gå inn i en debatt når det man da sier plutselig ligner på det høyrevridde sier; med alt det grumset som ligger bak deres "feministiske oppvåkning". Betyr det at vi ikke skal ta debatten? Absolutt ikke.

Jeg tror enhver debatt har behov for en avdekning av maktforhold. En nordmann som kritiserer muslimsk kultur for ukultur mot kvinner (og gjør det med rasistiske undertoner, skjellsord etc) sparker nedover. Jeg tror mange feminister som er opptatt av rettferdighet blir trigget av dette. De ser at maktforholdet blir skjevt og ender kanskje opp med å gå i et forsvar for kulturen på generelt grunnlag (fordi generaliseringer som "hijab er alltid undertrykkende" og "muslimske menn er voldtektsmenn" ikke stemmer).

Også, kremt, kan vi jo nevne kolonialisme. Hvor mye pekefinger kan vi egentlig rette på andre kulturer som hvit europeer?

Isra Zariat skriver i en kronikk i forbindelse med kvinnedagen at feminismen svikter.

- Vi er stolte av vår europeiske kvinnefrigjøring, vi hedrer den hvert år. Men vi glemmer at kvinner med utenlandsk bakgrunn opplever det samme i dag som kvinner i Europa opplevde for flere hundre år siden. Det skjer i Norge. I 2016.

Jeg velger å lytte, men jeg velger ikke å ta til meg beskyldninger om at jeg er en lekefeminist som ikke bryr meg. Jeg velger å ikke godta at rasister bruke kvinnekamp kampen for likestilling som alibi for å ytre rasistiske holdninger. 

Forandring må komme innenfra. Det nytter ikke å fortelle andre hvordan de skal leve eller hva deres frigjøring innebærer. Storsamfunnet kan, og bør, gå foran som et eksempel samt å tilrettelegge gjennom med lovverk og praksis, men jeg hadde blitt forbanna om noen utenfra min kultur skulle komme med pekefingeren og si at "alt med ditt levesett er feil"

Til dere som jevnlig utsetter meg og mine med-debattanter for lavpanna herketeknikker og ukvemsord ting vil jeg sitere Aalborg:

- Skal vi makte å ta et oppgjør med grumsete mannstradisjoner hos vår nye landsmenn, må vi også kreve en ryddesjau i holdningene til våre egne unge menn. Først da kan vi lykkes.

For ja, det sier noe om holdningen din overfor kvinner når du verbalt angriper en kvinnelig meningsytrer med skjellsord fordi du mener feminisme er unødvendig. 

Det stemmer ikke at norske feminister bare bryr seg om filleting, og at vi ignorer barne-ekteskap eller holdningene til våre "nye landsmenn". Tror du det så anbefaler jeg deg å løfte blikket og lese litt flere kronikker, artikler og spalter enn sportssidene og kommentarfeltene. 

Når innvandrings-kritiske røster beskylder meg og mine med-feminister for å være årsaken til disse problemene vil jeg si meg uenig. 

Les innlegget Ikke din kvinne

Jeg skal faktisk komme med en beklagelse, men den er ikke til dere innvandrerfiendtlige menn og kvinner som klikker i vinkel hver gang noen hvisker "feminist". Den går til alle dere innvandrere, både menn og kvinner, som føler at mitt engasjement ikke gjelder dere. Det har aldri vært min hensikt å ekskludere dere.

Er du fortsatt usikker på hva jeg og mine med-feminister mener så kan jeg understreke en gang for alle at ja, det er viktig å kjempe mot mannsdominerte kvinneundertrykkende kulturer. Det gjelder både vår egen og andres. Det er ikke enten eller.


Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

Jeg oppfordrer til saklighet i kommentarfeltet. Usaklige, rasistiske og sjikanerende meldinger vil bli rapportert.  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits