Sexvettregel nr. 1: kvinne, gå ikke alene uten sykkelbukse!

kommentarer En kommentar

Kjære russ.

Jeg håper dere har fått en fin start på russetiden, og at disse ukene ender i fine minner om fest og moro. Jeg håper dere får en fin avslutning på 13 års skolegang, og at dere sitter igjen med gamle og nye venner. Jeg håper dere tar vare på hverandre, og at spesielt russejenter tar vare på seg selv - ved for eksempel å ha på sykkelbukse under russedressen. Hvis ikke kan dere risikere å bli voldtatt, og har du ikke tatt dine forhåndsregler vil du av enkelte bli holdt delvis ansvarlig for overgrepet du er blitt utsatt for. Det som kan oppleves som ekstra vondt er at deler av dette ansvaret vil de som angivelig skal jobbe med å forebygge og etterforske kriminalitet plassere på deg.

- Det viktigste er at jentene ikke blir overstadig beruset og vaser rundt alene (Kåre Birkeland, lensmann i Gjesdal kommune).

Kåre Birkeland, lensmann i Gjesdal kommune, har følgende råd til russ som ønsker å sikre seg mot overgrep (..):

- Det viktigste er at jentene ikke blir overstadig beruset og vaser rundt alene. Det er viktig at de holder seg flere i sammen. Ett tips, som mange russejenter har fulgt i mange år, er å ha sykkelbukse under russedressen. Da skal det mer til for at det skjer noe uten samtykke. Det er ikke slik at jeg oppfordrer jentene til å gå i sykkelbukse, det er rett og slett et tips, og det er det forskjell på (kilde: Dagbladet). 

Slik jeg ser det er ikke disse rådene annet enn hårreisende. Tenk å anmelde voldtekt på hans lensmannskontor, og bli møtt med spørsmålene "hadde du på deg sykkelbukse?", "var du for full?" og "du vaset vel ikke rundt alene?"

Hvorfor kommer ikke politidirektør Odd Reidar Humlegård eller justisminister Anundsen på banen her? Er det greit at deres ansatte kommer med slike offentlige uttalelser og "råd" i kraft av sin stilling? Det er jo hinsides all fornuft at en som jobber med å forebygge og etterforske kriminalitet kan komme med slike uttalelser uten at det får konsekvenser. Her burde deres overordnede ut gå offentlig ut og være tydelige på at dette ikke er deres standpunkt med hensyn til ansvarsfordeling i voldtektssaker.

Det sier seg selv at ethvert individ innehar et visst ansvar for å passe på seg selv - det være seg jenter og gutter. Vi vil aldri komme unna at det finnes ræva folk som bryter seg inn i hus, stjeler sykler, slåss i fylla eller begår seksuelle overgrep, men det er stor forskjell mellom det å be folk låse syklene sine og tipse jenter til å beskytte seg med et ekstra lag klær. På samme måte som en sykkeltyv klipper en lås vil en overgriper mest sannsynlig klare å dra ned den sykkelbuksa like lett som de klarer å dra ned ei stringtruse, så jeg forstår ikke hvordan dette er et relevant eller nyttig tips. Det er viktig å se forskjellen mellom det å passe på seg selv og de rundt seg, og å legge ansvar og skyld over på offeret. Jeg forstår at disse rådene er gitt i beste mening, men de er i beste fall uheldig formulert.

Det er ikke offeret sin skyld eller feil om noen velger å begå seksuelle overgrep.

Hva blir det neste? Anti-rape underwear og kyskhetsbukse?

Uansett hvor mange ganger noen har blitt påminnet om å ikke dra på fest med ukjente, og allikevel gjør det, så er det aldri offeret sitt ansvar å ikke bli voldtatt. Det er ikke offeret sin skyld eller feil om noen velger å begå seksuelle overgrep.

Jeg opplever at det til stadighet dukker opp saker hvor ordensmakter gir kvinner retningslinjer og råd for å unngå voldtekt. 

Tidligere i år var det etterforskningsleder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo, Frode Solheim Hansen, som var ute med sine gode råd. Han understreker riktignok at det alltid er overgriperen som har ansvaret når han begår en straffbar handling, men rådene går allikevel ut til kvinner (kilde: Nettavisen).

TIL ENKELTPERSONER:

 • Pass på deg selv.
 • Ikke dra på nachspiel uten venninner.
 • Ikke dra på nachspiel med fremmede menn og sov over.
 • Ikke drikk for mye. Overgripere utnytter berusede kvinner.
 • Reis hjem sammen med noen etter en tur på byen.
 • Pass på venninner, gå gjerne inn to og to på toalettet.

NB! I en tidligere versjon av denne artikkelen ble Hansen sitert på at politiet ikke anbefaler kvinner å ta taxi hjem alene. Dette sitatet er trukket tilbake, og endret til: - Vi advarer ingen mot å ta taxi hjem alene.

I utgangspunktet anbefalte han altså ikke kvinner å hverken ta taxi alene eller gå hjem alene. Kult å være enslig kvinne da? Enslig kvinne, bare bli hjemme du (sånn for sikkerhets skyld). 

Så lenge politiet kommer med advarsler utelukkende rettet mot kvinner vil fokus i overgrepssaker bli feil, uansett hvor gode intensjonene er.

