Er fedme trendy?

kommentarer 2 kommentarer

Hva er det å være feit, og er det egentlig noen som prøver å gjøre fedme trendy?

Ifølge et av Maria Høilis siste utspill bidrar blant andre Sports Illustrated til å gjøre fedme trendy ved å benytte seg av en plus size-modell i sin bikini-utgave. Høili beskriver supermodellen som overvektig, noe jeg syns er problematisk av flere årsaker. Flere har allerede kommet med sine refleksjoner, og her er mine. 

La meg først og fremst understreke at modellen ment å illustrere fedme ikke er annet enn superhot. Ja fedme og usunn livsstil er et samfunnsproblem verdt å diskutere, men denne modellen kan på ingen måte plasseres i gruppen "helseskadelig overvektig".

Les innlegget Sommerkropp, bikinikkropp, helårskropp, min kropp.

Jeg er enig i det Høili skriver om utseendepress og viktigheten av å gi komplimenter til barn som ikke er basert på utseende. Det som provoserer meg er at hun i dette innlegget bruker en flott og naturlig modell for å illustrere dette poenget. Jeg har flere veltrente, sunne, friske og glade venninner med samme kroppsfasong som modellen. Ingen av dem er feite og mange av dem har levd et langt sunnere liv enn flere enn mine mye slankere venninner. 

Når Høili spør om det er blitt allement godkjent å være feit, og samtidig setter dette i sammenheng med utseendepress og hvordan snakke med barn på må jeg stille spørsmål ved hva Høili legger i å være feit. Mener hun virkelig at modellen hun har bilde av illustrerer fedme? 

Les innlegget Pupp, kroppspress og whisky.

Ja, vi må ta tak problematikken ved roten. Roten er hvor stor del av medie- og markedsbildet som preges av utseende og seksualisert innhold, retusjerte kropper og endeløse mengder med arikler om hvordan oppnå drømmekroppen, få færre rynker og bli tjue år yngre på null komma svisj. Roten er at økt kroppsvekt er et tiltakende problem også blant ungdom. Roten er at unge jenter presser seg inn et helseksadelig korsett og faktisk tror at de kommer til å få smalere midje av å bruke dette 8-10 timer hver dag.

Roten er at tall oppgitt av 17-årige gutter og jenter til Vernepliktsverket i 2011 viser at at hver 10. jente oppfatter seg selv som undervektig. I Oslo vil det si at mer enn dobbelt så mange jenter ser seg selv undervektige enn overvektige. Undervekt tallfestes og debatteres lite i dag, noe som kan skyldes at man oftest omtaler sykdommer hvor utfallet er undervekt heller enn å omtale undervekt i seg selv (Kilde: Kjelvik, 2013). Jeg trodde det var allmenn kunnskap at en tynn kropp ikke nødvendigvis er en sunn kropp!

Roten er at du hver dag får mellom 4 og 5000 kommersielle budskap slengt i ansiktet, og at svært mange av disse er reklamer som spiller på ensidige og uoppnåelige skjønnhetsidealer, seksualisering og gammeldagse kjønnsroller. Roten er at det stadig utvikles skjønnhetsidealer opp mot det uoppnåelige, og at presset om se perfekt ut i stor grad formidles gjennom retursjering av bilder. Roten er at innhold i reklame og medier blir stadig mer seksualisert (Kilde: Press.no).

Roten er alt dette pluss så mye mer, men absolutt ikke at magasiner som Sports Illustrated søker å "snu kroppspress og sette feite idealer som rollemodeller" som Høili skriver. Det er uten tvil viktig at modeller kommer i flere fasonger, og viktigheten av dette fremkommer ganske tydelig når kvinner med kroppsfasong som denne supermodellen blir beskrevet som feite og usunne. 

Les innlegget Toppen av frekkhet, smør til massene og spis din egen jævla grøt

Høili beskriver sin blogg som motiverende og inspirerende. For hvem må jeg spørre? Hvem er det Høili vil inspirere og motivere ved å skrive innlegg om hvor smertefullt det er å være rik, hvor flott det er å operere egen vagina om den ikke er pen nok og om botox og fillers? Hvem er det Høili vil inspirere når hun sier på God Morgen Norge at et vakkert ytre er veien til suksess? 

For å jobbe mot økt kroppspress er det viktigere å snakke om forskjellige kropper med respekt, samt det å legge vekt på vår verdi som menneske fremfor kroppsfasong, utseende og BMI. Det er viktig å kunne snakke om ulike kroppsidelaer uten å kalle folk feite. For meg fremstår det som litt merkelig å oppfordre til å fokusere på indre verdier i samme setning som man kaller noen feit og generaliserer alle overvektige som usunne. 

Ved å bruke modeller som dette forsøker blant andre Sports Illustrated å utfordre hva som i dag er den dominerende og sosialt konstruerte oppfattelsen av skjønnhet. Dette er ikke en måte å feire fedme på, men snarere et forsøk på å påvirke tankegangen dit at det er ok å føle seg vakker og at du ER vakker selv om du ikke passer inn i de minste størrelsene. DET er inspirerende og motiverende det! 

Følg Kommentarfeltet på Facebook!

Følg meg på Instagram her


Litt fakta om fedme i Norge:

  • De fleste leger bruker kroppsmasseindeks (BMI, body mass index) for å avgjøre om du har en sunn vekt i forhold til høyden din. BMI er et tall regnet ut fra høyden din i meter og vekt i kg. Det finnes BMI- kalkulatorer på internett. BMI på 30 eller høyere defineres som overvekt som gir økt risiko for helseskade (fedme). BMI over 40 kategoriseres som svært alvorlig overvekt (kilde: Helsenorge.no).
  • Ifølge WHO vil tre av fire norske menn vil være overvektige om få år. Norge er det eneste skandinaviske landet på topp 15-lista over overvektige menn i europeiske land i 2030. Merk at WHO her slår overvektig og fedme sammen i en gruppe. De fleste vil ha overvekt og ikke fedme (kilde: TV2).
  • Andelen overvektige barn i Norge økte fram mot begynnelsen av 2000-tallet (Juliusson et al. 2007, Folkehelseinstituttet 2014). Barnevekststudien viser imidlertid at andelen overvektige 3. klassinger ikke har steget i perioden 2008–2012 (Folkehelseinstituttet 2013). Ca 1 av 6 barn i 3.klasse har overvekt eller fedme. Andelen med fedme er ca. 4 % for begge kjønn. Barnevekststudien blir gjennomført for tredje gang høsten 2015 (kilde: Bufdir)
  • Flere undersøkelser tyder på økende andel fedme og overvekt blant ungdom de siste årene (Ekornrud 2012, Kjelvik 2013). Unge menn som rapporterer om en BMI  som kan bety overvekt eller fedme, har steget siden begynnelsen av 2000-tallet. For unge kvinner har andelen som oppgir å ha høy BMI, gått ned eller stabilisert seg (kilde: Bufdir).

Supermodell Jennie Runk gikk opp 10 kg for å bli supermodell og ser smashing ut! 

Foto: H&M (hentet fra NA)
 

2 kommentarer

zena zuza

18.02.2016 kl.22:55

Blir fryktelig provosert av denne holdningen om at kroppsfasong forteller omgivelsene hvor sunn man er. Da jeg var 20 kg lettere ble jeg til stadighet rost for hvor trent og sunn jeg var. Men jeg var ingen av delene. Drakk litervis med cola og spise masse usunn mat fordi forbrenningen var høy... Men så blir man eldre, forbrenningen dabber av og livet er stress...Plutselig går det noen år og vekta har økt drastisk. Så man tar grep, går ned til en helt grei vekt og er per i dag sunnere enn jeg noen gang har vært. Har jo gått på en smell, kjenner til fallgruvene og hvordan man kan få seg ut av dem, men føler jeg kommer til kort i enkelte diskusjoner da motparten ikke helt ser ut til å tro meg...

Og et annet problem med dette kroppspresset er jo det at kroppene våre stadig forandrer seg av helt naturlige grunner, som det å få barn eller alderdom. Dette presset om at alle må være tynne til enhver tid er helt idiotisk. Det er da langt viktigere at en som har fått barn prioriterer å få hverdagen til å fungere enn å fokusere på hvor fort de kan gå ned i vekt etter fødsel. Kroppspresset gjør at vi prioriterer helt feil her i livet.

Kristin Haugen Granli

19.02.2016 kl.16:50

Høili har ikke peiling på hva hun skriver om. Det å fronte en frodig kvinne, har ikke noe med fedmeproblematikken å gjøre. Det er reklame, opplysning og kunnskapsmangler som er hovedkjernen i årsakene til fedme, men så enkelt er det likevel heller ikke. Det er et sammensatt problem, men mye ligger i samfunnet. Evolusjonen endres. Vi blir fetere fordi samfunnet tilrettelegger for stillesitting. Hjernen adapterer seg raskt og blir vant til å ikke måtte bevege seg.

Vi kan også snakke om stoffskiftesykdommer. Det er ikke bare å si: "spis mindre og bevege deg mer." Det er sammensatt. Og komplisert.

Skriv en ny kommentar

hits