Er det egentlig så problematisk at et hundretalls norskpakistanere hyller en drapsmann?

kommentarer 21 kommentarer

Søndag 6. mars demonstrerte over 100 muslimer utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo. De aller fleste med bakgrunn fra Pakistan.

Flere barn var til stede, det samme var minst et titall kvinner og sentrale personer i Central Jamaat (en av Norges største og eldste moskeer). Moskeens imam Nehmat Ali Shah var blant dem som holdt appell. Demonstrantene var møtt opp for å vise støtte til Mumtaz Qadri som stod bak drapet på den liberale guvernøren i Punjab-provinsen, Salman Taseer. Qadri ble dømt til døden og henrettet for drapet (kilde: Aftenposten).

Som Aftenposten skriver hadde Taseer tatt til orde for å lempe på blasmefiloven i Pakistan. Han var også sterkt engasjert i saken til Asia Bibi som er dødsdømt for blasfemi. Hennes kriminelle handling er å ha formærmet Profeten i en krangel rundt en brønn. Asia Bibi ble anklaget for ugjerningen av sin muslimske nabo.

Qadri var ansatt som Taseers livvakt men ble så provosert over uttalelsene rundt blasfemilovene at han i 2011 drepte Taseer med 25 skudd fra en AK-47. Han innrømmet at han drepte guvenøren på grunn av hans uttalelser om blasfemilovene og Asia Bibi (kilde: Aftenposten).

Er det egentlig så problematisk at et hundretalls norskpakistanske muslimer går i tog og hyller en islamistisk drapsmann? Er det egentlig så problematisk at disse demonstrerer for å støtte en terrorist? For er ikke det å drepe en guvernør av politiske og religiøse årsaker nettopp det; terror? 

Ja. Det er problematisk. Veldig problematisk. 

Initiativtakerne til demonstrasjonen er Muslim Education and Welfare Forum.

På Muslim Education and Welfare Forums hjemmeside presenterer de seg selv på følgende måte: 

Muslim (Education & Welfare) Forum is a registered NGO of Government of Norway and Government of Pakistan.Forum's fields of activities are spreading from welfare to religion. Forum is working in fields of welfare, relief, development, education, preaching, spreading of knowledge and religious programs.Forum founder is Syed Farasat Ali Bukhari.

Prøver de her å fremstille seg som en slags muslimsk Frelsesarmeen? Personlig syns jeg Frelsesarmeen gjør masse bra, men jeg støtter dem sjelden med penger pga deres (tidligere og gjentatte uttalte) holdninger til blant annet homofili.

Slik Muslim Education and Welfare Forums beskriver seg selv er det lett å trekke paralleller til kristne organisasjoner som bygger skoler rundt om i verden. Eksempler på dette er Kirkens nødhjelp og Frelsesarmeen. Det som skiller disse fra Muslim Education and Welfare Forum er at de har fokus på nødhjelp fremfor politikk og forkynnelse.

Merk at kristne organisasjoner som Frelsesarmeen, på tross av sin diskriminering av f.eks homofile, ikke er ekstreme slik som denne organisasjonen.

Apropos Syed Farasat og skoler. Dette er den samme skolegründeren som i 2011 uttalte at muslimer som ikke faster må halsugges

La det ikke være noen tvil om at det er svært problematisk at mennesker bosatt i demokratiet Norge tar initiativ til en slik demonstrasjon. 

Heldigvis ser vi at mange muslimer i Norge utrykker sin avsky på sosiale medier. Jeg er personlig ikke for at alle muslimer skal måtte uttrykke sin avsky mot alle kritikkverdige handliger begått av andre muslimer, på samme måte som at jeg ikke syns alle kristne skal trenge å ta avstand fra Breiviks terrorhandlinger. 

Samtidig føler jeg for å løfte frem det faktum at viktige talspersoner for det muslimske og pakistanske miljøet i Norge fordømmer demonstrasjonen. La oss håpe at dette bidrar til at ekstremistene ser at de ikke har mye støtte i Norge.

Demonstrasjoner som dette er i mine øyne patetisk, og jeg er glad mange profilerte norske muslimer fordømmer den. Blant de som fordømmer demonstrasjonen er poltikerne Abid Raja og Mudassur Kapurs, og forsker og tidligere statssekretær Laila Bokhari.

At noe er lite og patetisk betyr ikke at vi ikke skal ta det på alvor, og en gruppering som ønsker å halshugge vantroende og begrense ytringsfriheten skal vi absolutt ta på alvor.

La oss håpe at dette bidrar til at også denne ekstremistiske grupperingen visner hen og dør. La oss gjenta det vi opplevde da samfunnet og mediedekningen var så fordømmende overfor Pegida at det antagelig bidro til at færre møtte opp i til deres demonstrasjoner. 

Les Akhtar Chauhdrys innlegg om kampen mellom liberale og fanatiske krefter i Pakistan og Lov og rett i Pakistan.

Demonstrasjoner som dette er minst like urovekkende som en nazistdemonstrasjon, og de blir ikke noe mindre skremmende av at de skjuler seg bak et tilsynelatende harmløst navn som henspeiler til muslimsk utdannelse og velferd.

Noe av det skumleste er faren for at folk ikke skiller mellom disse islamistene og den jevne muslim.

I Norge bor det omtrent 38 000 personer med pakistansk bakgrunn, hvorav de aller fleste bor i Oslo. Hvis vi tar utgangspunkt i de oppgitte tallene og runder av til at det var ca 150 oppmøte på denne demonstrasjonen utgjør dette 0,39% prosent av alle norsk-pakistanere. For å sette det i et litt større perspektiv kan det være nyttig å bemerke at det bor ca 150 000 muslimer i Norge. 0,1% av disse deltok på demonstrasjonen.

Å stille alle disse 150 000 ansvarlig for holdningene til 150 demonstranter blir nesten som å likestille nordmenn med nazister. Like lite som jeg ønsker å bli forbundet med en nynasist, ønsker en vanlig muslimsk person å bli forbundet denne 0,1 prosenten hvis meninger de fleste ser på som galskap.

Litt over hundre personer høres ikke mye ut, men grupperinger som dette kan uten tvil utgjøre et problem, slik som også Pegida gjorde. De er få, men de roper høyt. I likhet med grupper som Pegida er de ikke større enn en ørliten andel, og i likhet med Pegida vil de forhåpentligvis møte nok motstand til at rekkene deres blir enda tynnere.


Takk for at akkurat du leste innlegget mitt. Følg Kommentarfeltet på Facebook for innlegg rett inn i feeden. 

Følg meg på Instagram her!

Diskuter gjerne i kommentarfeltet, men vennligst hold deg til saken og hold en god tone. Usakligheter vil som regel ikke bli besvart, men noen ganger syns u.t det kan være festlig å slenge usakligheter tilbake. Foto: privat - hentet fra Nettavisen. 
 

21 kommentarer

Rudolf

11.03.2016 kl.00:46

Ikke problematisk i det hele tatt. Jeg har hyllet Anders Breivik i årevis, og skulle gjerne sett at han tok med seg et par mannehatende feminister i samme sleng.

Petter

11.03.2016 kl.03:03

Stakkars Rufolf, du må ha hatt en vond barndom!!

Linn: Jeg er en av dine haters, men akkurat dette innlegget var bra, den skal du ha :)

Linn W. Rosenborg

11.03.2016 kl.08:16

Petter: se der ja. Takk! Du hater ikke meg, du er bare ikke alltid enig med meg. Å hate en som ytrer meninger du ikke liker blir vel litt trist?

kims

11.03.2016 kl.09:19

For oss som gidder å sette seg inn i hva verdens muslimer mener og hvilke holdninger de har, er ikke dette en overraskelse. Å støtte dødsstraff for blasfemi, utroskap, apostasi er normen i mange muslimske land. http://www.minervanett.no/muslimers-meninger/ Ellers fint innlegg Linn.

kims

11.03.2016 kl.09:20

Men du tar feil angående støtten, mest sannsynlig er støtten blant norske muslimer langt større enn hva du liker å tro.

kims

11.03.2016 kl.09:25

Salafistiske Islam Net har 2000 betalende medlemmer, den største islamske ungdomsorganisasjonen i Norge predikerer dødsstraff for blasfemi, steining ved utroskap og har invitert en rekke hatpredikanter hit som støtter disse synspunktene.

Thomas

11.03.2016 kl.09:35

Godt skrevet, bra du tar tydelig avstand fra disse udyrene som tok til gaten for å hylle islamsk fascisme.

Vi er nok uenige i omfanget tankegodset disse islamske fascistene har i det norske muslimske miljøet, men det er en annen debatt.

Linn W. Rosenborg

11.03.2016 kl.10:04

Thomas: takk for en saklig kommentar. Tviler ikke på at vi kommer til å den andre debatten, og flere med den i framtida.

Johan

11.03.2016 kl.09:56

Ja det er problematisk. Underkastelse (islam) er problematisk. Men det mest problematiske er at dyrkere av denne fremmede gudelæren har satt opp teltene sine i Norge. Gjør noe for verden, hjelp dem som har fått skolegang i Norge hjem slik at de kan være med å bygge det stammesamfunnet de tilhører. Her har de ingen fremtid.

Bra

11.03.2016 kl.09:58

For en gangs skyld et fornuftig innlegg! Bra, fortsett sånn.

Når det er sagt så tror jeg at støtten til ekstrem islam er langt større enn hva man tror basert på de som møtte opp i denne demonstrasjonen.

Jeg har lest et sted (har beklageligvis ikke kilde her og nå) at kanskje 1/3 av muslimer kan ha såpass ekstreme synspunkter. Dessverre kan de ekstreme muslimene drive de moderate muslimene i feil retning.

sveinandersen

11.03.2016 kl.10:00

Du skriver følgende: Jeg er personlig ikke for at alle muslimer skal måtte uttrykke sin avsky mot alle kritikkverdige handliger begått av andre muslimer, på samme måte som at jeg ikke syns alle kristne skal trenge å ta avstand fra Breiviks terrorhandlinger.

Her mangler du nok forståelse. Selv om jeg er en ektefødt nordmann og vokst opp med norsk kristendomsinnfluert kultur og samfunn, er ikke min identitet knyttet til kristendommen slik som muslimer er det. Jeg går aldri rundt og påpeker at jeg er kristen slik muslimer gjør det. Kristendommen er ikke for meg min identitet. Min identitet er å være norsk - min identitet er hva jeg er i meg selv. Min identitet er hva jeg står for som et selvstendig tenkende menneske. Jeg er så selvstendig tenkende at jeg vurderer kritisk hele min kultur. Jeg forkaster det som jeg finner dårlig og ikke bra. Derfor har jeg helt siden jeg var liten forkastet religioner som mitt ståsted for mitt liv. Og med større innsikt i vår og Europas kultur og samfunnsliv, ville du ha skjønt at religion ikke er vår identitet. (At der finnes noen små grupper og sekter som gjør det, endrer ikke noe på forståelsen.) Men når jeg snakker med muslimer, så er et liv uten religion liksom umulig for dem. Det er deres identitet. De påpeker det hele tiden. De sier - vi muslimer, mens jeg og de fleste nordmenn sier, vi nordmenn. Religion har liten og mindre og mindre betydning for oss. Norge er et sekulært samfunn. De fleste holder på kaste av seg åket fra religionen, mye takket være kunnskapen vi har opparbeidet oss om vår verden gjennom det siste århundre. (Og hva gjelder massemorderen vår, så fordømmer jeg han som nordmann på det sterkeste. Han må sitte alle sine dager i fengsel.)

BareLurer

11.03.2016 kl.11:15

Bra innlegg Linn (du kan hvis du vil :)), og det viser jo bare hvor viktig det er å fortsette kampen mot mørkemennene i islam - som dessverre har like mye makt som kristendommens mørkemenn hadde for inntil 60-70 år siden.

Mohammed Rah har helt rett: problemet for islam er den endeløse og ukritiske herliggjøringen av profeten og hans etterfølgere som bla. de islamske lovskolene står for.

Islamist-apologeter liker f.eks. å trekke frem sitatet fra koranen om at "den som dreper et menneske dreper hele menneskeheten" for å vise at "islam er fredens religion", og overser glatt at det faktisk er ting som anses som "forbrytelser" innen islam som de islamske lovskolene går inn for dødsstraff for som vi ellers anser som menneskerettigheter: homofili, blasfemi og apostasi.

http://fritanke.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=9730

gio

11.03.2016 kl.11:49

Flott du tar opp slike temaer og ikke bare solskinnhistoriene fra det multikulturelle Norge. Det er viktig at man debatterer nyansene i dette bildet,for det er ofte derfra man kommer frem til konstruktive løsninger.

Ketil

11.03.2016 kl.12:25

Det er bra at du tar opp dette problemet, og jeg er enig i at det ikke er flertallet av muslimer/pakistanere som stiller opp her. Den prosentsatsen av pakistanere tilsvarer likevel at 2500 av Oslos befolkning skulle stille i en demonstrasjon FOR noe som flertallet mener er moralsk forkastelig, noe som vanligvis ville bli slått temmelig stort opp.

Det er også verdt å merke at en relativt stor andel av den muslimske befolkningen i diverse europeiske land har ekstremistiske holdninger. Eksempelvis så hadde 25%+ av muslimene i Storbritannia "forståelse for" angrepet på Charlie Hebdo, og 19% av muslimene i Østerrike støtter dødsstraff for de som forlater Islam og 40% av muslimene i Danmark mener at lovene burde være helt eller delvis basert på Islam. Det hadde vært interessant å se tall for muslimer i Norge, men meg bekjent så har ikke liknende undersøkelser blitt foretatt her. Det er likevel liten grunn til å anta at det er markante forskjeller mellom landene.

John Magne Trane

11.03.2016 kl.13:05

Problemet med å sammenligne "kristne" Breivik med slike som følger Muhammed, er at det er usammenlignbart.

Vi alle. kristne eller ei, stod i sorg etter barnemorderens ugjerninger.

Ingen muslimer tilhører en islamsk retning hvor man fordømmer barnemorderen Muhammed.

Men bra du begynner å tale mot ditt politiske korrekte jeg. Kanskje vi til og med kan få en fordømmelse av voldtektsmenn?

John Magne Trane

11.03.2016 kl.13:09

Ketil, Prosentregningen er nok dessverre av arten: 2% heier på Lillestrøm. Derfor er det 98% som heier på Rosenborg...

Vi så jo i Larvik at muslimene lot seg kue av de som mente man ikke skulle demonstrere mot drap på nordmenn i Norge, og kun 1% av muslimene i den byen møtte opp etter at en ummatulling hadde fått applaus av 3000 pakistanere og andre islamister, for et 911 i Norge.

Hadde det bare vært nok muslimer som tok og holdt en fredsring rundt alle de kvinnehatende moskeene, inntil det kun ble 1 inngang i dem, enten du var den Rene Mannen, eller en "skitten kvinne".

John Magne Trane

11.03.2016 kl.13:12

BareLurer, det ironiske med det sitatet om "å drepe et menneske", er at det er en del av drapstruslene mot jødene i det kapitlet. Og at man fjerner ord midt i sitatet for at folk ikke skal få vite om det å kutte av hodet til andre mennesker. Siden alle "vantro" jo er "skyldige", i følge morderen Muhammed.

Nepse

11.03.2016 kl.13:34

Mye uenig med deg Linn, men denne bloggen er jeg enig med deg i.

Alexander Maroni

11.03.2016 kl.15:37

Hvis pakistanere flest ser på slike slike holdninger som galskap ville ikke landet hatt slike blasfemilover. Lovene står fordi folk flest støtter dem. Pakistan styres ikke av en eneveldig konge. Den gjennomsnittlige pakistaner har langt mer konservative holdninger enn vi vanligvis forestiller oss.

I tillegg synes jeg det er noe tynt å begynne å regne på oppmøte i demostrasjonen i forhold til befolkningstall. Det er jo ikke slik at alle dem som støtter dem møter opp for å demostrere. Ikke alle feminister går i tog 8. mars feks. Alle AUF-erne reiser ikke til Utøya ovs.

Tommeliten

13.03.2016 kl.08:08

Bra skrevet ! England hadde en undersøkelse 47% var for sharia! Dvs dødsstraff for frafall. Steining for utroskap.. Osv osv

Ragnhild

13.03.2016 kl.13:42

Et utrolig viktig innlegg Linn, dette er nemlig svær problematisk. Svært. Islam er en religion som praktiseres av veldig mange mennesker på vidt forskjellige måter, og noen av disse måtene legger til grunn verdier og føringer som overhode ikke er forenelig med verdiene og lovverket i vårt land. Som du sier så høres ikke en gruppe på litt over hundre mye ut, men dessverre så skal det ikke mange med ekstreme holdninger til før de skaper et problem. Men hvorfor føler vi at det ikke burde få oppmerksomhet? (jeg leste kommentaren din på facebook, og er enig, men hvorfor?) Jo, fordi det som skjer er selvfølgelig at vi på et eller annet mystisk vis ikke klarer å snakke tydelig og nyansert. Hva skjer når Islam blir kritisert? (Og ja, Islam skal kritiseres. Slik som all religion og all ideologi og all politikk skal kritiseres.) Jo det som ofte skjer når Islam kritiseres er at det går i stå. For selv om vi har ord som ekstremister, radikale og islamister, så strever vi med å skille hva som er hva. Når jeg sier vi, mener jeg alle. Ikke muslimer vet ikke hva muslimer mener, muslimer vet ikke hva andre muslimer mener, muslimer vet ikke hva ikke muslimer mener og ikke muslimer vet ikke hva andre ikke muslimer mener. På meg virker det som vi kritiserer og forsvarer i blinde. Noen prøver å kritisere et verdisyn som noen muslimer har. Andre, som ikke har dette verdisynet tar til motmæle. Noen tror at alle som kaller seg muslimer har ett verdisyn, noen muslimer med motstridene synspunkt mener at man ikke kan kalles muslim med mindre man tror slik de selv tror. Av en eller annen grunn later det dessverre til at kommunikasjonen kollapser, og man sitter igjen med de som skriker høyest og uttrykker holdninger som er skremmende og hatefulle i begge leirer. Jeg føler at det er et sort gap i midten hvor vi med normalt stemmeleie og språkbruk må steppe opp og komme på banen. Islam må kritiseres på linje med alle livssyn og ideologier, og det er viktig at vi tar tak i problemene som eksisterer. De som ikke er muslimer må ikke være redde for å være politisk ukorrekte, de som er muslimer må ikke være redde for å bli stemplet som ikke troende. Vi må ikke la oss skremme av ekstreme holdninger eller trusler. Ordlegger vi oss på en åpen og saklig måte er det totalt legitimt å ville verne om verdiene og lovene vi har her i Norge, og jeg synes ikke det er det minste rart at man frykter at disse skal bli utfordret og endret. Dette gjelder oss alle, enten vi er muslimer eller ei. Men la oss snakke om dette på en rolig og fattet måte uten hat, uten hån og uten hets. For problemet er der, og det bør snakkes om, men for å skape dialog som kan føre frem må vi tørre å tråkke ut i gråsonene med "innestemme".

Skriv en ny kommentar

hits