Politisk rådgiver for Amnesty har følgende tips:

- Snakk med noen og søk hjelp dersom du har opplevd overgrep. Mange synes det er vanskelig å prate om, og få melder til politiet. De må vite at det aldri er deres feil. Får du ikke den oppfølgingen du trenger kan du slite mye i ettertid.

I et intervju med Nettavisen sier politidirektøren fra februar i år at politiet har jobbet målbevisst med å forebygge og få tilbøyeligheten til å anmelde opp. Når det gjelder voldtekt av voksne anslår politiet at det kan være snakk om 12.000 voldtekter i året og at bare 10 prosent anmeldes.

Vel. Jeg våger å påstå at råd og utsagn fra politiet om at du ikke må gå alene, ikke må bli for full og at du bør ha på sykkelbukse for å beskytte deg mot voldtekt ikke akkurat senker terskelen for å henvende til politiet for hjelp. 

Det er verdt å bemerke at disse rådene ofte er så banale at de heller til det latterlige. Alle vet at det ikke er lurt å drikke seg for dritings, bli med en ukjent person (uavhengig av kjønn) på nachspiel, overnatte hos fremmede (også uavhengig av kjønn) og så videre. Vi trenger ikke politiet til å informere om dette.

Det vi trenger er et politi som sier at om en person er dritings, blir med deg hjem frivillig og sovner i sengen din så er det utvilsomt straffbart å ha sex med denne personen! Det er faktisk så enkelt som at nei er nei, og at et fraværende ja er også nei. Om den du ligger i sengen sammen med sover eller er for full til å si nei er det definitivt ikke et ja. Her gjelder altså ikke "den som tier samtykker". 

Om den du ligger i sengen sammen med sover eller er for full til å si nei er det definitivt ikke et ja. Her gjelder altså ikke "den som tier samtykker". 

Det kan se ut som om russens organisasjoner og Amnesty har bedre råd å komme med enn politiet. Dessverre er det ikke de man må gå til for å anmelde en voldtekt (se nederst i innlegget for sexvettregler). 

For hver advarsel fra politiet rettet mot kvinnen kan det være én voldtekt hvor offeret skamfullt ikke tør å anmelde, og som tenker at det er ens egen skyld. Beklager, men det er ikke nok at politiet presiserer at det aldri er offeret sitt ansvar samtidig som de henvender seg til kvinner med sine råd. 

Jeg vil komme med følgende oppfordring til politiet: 

Et Google-søk på "voldtekt ikke gå alene" gir treff på mange nyhetssaker fra 2007 og frem til i dag hvor diverse ansatte i politiet advarer kvinner mot å gå alene. Disse burde enten få munnkurv eller ny opplæring. Burde ikke politiet fra øverste hold heller gå ut og plassere ansvaret der det hører hjemme, fremfor å komme med råd som innskrenker min og andre kvinners frihet? 

Hvis jeg gjør samme Google-søk om 12 måneder; hvor mange nye saker med råd rettet mot potensielle ofre vil jeg få opp? Jeg oppfordrer med dette alle som er enige om å legge mer press på politiet om å endre deres retorikk og de signaler det å gi råd som dette sender! Del innlegget og tagg gjerne politiledelsen eller øverste sjef Anundsen!


Sexvettreglene (hentet fra russ.no - Amnestys kampanje mot voldtekt):

 1. Du har rett til å bestemme selv over din egen kropp og seksualitet. Du avgjør selv når, hvor, og med hvem du vil ha sex med.
 2. Du skal respektere at andre mennesker har den samme retten.
 3. Du skal bare ha sex med den som har gitt sitt tydelige og frivillig samtykke til handlingen.  Samtykke kan uttrykkes gjennom ord, kroppsspråk eller på andre måter. Er du i tvil, spør!
 4. Du kan ombestemme deg. Du skal også respektere at andre kan ombestemme seg.
 5. Fravær av et nei er ikke det samme som et samtykke. En person som er svært beruset eller som sover kan ikke samtykke til noe som helst. 
 6. Ta vare på hverandre, og bry deg om hva vennene dine gjør!

Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

Diskuter gjerne i kommentarfeltet, men vennligst hold deg til saken og hold en god tone. Usakligheter vil ikke bli besvart.


 

Ã?n kommentar

sander gallbert

12.04.2016 kl.20:06

Det er trist å se, Linn, at du pisker opp angst slik du gjør i denne bloggposten. At du tar del i å skape et samfunn - hvor folk skuler mistenksomt mot naboen (som de aldri blir riktig trygg på), låser døra og holder ungene inne, og frykter en voldtektsmann bak her busk.

Har det ikke slått deg at menneskenaturen aldri har vært malt sortere, skitnere og syndigere enn nå, og at menneskesynet til folk flest neppe har vært mer "middelaldersk" enn det er idag? Litteraturen, Hollywood og media gjør praktisk talt ikke annet, enn å pushe akkurat det budskapet, og faktum er at Ola Dunk fordyper seg i studiet av menneskesinnets mørke avkroker - mer enn noen sinne.

Kanskje du faller i den kategorien, selv? Kanskje er du bare en tjener, for saker du egentlig ikke støtter eller forstår, og jeg anbefaler deg virkelig å skru av propagandaapparatet for en tid ...

Skriv en ny kommentar

hits