Er du redd for å ytre deg?

kommentarer 60 kommentarer

Folkens. I går var en helt vill dag. Vill i den forstand at jeg våget meg langt (!) utenfor min komfortsone, ikke i den forstand at jeg var med i en drive by shooting.

For en tid tilbake ble jeg invitert til å være en av åtte innledere ved Mediemangfoldutvalgets innspillsmøte. Overmodig og selvsikker svarte ja at "dette høres spennende ut, jeg bidrar gjerne!". Som innleder fikk jeg to spørsmål utvalget ønsket svar på: 

  • Hva er de største truslene mot norsk mediemangfold i årene fremover?
  • Hvordan kan vi sikre hele befolkningen tilgang på nyheter, aktualiteter og samfunnsdebatt?

Utvalget ledes av Knut Olav Åmås, og du kan lese mer om Mediemangfoldsutvalget og dets mandat på regjeringens hjemmesider

Møtet fant sted i regjeringsbygget, og det var en ikke lite spent og nervøs blogger som entret auditoriet i R5 kl 10:00. Jeg? Snakke i 8 minutter for et utvalg nedsatt av Kulturdepartementet? I regjeringsbygget? Hjelp! 

Foto: privat

Vel, jeg overlevde og er mer enn fornøyd med egen innsats. Det er både viktig og spennende at jeg som blogger ble invitert til dette møtet, og da i selskap med så mange store presse- og medie-personligheter. Mediemangfold er en viktig bærebjelke for ivaretakelse av ytringsfriheten, og det er som forventet mange og delte meninger om hva et slikt mangfold innebærer.

Jeg lærte mye av å høre på alle de andre innlederne, og her summerer jeg noen av mine hovedpoeng fra gårsdagens innlegg. Jeg oppfordrer virkelig til å se opptaket (link nederst i posten) for mange andre interessante syn på dette. Det ble blant annet snakket om viktighet av god kildekritikk, noe jeg synes er opptatt av, og tidligere har blogget om.

Les mitt innlegg om kildekritikk og ukritisk spredning av propaganda

Da jeg ble invitert til å holde innlegget var frykt det første temaet jeg kom på at jeg ville snakke om, og jeg valgte å rette fokus mot netthets som en stor fare for mangfoldet.

Jeg har siden jeg startet å blogge mottatt mengder med kommentarer, og noe som går igjen er kritikk fremmet via grovt rasistiske kommentarer med en kvinnefiendtlig retorikk. Jeg får ofte tilbakemeldingene fra jenter som er forbauset over at jeg tør. De skriver at de er engasjert, men at de rett og slett ikke tør å ytre seg. Fryktfølelsen ligger i oss som en primal reaksjon og er et sterkt menneskelig instinkt, og det er klart det er skremmende å motta denne typen meldinger og kommentarer.

Jeg mener at det er utrolig viktig å signalisere at hatefulle kommentarer ikke er akseptert som en del av mediemangfoldet. For å sikre mediemangfold fremover må vi sikre at flere tør å ytre seg. Et mål må være å unngå at samfunnsborgere brenner inne med viktige innspill på grunn av frykt.

Den første av mine 4 slides 

Jeg mener at kvinner er i en særlig sårbar stilling da de uten tvil mottar en annen form for hets enn det menn gjør.

Med økende antall sosiale medier som blogger vil mediene bli redigert i mindre grad enn tidligere. Det er fritt frem for å ytre seg, noe som også åpner for hets og hatefulle meldinger. Jeg mener at kvinner er i en særlig sårbar stilling da de uten tvil mottar en annen form for hets enn det menn gjør. 

Arbeidet mot netthets er komplekst og vanskelig. Er det riktige å få hatet frem i lyset og konfrontere haterne, eller vil dette resultere i flere stengte grupper og mindre gjensidig deltakelse? Jeg vet ikke. Bør politiet involveres i større grad? Absolutt. Hva med utdanningssektoren? Bør en større del av undervisningen i grunnskolen baseres på nettvett og generell folkeskikk? Jeg mener det. 

Slide nummer 2 

For å opprettholde mediemangfoldet må vi tåle å utsettes for alternative meninger, noe som igjen krever at vi har alternative kanaler å få tak i nyheter og kommentar på. Flere nettaviser går allerede foran som et godt eksempel når de ofte presenterer bloggeres ulike synspunkt side om side med nyhetssaker. Forhåpentligvis kan dette gjøre at noen som vanligvis kun oppsøker en og samme nyhetsformidler får innblikk i annen argumentasjon og refleksjon. 

Dessverre har åpenhet og mangfold i mediene en slagside, og denne slagsiden er hatefulle kommentarer kamuflert som utøvelse av ytringsfrihet. Som svar på utvalgets spørsmål om hva som kan være de største truslene mot norsk mediemangfold i årene fremover vil jeg absolutt peke på hets og trusler som følge av det å ytre seg.  

Hets som følge av det å ytre seg er like alvorlig uansett hvem det skjer med.

Slide nummer 3

Jeg våger å påstå at journalister som utsettes for hets eller trusler har et bedre støtteapparat enn en blogger og sivilperson som ønsker å uttrykke seg. Hets som følge av det å ytre seg er like alvorlig uansett hvem det skjer med, og en reell fare er at mange avstår fra å dele meningene sine av frykt for kommentarene som vil hagle i etterkant.

Den naturlige fremgangsmåten for å løse problemstillinger som dette er  å 1. Identifisere trusler og behov og 2. Se etter mulige løsninger. På 60-tallet måtte pressestøtte til for å sikre mediemangfoldet, og denne ble gitt til papiraviser. Hvordan kan pressestøtten brukes for å sikre best mulig mediemangfold nå som mediemangfold favner om så mye mer enn papiraviser?

Slide nummer 4

Jeg vil virkelig anbefale å bruke bloggere som mener og kan noe mer aktivt. Mange bloggere utfordrer maktens tinder og stiller spørsmål som objektive journalister kanskje ikke har eller vil stille. Bloggere er friere og det er utrolig mange bloggere med spisskompetanse på sine helt spesielle felt/fagområder. 

Jeg vil virkelig anbefale å bruke bloggere som mener og kan noe mer aktivt.

Slik jeg ser det spiller allerede bloggere en viktig rolle for mediemangfoldet. Spørsmålet jeg sitter igjen med er: hva kan myndighetene gjøre for at vi kan fortsette med dette?

Dagen var spennende, krevende og ikke minst veldig lærerik. Jeg fikk gleden og æren av å høre på og snakke med mange dyktige mennesker, og samtidig få muligheten til å presentere meg som blogger på en viktig arena. 

Legger ved lenke til videoopptaket av møtet her. Selve opptaket varer i overkant av to timer, men er vel verdt tiden. Jeg vil berømme alle de andre innlederne og de som kom med innspill til slutt, og oppfordrer virkelig til å se hele opptaket.

Det er utrolig flaut, merkelig og lærerikt å se seg selv på film på denne måten. En av de tingene jeg lærte er at jeg bare snakker med halve munnen når jeg er blodnervøs. Hvis du vil se min debut som seriøs taler, og le av verdens skjeveste munn og nervøse stemme så spol frem til ca 0:52 minutter. Jeg var også på ballen under den åpne diskusjonen etter pausen, og fikk gleden av å runde av diskusjonen med noen ord om danning. Spol frem til ca 2:08 og se pedagogen som så sitt snitt til å stråle. 

Jeg må helt til slutt takke alle som har hjulpet meg med å forberede meg til møtet. Spesielt takk til Bjørn Skomakerstuen og Aksel Braanen Sterri for mange gode og viktige innspill. Enkelte av deres innspill ble brukt direkte, andre indirekte. Uansett: TAKK! 

Følg meg på Facebook for å få innlegg rett inn i feeden!

Du er hjertelig velkommen til å følge meg på Instagram for hverdagsglimt og annet fjas.

Oslo 2016-01-25
Blogger Linn Wisnes Rosenborg er ansvarlig for Foto: Per Ståle Bugjerde (Dagens Næringsliv)

60 kommentarer

Sveinulf

26.01.2016 kl.20:37

Linn kaster dessverre stein i glasshus!

1) Hun bruker selv hersketeknikker som kalle sine meningsmotstandere for rasister. Er man negativ til innvandring er en hater og rasist i hennes enkle verden

2) HUn hetser selv mennesker. Hun støtter opp om den anonyme og feige organisasjonen Operasjon Askeladden. Hun har lagt ut bilde med fullt navn av mennesker hun ikke liker (mulig hun har fjernet bildene nå, de kom ikke opp. Men de lå ute før)

http://linnrosenborg.blogg.no/1444055303_je_suis_askeladden.html

Linn W. Rosenborg

26.01.2016 kl.20:51

Sveinulf: Hei. Jeg har aldri kalt noen rasist som ikke fyller definisjonen på hva en rasist er. Mange velger (det er sikkert tryggere) å gjemme seg bak den klassiske beskrivelsen av rasisme, og på denne måten komme unna med veldig mye mer enn hva jeg (og mange med meg, lovverket blant annet) så lenge dette er kamuflert som utøvelse av ytringsfrihet.

Du kan jo lese litt om nyrasisme, da språk og begreper utvikler seg med tiden. http://www.minervanett.no/hva-er-nyrasisme/

Jeg har aldri hetset noen. Les gjerne hva hets faktisk er her: https://snl.no/hets

Vis gjerne til hvilke hersketeknikker jeg benytter meg av og kom med konkrete eksempler. Du er velkommen til å velge fritt mellom disse fem: https://no.wikipedia.org/wiki/De_fem_hersketeknikker

Jeg har aldri lagt ut bilder av eller navngitt mennesker jeg "ikke liker". Det jeg derimot har gjort er å poste skjermdumper av offentlige uttalelser som voksne mennesker selv har valgt å legge ut på nett.

Skal du kommentere mine innlegg ber jeg deg om å holde deg til sannheten. Inntil du gjør det sitter jeg godt og trygt i glasshuset mitt.

Ha en fin kveld videre, og takk for at leser innleggene mine.

Audun

26.01.2016 kl.21:45

Nyrasisme.... Herregud for et fehue du må være.

Jeg har bodd i flere år i et muslimsk land, et av de mer moderate. Jeg gikk på skole der også. Jeg bare sier deg: Du har ikke den fjerneste peiling på hva som venter deg hvis vi ikke klarer å stå opp for vår egen kultur, og våre lover. Islam er en ond, brutal, diskriminerende, voldelig og altgjennomsyrende ideologi som, som kreft, ødelegger alt på sin veg. Islams mål er absolutt underkastelse, og ødeleggelse av sine motstandere. Dvs. oss vantro, kristne og jøder.

Jeg fikk se og oppleve denne volden og det blinde hatet til muslimene når jeg bodde der. Det har gjort et uutslettelig inntrykk. Alle muslimer er selvfølgelig ikke onde, men alle er gjennomsyret av islam, som styrer deres liv i varierende grad. De kan aldri forlate den, da blir de drept selv. Den dagen en muslim må velge mellom vold eller døden for å bryte sharialover, eller tilsnakk eller en mild dom for å bryte norsk lov, da kan du være trygg på hva han velger. Og islams lover er i konflikt med våre lover, og skikker. Deres kultur er sterk; de tar vare på den. Vår kultur er svak og skjør, og undergraves av våre egne, slike som deg.

Vær inderlig glad for at noen står på for norsk kultur, og for deg og dine rettigheter. Når muslimene er mange nok, vil de ta over Norge på lovlig måte, ved å bruke vårt politiske system. Så gjør de Norge til sitt. Jeg garanterer at du ikke vil trives med et shariasamfunn, tro meg.

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.11:19

Audun: "Vår kultur er svak og skjør, og undergraves av våre egne, slike som deg." Dette innlegget handler om netthets og hatefulle ytringer. Er det den kulturen du mener vi må bevare? Den kulturen som gir voksne menn rett til å fortelle mennesker (og da særlig damer) de er uenige med at de fortjener å bli gruppevoldtatt? Den kulturen der det å få "hore" på melding er dagligdags? Er det det du mener med å stå opp for norsk kultur?

For meg er norsk kultur mangfold, demokrati og medmenneskelighet. Det innebærer retten til å ytre seg uten å være redd. Det andre du snakker om er et helt annet tema.

Henrik

26.01.2016 kl.21:57

Dine artikler er alltid interessante og provoserende Linn. Det som er bra med blogging, er det som blir regnet som dårlig journalistikk. Mangel på fakta orienterte meninger virker å være normen for å skrive en god blogg. Merker meg alltid en del spesielle utsagn i din blogg artikler, her er noen som får meg til å riste på hodet i dagens lite opplysende story (dette er ikke ment som hets, men ren kritikk, håper du kan forstå det)

"Jeg har siden jeg startet å blogge mottatt mengder med kommentarer, og noe som går igjen er kritikk fremmet via grovt rasistiske kommentarer med en kvinnefiendtlig retorikk."

Dette er en løs påstand som virker å feie majoriteten av kommentarer over en enkel type stil. Nemlig at motivasjonen til folk som tar seg tid til å skrive kommentarer er gjort på grunnlag av rasisme og selvfølgelig kvinnefiendtlighet. Jeg benekter ikke at det oppstår en rasistisk kommentar her og der, noen ganger er det også ting som er litt negativt omstilt mot kvinner som kjønn. Men nei, det store flertallet av kommentarer kan vise seg å være mer saklig enn innholdet i artikkelen som blir skrevet. Derfor er det blitt vanlig for dere å blande kritikk sammen med hets, dere tar på dere offer rollen utrolig mye, samtidig som dere fokuserer mest mulig på mindretallet av de smålige kommentarene som kan være fiendtlige. Sannheten er at mange av dere sliter med å dele informativt innhold og resultatet blir mye kritikk som dere tolker som hat.

"Jeg mener bestemt at kvinner er i en særlig sårbar stilling da de uten tvil mottar en annen form for hets enn det menn gjør."

Selvfølgelig mener du det. Jeg vil jo si at al hets er forferdelig uansett hvilket kjønn det angår. Dessuten føler jeg det er nedverdig å si at kvinner er i ?særlig sårbar stilling? og for øvrig en dårlig begrunnet påstand. Godt mulig det er en annen form for hets enn det menn opplever, men hvem er du til å si at den er verre/styggere enn det menn er nødt til å oppleve? Det får det til å virke som om jenter og kvinner er dårligere til å takle motgang enn det menn er. Kan godt hende noen er det for så vidt, men mange kvinnelige skribenter som bevisst unngår å beskrive situasjonen sin slik du gjør fordi det ikke er noe verre eller bedre enn hva gutter og menn opplever som hets. Det er dessuten menn som opplever mest nett hets, det finnes det statistikk over som jeg gjerne deler om det er det du vil.

Jeg liker å lese innleggene dine fordi det er mye kontroversielle meninger du har å uttrykke. Det er godt å vite hvordan du og dine folk tenker, informasjon er ikke like viktig som populær retorikk. Dette er slik norsk media fungerer, og det er trist men fortsatt veldig underholdende. Det er grunnlaget for hvordan din blogg fremlegges: tabloid og sladder. Men vær så snill og fortsett med det, du er flink til å motivere dine menings motstandere og i 2016 så er det ingen tvil om at antallet meningsforskjeller for deg, Aksel Sterri og andre bare vil øke.

