Jeg kommer aldri til å være en brekkstang for hobbyrasister

kommentarer

Seks dager er gått siden jeg skrev innlegget Fitte, jøde eller kødd? som en umiddelbar reaksjon på Karpe Diems låt Attitudeproblem. Etter dette har debatten svingt mellom dem som mener at rap-duoen må spille inn låta på nytt, de som ler av oss som forsøker å løfte frem det problematiske ved at «jøde» er et velbrukt skjellsord i Norge, de som hiver seg på enhver anledning til å diskutere Israel- og Palestina og de som ikke lar muligheten gå fra seg til å spre rasistisk hat - og da med Karpe Diem som mål. Foto: Scanpix

Til dere sistnevnte vil jeg si at det er totalt uaktuelt at min jødedom brukes som alibi for å spre hat og rasisme.

Jeg vil aldri være et alibi for dere som velger å sende trusler til meningsmotstandere. Jeg kommer aldri til å være en slags brekkstang for hobbyrasister som trenger å rettferdiggjøre egne fordommer.

Jeg tar selvkritikk og innser at det var en rookie-mistake å håpe på en sivilisert debatt. Shame on me. Bare for å ha en ting klart (og nå er det viktig at dere som sender meg meldinger ment å oppdra meg følger med): jeg hevder ikke og har aldri hevdet at Karpe Diem er jødehatere. Jeg er heller ikke enig i at de er under cover terrorister som bør sendes tilbake der de kom fra. Det ville i så fall ikke blitt så langt: Chiraq Patel er født på Lørenskog og Magdi Ytreeide Abdelmaguid er født i Oslo. 

Jeg er igrunn ikke så interessert i å diskutere hvor de stiller seg i hele jøde-debatten. Jeg er mer interessert i å diskutere den økende normaliseringen av «jøde» som skjellsord. Beklageligvis (for Karpe Diem og meg som fan) ble deres låt en slags inngangsport til et tema mange åpenbart engasjerer seg kraftig i. 

Jeg ble i kjølvannet av mitt innlegg invitert til Ukeslutt i  NRK, men jeg hadde dessverre ikke mulighet til å delta. Dette angrer jeg på, da jeg har et sterkt ønske om løfte debatten vekk fra Karpe Diem og heller fokusere på at det å bruke jøde som skjellsord slettes ikke er kontroversielt i dagens Norge. Det er jo akkurat dette som gjør låten problematisk!

I innlegget viser jeg til min reaksjon som personlig og følelsesmessig, og peker samtidig på tendensen til at mange oppfatter diskusjoner omhandlende jøder som et innspill i Israel- og Palestina-debatt. Noe av det jeg ønsker å peke på er at koblingen jøde-Sharon-Israel i beste fall er uheldig. På samme måte som at ikke alle muslimer støtter Hamas, støtter heller ikke alle jøder Sharon. Jeg opplever at teksten underbygger en oppfatning om at jøder kan holdes ansvarlig for midtøstenkonflikten og Israels krigføring. Det å skille mellom personer som er jødiske og Israels politikk bør strengt tatt ikke være så vanskelig.

Nei, jeg mener ikke at låta bør spilles inn på nytt. Jeg syns låta kan stå som en påminner på at vi tolker låter forskjellig, og at ulike tolkninger kan bidra til å løfte frem viktige debatter. 

Når det er sagt så mener jeg utvilsomt at Karpe Diem kunne gitt bedre uttrykk for forståelse og respekt for at låten av mange ble tolket i den retningen den gjorde, fremfor å å forklare dette med at så mange misforstår. Karpe Diem sier de ikke har ment teksten slik mange har tolket den, men det endrer ikke på det faktum at mange tolket teksten akkurat slik. Tolkninger er subjektive og er det rett å forvente at alle som hører en låt har mastergrad i tekst-tolkning? 

Koblingen med Sharon er direkte klønete og ufin, og det er tydelig at det er vanskelig for mange (kommentarene og reaksjonene viser dette) å skille mellom politisk sak og person.

Jeg har i etterkant hørt på sangen flere ganger med Karpes forklaring i bakhodet, og jeg sitter fortsatt med samme følelse som jeg gjorde da jeg hørte den første gang; nemlig at sangen gir ungdom en mulighet til å rappe «jøde» i kor på lik linje med andre negative ord, uansett hvilken forklaring Karpe kommer med.


Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

Diskuter gjerne i kommentarfeltet, men vennligst hold deg til saken og hold en god tone. Usakligheter vil ikke bli besvart.
Foto: privat festival-minne.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits