Å skylde på religion blir for lettvint, naivt og ignorant

kommentarer

Etter de siste dagers oppslag i media kan det synes som om mange er engstelige for at vi i Norge står foran en svensk vår, og at "svenske tilstander" er på vei til vårt rolige samfunn med stormskritt. Står vi virkelig i fare for å ape etter Sverige hva gjelder mer enn Ikea, snus, altfor små kjøttboller og saus på pizza? 

La det ikke være noen tvil om at Sverige har sine problemer, som vist av NRK de siste dagene. Dette kom neppe som noen overraskelse for de som har fulgt med i mediene de siste årene, og at det i Sverige finnes parallellsamfunn vi ikke ser i Norge er ingen sjokkerende nyhet. Noe bør selvsagt gjøres, men la oss ikke bli blendet av uriktige årsaksforklaringer. Å forklare alt som skjer i disse områdene med utgangspunkt i religion kan raskt bli en selvoppfyllende profeti. 

Samfunnsstrukturelle utfordringer bunner hovedsaklig i sosiokulturell problematikk, ikke i religion og/eller islam. Når det er snakk om integrering, parallellsamfunn og diskriminering vil det å utelate (sosio)kulturelle faktorer ikke bare bringe uriktighet inn i debatten, det vil være ignorant og naivt. 

Slik jeg ser det er det både ufruktbart og kontraproduktivt å la ytre høyre vri saker som dette til å utelukkende handle om religion. Nå hjelper det jo på ingen måte at ekstrem-islamister også er involvert i disse områdene, men det er ikke her årsaken ligger. Den eneste årsaksforklaringen som holder vann ligger i segregering og utenforskap.  

Segregering og utenforskap fører til mangel på lojalitet til det bestående, som igjen fører til kriminalitet og mangel på respekt for lovens lange arm.

Jeg har forståelse for at enkle svar som "islam", "innvandrere" og "asylsøkere" er tiltalende, mens svar som "integrering, "utdannelse", "arbeid til alle", "fellesskap" og så videre høres kjedelig ut, men det er her svarene ligger. 

Uansett hvordan vi vrir og vrenger på det så er det en ufravikelig sannhet at opplevelsen av utenforskap skaper grobunn for ekstremisme og kriminalitet.

Årsaker til utenforskap er ofte sosiale problemer som f.eks arbeidsledighet. En opphopning av levekårsproblemer vil alltid være en mer valid årsaksforklaring, og det å skylde på religion blir for lettvint. Det sier seg selv at tilgang til arbeid er en sentral del av integreringsarbeidet, og en arbeidsledighet på 30-40% blant ungdom er neppe særlig hensiktsmessig i et integreringsperspektiv. 

I land som for eksempel USA, ser vi store problemer med ghettofisering, gjengdannelse og lignende. Her dreier det seg i svært liten eller ingen grad om religion, men om fattigdom, rasisme, klasseskille, sammensatt levekårsproblematikk og dermed utenforskap.

Å henge alle problemene på religionen Islam er en farlig forenkling som ikke har rot i virkeligheten. Ja, Islam har store problemer med ekstremisme, men nettopp derfor er det viktig å vise den gjengse muslim (som det er enormt mange av) at vi ikke tar avstand fra dem. Vår oppgave er å prente inn i egne samfunnsstrukturer at integrering er en toveisprosess, og at vi bærer et ansvar for å forhindre utenforskap.

Når man påpeker disse tingene blir man umiddelbart beskyldt for å være "apologet" eller "naiv" av disse enøyde på ytterste høyre, som på sin side klistrer islam som forklaring på det meste. Om det så gjelder en stjålet pakke tyggegummi eller drap. Hvem er egentlig de naive apologetene her? Å avfeie et komplisert årsaksbilde der sosiale forskjeller, arbeidsledighet og manglende tillit er sentrale del-forklaringer til fordel for et ganske enfoldig "dette er islam"-forklaring er i mine øyne ren og skjær apologetisme. Ikke bare er den dum, men den er også farlig.

Det er opp til oss at alle våre medborgere føler seg som en del av et fellesskap. Det er en felles samfunnsoppgave å sikre at enkelte grupperinger unngår marginalisering, og med dette ikke finner sin tilhørighet i et utenforskap.


Tusen takk til Ketil Steigen for gode innspill! Våre samtaler blir nok til flere innlegg, og jeg anbefaler alle å følge denne karen på Twitter

Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

Jeg oppfordrer til saklighet i kommentarfeltet. Usaklige, rasistiske og sjikanerende meldinger vil bli rapportert.  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits