Er det likestilling å kunne ligge rundt helt uten å ta ansvar?

kommentarer

I sitt innlegg Graviditet, abort og sånn skriver Sondre Jakobsen, formann i Tromsø FpU, at han ønsker at kvinner og menn skal ha like rettigheter i avgjørelser tatt i spørsmål om graviditet og ansvar for et kommende barn.

Jakobsen skriver i sitt innlegg at "ettersom en er så ulidelig opptatt av likestilling her i landet (og vel og bra er jo det), så mener jeg altså at vi ikke har kommet særlig langt når det er snakk om graviditet, abort og sånn. For hvilke rettigheter har en mann når en kvinne er blitt gravid med hans barn? Ikke særlig mange, om ikke null."

Hva mener du egentlig her, FpU-leder? Er likestilling ulidelig eller er det vel og bra i parentes? 

En mann kan relativt enkelt fraskrive seg ansvaret om han ønsker det, men han må selvsagt betale bidrag. På samme måte kan også en kvinne fraskrive seg ansvaret etter at barnet er født hvis hun ønsker, men da må hun altså betale bidrag. Ser du, Jakobsen? Det er likestilling også her. Fint eller hva? Uten parentes. 

Jakobsen på sin side mener at barnebidraget må fjernes "fordi det går utover mannen i stor grad." Vel. Barnebidraget er ikke ment å underholde mor eller straffe far, men å forsørge et barn denne stakkars mannen har vært med på å lage. 

To voksne mennesker som frivillig har ubeskyttet sex har, i det samleiet gjennomføres, også samtykket til å ta de eventuelle risikoer som medfølger. Blir kvinnen gravid og temaet abort havner på bordet skal selvsagt også mannen få si sin mening. Den potensielle faren skal fullt ut få si hva han ønsker, som for eksempel "jeg vil helst at du tar abort, men det er helt opp til deg" eller "jeg blir vanvittig skuffet og lei meg om du tar abort. Jeg lover å stille opp 100% for barnet hvis du velger å beholde det, men det er selvsagt opp til deg".

Det endelige valget derimot, det er er det helt og holdent den som eventuelt skal bære barnet frem sin rett å ta. Nei, jeg mener ikke at noen har rett til å presse en mann til å få et barn han i utgangspunktet ikke ønsker, her er det snakk om å ta et felles ansvar. 

Som en liten sidehistorie kan jeg jo nevne at jeg datet en fyr som nektet plent å bruke kondom. Vi hadde begge testet oss for kjønnssykdommer så han så ikke problemet; jeg kunne jo bare starte på p-piller, eller hva? At det ikke var aktuelt for meg var for ham vanskelig å forstå. Da så jeg på det som min plikt å informere ham om at ok, men bare så det er klinkende klart så kommer jeg ikke til å ta abort om det å hoppe av i svingen ikke funker. Skremmende for ham? Absolutt! Realt av meg å gjøre? Jeg syns det. Da stod han fritt til å ta et valg om å fortsette å ta den risikoen det var å ligge med meg eller pigge av. (Han pigget av.)

Les innlegget Let's talk about sex.

Jakobsen bruker som argument at menn skal få slippe å betale barnebidrag for barn de ikke vil ha. Nå har det seg sånn at juridisk abort ikke er noe vi driver med her i Norge. Dette er mye diskutert i for eksempel Danmark, men ikke like mye her. Juridisk abort vil kort fortalt si at man fraskriver seg ethvert ansvar og alle rettigheter man har overfor barnet, og man anses ikke som en juridisk forelder. 

I et intervju med iTromsø sier Jakobsen blant:

- Dette er en idé, og det er en god del som kan komme opp i en slik situasjon som jeg beskriver. Det er jo for eksempel en del menn som ikke er klare for å få barn. De har det kanskje vanskelig økonomisk eller arbeidsmessig. 

Måten Jakobsen fremstiller problematikken på får meg til å lure på hvor han tar spekulasjonene sine fra. Er det virkelig slik at en god del unge menn i dag presses til å få barn de ikke vil ha? Og hvordan er det mulig å anta at det kun er mange menn som ikke er klare for barn, eller er i en vanskelig situasjon, når graviditeten detter ned i hodet på dem? Det finnes ingen statistikk eller faktaopplysninger som tilsier at norske kvinner tar lett på en abort (jf. den siste tids debatt om abort og refleksjonstid), så det å innta enn offerrolle for alle landets menn som ikke har tatt ansvar for egne sædceller? Give me a break. 

Hva er egentlig kampsaken din her, Jakobsen? At alle menn skal få ha så mye ubeskyttet sex de bare vil, uten å måtte ta ansvar for konsekvensene? Er det likestilling i dine øyne at det kun er kvinnen som møter konsekvensene av et ubeskyttet samleie? Er det likestilling at en mann skal kunne snu ryggen til, mens kvinnen sitter alene med et vanskelig valg som kan gi betydelige konsekvenser både psykisk og fysisk, uavhengig av utfallet. Og at kvinnen, skulle hun velge å ikke ta abort, også må være helt alene om de økonomiske følgene av noe dere begge har vært med på å skape?

Er det likestilling for deg at du skal kunne ligge rundt helt uten ansvar for eventuelle følger og konsekvenser av samleiet? I så fall anbefaler jeg deg å gå til innkjøp av en oppblåsbar damefigur. Dere vil være like lite ansvarlige for sædcellene dine begge to.


Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

Diskuter gjerne i kommentarfeltet, men vennligst hold deg til saken og hold en god tone. Usakligheter vil ikke bli besvart. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits