Berlin - du er så sexy!

kommentarer 4 kommentarer

Her, mine venner, er en liten Berlin wrap-up fra mine fire dager i denne grå, rustne, røykfylte, støyete, fargerike og fantastiske byen.

Les innlegget Berlin Baby!

Jeg er ikke en veldig typisk turist, og jeg har alltid vært mer tilhenger av å bare vandre gatelangst i ukjente byer enn å følge et turistkart. Noen av mine beste tur-opplevelser har jeg hatt på små bortgjemte kafeer og klubber og ikke i en stor og kjent bygning. Berlin er en perfekt by for min form for turisme. 

Vi bodde på Plus Berlin hostel og hotel hvor de har gode priser og blant annet egen bar og restaurant, spillrom, svømmebasseng og sauna. Vi betalte i underkant av 600 kr pr person for tre netter (fredag-mandag). Vi bdde på et familierom med to enkeltsenger og en køyeseng. Standarden på rommet var det ingenting å klage på, det eneste vi ikke elsket var det sykt varme håndkle-stativet på badet som til tider gjorde at vi bodde i en badstu. 

Før turen fikk jeg overveldende mange gode tips, og jeg skjønte fort at jeg ved hjemreise kom til å føle at jeg hadde gått glipp av masse. Jeg hadde dog en liten liste over hva jeg ønsket å se/gjøre, og denne ble sånn ca holdt.

Vi bodde i Friedrichshain som er en del av bydelen Friedrichshain-Kreuzberg og som ligger sørøst for Alexanderplatz. Fredagen gikk til å vandre rundt i gatene, titte i butikker og drømme oss bort i fantastisk street-art. Enkelte av oss drømte seg også ganske greit bort i tatoverte menn utenfor mørke tattosjapper og handlet seg dyre jakker fra Berlin Designer Stephanie Gorzynska (Temper).

Fredag kveld stod konsert på tapetet, og alle hjerter gledet seg til å danse natten bort til Disclosure. Kveldens første skuffelse var at vi ikke visste at det var lov (er det egentlig lov?) å drikke medbrakt i køen utenfor. Skuffelse nummer to var at vi ikke så han som solgte øl og vin ut av en vogn før vi skulle gå inn på arenaen. Som den urutinerte gjengen vi innimellom er hadde vi også glemt å legge inn middag i dagens plan, så gleden var stor da vi så at de solgte pretzels flere steder inne i konsertlokalet. NAM! 

Kveldens største skuffelse var konserten i seg selv men for min del ble det veiet opp av pretzels, å dele morsomme historier med en gjeng fra Düsseldorf mens vi tisset sammen (i ring) og å bli fridd til av en fyr med russiske fingertatoveringer og verdens diggeste kroppslukt. Hvis vi skipper det faktum at utestedet vi havnet på minnet mer om danskebåten enn en fresh Berlin-klubb så var kvelden alt i alt ok pluss. Vi var tross alt i Berlin! 

Lørdag ble vi møtt av fantastisk vårvær. Vi hadde alle blitt tipset om alle markedene Berlin har å by på, og vi traff virkelig blink i Kreuzberg. Denne delen av Berlin blir ofte omtalt som "lille Istambul" og jeg kan forstå hvorfor. Deilig gatemat ble inntatt, skjerf, kort og smykker ble kjøpt inn. 

Slitne og fyllesjuke kropper kom i vater igjen og der, i i en travel markedsgate ved elven og omringet av vegger dekket i grafitti, falt jeg pladask for Berlin. 

Lunsj: spicy og digg gulrotsuppe på Café Übersee før vi tok undergrunnen til Mitte (bysentrum) og Alexanderplatz. 

Jeg var ansvarlig for å finne middagssted denne kvelden, og valget falt på Industry Standard. Da jeg ringte for å bestille bord var det en veldig glad stemme som svarte på norsk i den andre enden. Tom hadde kjent igjen retningsnummeret og han lovte, på tross av et annet norsk bord samme kveld, en uforglemmelig aften. Han fikk rett. 

Ok, så var kanskje ikke maten helt innertier for oss alle, men stemingen og servicen trakk opp mange hakk. Fantastisk vin, gode drinker og fargerike shotter (som smakte munnskyllevann) ble akkompagnert med gode historier og tips om hvor vi burde dra videre. Vår plan var en klubb vi hadde funnet i en eller annen Berlin-guide, men Tom fikk oss (heldigvis?) på bedre tanker. Kort oppsummert ble kvelden omtrent som dette: 

Mat - vin - drinker på Industry Standard. Vist videre til en bar uten noe navn, men som ble kjennetegnet ved å ha en gyngehest i vinduet. Latterkramper og heftige debatter om tatoveringer, lykke og menthol-sigaretter. Videre til den prisbelønte cocktailbaren TiER. For et sted! Her var det ikke snakk om å henge rundt i lokalet. Sitt ned ved et bord, her er meny og kelner kommer straks. Det var her vi ble kjent med Lucas, en såkalt innfødt. Lucas lo godt av våre klubb-forsalg og insisterte heller å ta oss med på sitt faste sted. Ok tenkte vi, when in Berlin og så videre. Kultstätte KELLER it is ( vi lurte et lite øyeblikk på om Lucas var Berlins Fritzl. Det var han ikke).

Ut av TiER - vandre i ti minutter - få beskjed om å ikke snakke da vi nærmet oss stedet - inn en gang - få rare blikk (vi lærte senere at de ikke har for vane å slippe inn turister) - kommentere til hverandre at det var veldig lite folk der og hvorfor kunne vi ikke høre noe musikk? Opp med en tung dør.

Der, der var den. Den slo imot oss som en tsunami. Den klubb-følelsen vi hadde blitt fortalt at ikke går an å forklare. Jeg kan ikke si annet enn at vi fikk akkurat det vi ønsket oss. En sinnsyk kveld med svette kropper, en fantastisk DJ (Arjuna Schiks) og dansing. Så mye dansing. Jeg sa på et tidspunkt at vi hadde kommet til syndens pøl, men jeg er ikke enig med meg selv. Synd? Nei. Fantastisk levende? Ja. 

Søndag var vi superturister. Jeg tror flere av oss hadde litt angst over å ha gjort så lite turist-ting, og tatt i betraktning at det var skikkelig surt og uggent vær virket det å hoppe på en turistbuss som en ypperlig ide. Etter et lite besøk på loppemarkedet i Mauerpark (som garantert er verdt mer tid på sommeren og i bedre vær) slang vi oss på en buss. Vi pløyde oss forbi og gjennom flere severdigheter. I retrospekt ser jeg at det var bortkastede penger og at jeg lett som en plett kunne kommet meg til det jeg ville se med kollektivt. På den andre siden hadde vi verdens kuleste sjåfør på siste turen som kjørte oss til dit vi skulle møte de andre på tross av at touren var over. 

Jeg prioriterte å bruke mest tid ved The Memorial to the Murdered Jews of Europe. 

Minnesmerket ble innviet i 2005 og består av 2711 betonklosser som alle har en hellingsgrad mellom 0,5° og 2°. Betongklossene er oppstilt i parallelle rekker, hvorav 54 går i nord-sørlig retning og 87 i øst-vestlig retning. Samtlige av klossene har et grunnriss på 2,38 x 0,95 meter, men er satt ned i jorden i ulik høyde. Rekkene er satt i en avstand på 95 centimeter som gjør det mulig én person å gå mellom dem, mens det er for trangt til to personer (kilde: Wikipedia).

De kalde murblokkene, barna som lekte mellom dem, turister som kysset oppetter de grå veggene. At noe så hardt kan være så vakkert tok meg litt på senga. En ting er klossene ute, en annen er utstillingen inne. Historien fortalt via tekst, bilder, gjenstander, kort, brev og dagboknotater. Alt gjorde veldig inntrykk på meg, og jeg gikk konstant å holdt på Davidstjernen jeg hadde rundt halsen. 

Jeg skal ikke skrive like mye om alle stedene jeg besøkte, men kan oppsummere i en aldri så liten "hva jeg rakk på fire dager i Berlin-liste" (i tilfeldig rekkefølge):

The Holocaust Memorial, Brandenbuger Gate, Jüdisches Museum (Europas største jødiske museum), Alexanderplatz, Berlin Cathedral, Checkpoint Charlie, Mauerpark (særlig i sola) og East Side Gallery/Berlinmauer. 

Har du kun mulighet til å prioritere et par ting vil jeg anbefale The Holocaust Memorial og East Side Gallery. East Side Gallery er den lengste gjenværende delen av Berlinmuren og er virkelig verdt turen. Muren er selve galleriet, og er dekket av kunstneriske prosjekter. Street art med budskap om demokrati, politikk og kjærlighet står side om side. Begge disse stedene gir innblikk i de historiske hendelsene som har preget, og som fortsatt preger, Berlin som by.

Det er også semi-obligatorisk å ta bilder i en av Berlins mange, mange fotoautomater. Se her for oversikt over hvor du finner disse. 

Mat: 

Vårt første møte med mat i Berlin kan kort oppsummeres til å inneholde vanvittige mengder mat, sykt god kylling og himmelsk halloumiost.

Jeg anbefaler å ta en tur til The Bird for deres legendariske burger og den Berlin-bryggede BRLO Craft Beer.

På alle gatehjørner får du kjøpt falafel og döner kebab. 

Berlin bugner over av god kaffe, og det er virkelig verdt å gå noen ekstra meter for å finne "din" bortgjemte kafe.

For en legendarisk frokost bør du ta turen til Café Anna Blume. Til tider ræva service, men helt vilt god mat og sinnsyke kaker.

For dødsgod kaffe og overpriset te sjekk ut No Fire No Glory

Be bartendere om øl-tips. Det finnes mye godt og lokalt øl i Berlin.

Sjekk også ut Industry Standard (husk å hilse Tom fra de fire, sære norske jentene som ikke ble fornøyd før det kom tequila og grønne shots på bordet). 

Noe av den beste servicen fikk vi på Café Übersee. Manageren der kalte seg for Big Brown Sugar og var ikke annet enn et stort smil mens vi var der. 

Viktigst: spis kaker og crepes, drikk god kaffe og kjøp med en pretzel til å ha i veska.

Ellers: 

Kollektivtilbudet er helt sykt bra i Berlin! Det er bare å spørre seg frem, kjøpe en dagsbillet (7 euro) og forsyne seg av denne deilige byen! 

Jeg vet ikke hva det er, men Berlin klarte i løpet av fire dager å krype under huden på meg. Bybildet er syskaprt og preges av gamle og slitne bygninger side om side med tunge industribygninger. Berlin er en fattig by, men jeg vil beskrive den som en vakker by. Jeg er litt rar sånn sett, da jeg ofte syns noe slitt, grått og slitent er vakrere enn noe grandiost og klassisk. Det gjelder å se etter det levende iblant det slitne. 

Jeg elsker den slitte industrifølelsen og historien som følger med de istykkerbomebde områdene av byen. Jeg elsket å gå langs Berlinmuren og nynne på Oslo Ess "Hun kunne vært hvor som helst hvis ikke broene var brent. Og vi kan snakke om krigen og om berlinmurens fall. Hun sier det er verden som er gæern og bare hun som er normal".

Jeg er nyforelsket og har litt kjærlighetssorg på samme tid. Berlin. Vi ses snart igjen! 


Alle bildene utenom de fem siste tilhører meg og er tatt med Nikon 1 J2-kamera. 

Bildene er en salig blanding av de inntrykkene jeg sitter igjen med fra Berlin, venninne-fjas og latterlige forsøk på å ta bloggete bilder av min nye (fantastiske) jakke. Legg gjerne igjen en kommentar! 

Følg Kommentarfeltet på Facebook!

Følg meg på Instagram her!


 


<3

 

4 kommentarer

Geriatriks

20.02.2016 kl.09:15

Vi har samme greia med Dublin :) Vært der 10 ganger de siste årene.

Tor

20.02.2016 kl.13:01

Berlin er kansje min favoritt by i verden. Vel har jo ikke vært overalt da, Men andre storbyer jeg har besøkt er New York, Los Angeles, London, Houston, Miami, Orlando, Las Vegas, Glasgow, Stockholm, Helsinki, Paris, Roma, Tallin, Kairo, Bangkok og Sydney. Og mange andre mindre plasser.

Har veldig lyst til og besøke St petersburg da. Hører den byen skal være fantastisk.

Drar til en ny plass vær sommer på ferie, og blir nok enten St petersburg eller Tokyo denne sommeren.

hanne

20.02.2016 kl.19:29

Kult at dere dro til Industry :D Håper dere testa desserten, herregud, mmm. TiER hørte jeg mye bra om, fikk ikke sjekka ut. Neste gang!

Linn W. Rosenborg

20.02.2016 kl.19:53

hanne: neeei vi glemte dessert i all shottinga.

Skriv en ny kommentar

hits