Henrik

26.01.2016 kl.22:01

Du har helt rett Audun kl 21:45. Siste paragrafen er viktig nok til å gjenta:

'Vær inderlig glad for at noen står på for norsk kultur, og for deg og dine rettigheter. Når muslimene er mange nok, vil de ta over Norge på lovlig måte, ved å bruke vårt politiske system. Så gjør de Norge til sitt. Jeg garanterer at du ikke vil trives med et shariasamfunn, tro meg.'

Dette er sannheten som venstre siden benekter eller ikke tror er en reel. På grunn av deres personlige ambisjoner, og hva jeg vil si er grådighet, så vil dere fortsette å nekte dette inntil det skjer. Til og med når det vil begynne å skje er jeg sikker på at mange på venstresiden vil side med Islamistene. La oss håpe det er nok frihets elskende mennesker i Norge og Europa som vil klare å stoppe det fra og skje.

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.11:20

Henrik: "Vår kultur er svak og skjør, og undergraves av våre egne, slike som deg." Dette innlegget handler om netthets og hatefulle ytringer. Er det den kulturen du er enig med Audun i at vi desperat må bevare? Den kulturen som gir voksne menn rett til å fortelle mennesker (og da særlig damer) de er uenige med at de fortjener å bli gruppevoldtatt? Den kulturen der det å få "hore" på melding er dagligdags? Er det det du mener med å stå opp for norsk kultur?

For meg er norsk kultur mangfold, demokrati og medmenneskelighet. Det innebærer retten til å ytre seg uten å være redd.

BareLurer

26.01.2016 kl.22:43

Sterri. Du er klar over at du knytter deg selv opp mot en som tar til orde for å medisinere folk med andre meninger enn han selv?

Og står du ved at "innvandringskritikere" skal leses som "rasister", som du har skrevet i ganske så mange innlegg før?

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.11:21

BareLurer: Ja, jeg mener at mange som uten tvil oppfyller kravene til å kalles rasister gjemmer seg bak å være "innvandringskritiske".

Dmm

26.01.2016 kl.22:54

Her var det mye nytale.

Sensur er ytringsfrihet, ensretting er mangfold, overvåking, bøtelegging og fengsling av meningsmotstandere skal altså fremme demokrati.

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.11:22

Dmm: Tror nok du har misforstått innholdet. Og nytale er en naturlig utvikling av språk og samfunn. Hvis det er noen av ordene jeg bruker du ikke forstår så spør meg, jeg oppklarer gjerne. Takk for at du leser :)

Scott Johansen

27.01.2016 kl.11:14

Creed til deg Audun for din meget gode kommentar. Det kan også nevnes at likestillingsloven i sin ordlyd mannsdiskriminerende. Hvor lenge skal menn i verdens nest mest feminine land godta å bli diskriminert ?

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.11:22

Scott Johansen: "Vår kultur er svak og skjør, og undergraves av våre egne, slike som deg." Dette innlegget handler om netthets og hatefulle ytringer. Er det den kulturen du er enig med Audun i at vi desperat må bevare? Den kulturen som gir voksne menn rett til å fortelle mennesker (og da særlig damer) de er uenige med at de fortjener å bli gruppevoldtatt? Den kulturen der det å få "hore" på melding er dagligdags? Er det det du mener med å stå opp for norsk kultur?

For meg er norsk kultur mangfold, demokrati og medmenneskelighet. Det innebærer retten til å ytre seg uten å være redd.

tm

27.01.2016 kl.11:31

Bloggeren uttaler seg om ting hun ikke egentlig kan. Hun bør gjøre som Audun over og ta seg et lengre opphold i et muslimsk land, eller det holder kanskje med Rosengård.

Frode

27.01.2016 kl.12:06

Jeg har ikke sett Linn skrive at hun ønsker mer islam i norge, men mulig jeg tar feil. Hun har vel tvert imot sagt at hun er for menneskerettighetene og dermed imot Koranens (mainstream islams) differensierte rettigheter for kvinner og menn, homofile og heterofile, muslimer og ikke-troende.

Feilkoblingen hennes er vel at hun (som mange andre) bidrar til et klima der verdikamp mot islams diskriminering av kvinner, homofile og ikke-troende blir umulig. Kanskje en naturlig reaksjon når det kommer slikt hat fra det aller ytterste høyre som de meldingene hun gjengir viser.

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.12:08

Frode: takk for en saklig og god kommentar.

Disqusor

27.01.2016 kl.12:07

http://www.thereligionofpeace.com/pages/articles/islamophobia.aspx

Jonas

27.01.2016 kl.12:49

Ingen fortjener å få slike hetsende tilbakemeldinger som du gjør, men du kaster virkelig stein i glasshus her.

Du er bare noen få skyggenyanser bedre enn de du kritiserer.

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.13:34

Jonas: virkelig? Jeg har aldri hetset noen. Les gjerne hva hets faktisk er her: https://snl.no/hets

Vis meg gjerne hvor jeg sprer hat.

Ottar Rakvåg

27.01.2016 kl.13:04

Kan ikke forstå at nettet oversvømmes av HATEFULLE kommentarer. Kan ikke huske å ha sett så mange slike. Kan kanskje mistenke de såkalte bloggerne at de lett blir fornærmet av motinnlegg. Så roper man opp om nettroll og hatefulle ytringer. Maktbruk. Jeg avviser ikke at en del kommentarer går over streken for anstendighet. Men. Er man i friskusmodus med egne meninger, må man selvsagt tåle kommentarer. Er du med på leken, osv. Det jeg synes er værre er de som Nettavisen lar opptre anonymt. Eksempel: Janus Gahr Støre. Skal det være morsomt? Vedkommende slenger i tillegg ut av seg mye useriøst. Er man på nett så får man jommen opptre under fullt navn. Annet er rett og slett feigt. Og til slutt. Mitr inntrykk er at det er som oftest damer som roper opp om "hatet" i kommentarfeltene. Slutt med det. Skriv deres meninger. Og. La være å lese alle kommentarene dersom man er skyggeredd.

Nepse

27.01.2016 kl.13:33

Du fortjener jo ikke hets. Men dere på venstresiden har det alt for lett å kalle meningsmotstandere rasister, det finnes rasister ja, det er forskjell å være mot innvandring og direkte hate innvandrere ville bare få det fram.

Henrik

27.01.2016 kl.13:39

Linn: "Vår kultur er svak og skjør, og undergraves av våre egne, slike som deg."

Den er for øyeblikket svak på grunn av at nesten ingen våger å stå opp for liberale verdier, den er skjør fordi det virker som nesten ingen er klar over hva liberale prinsipper betyr, inkludert deg. Og du er ikke istand til å hjelpe norsk kultur å forbedre seg fordi du ser ikke problemene slik de virkelig er Linn. Det du fremmer er både bakstreversk og regressiv tankebefaling. Slikt er skadelig for verdier som likeverd, åpenhet og ærlighet.

"Den kulturen som gir voksne menn rett til å fortelle mennesker (og da særlig damer) de er uenige med at de fortjener å bli gruppevoldtatt?"

Er det virkelig det du tror dine norske menings motstandere mener er norsk kultur? Det er ganske drøyt å mene at gruppevoldtekt er hva norsk kultur handler om, personlig så gjenkjenner jeg meg ikke det. Fordi jeg synes slikt ikke har noe å gjøre i et sivilisert samfunn og Norge er for meg et sivilisert samfunn som er verdt å kjempe for nettopp fordi vi ikke har en slik kultur.

"Den kulturen der det å få "hore" på melding er dagligdags? Er det det du mener med å stå opp for norsk kultur? "

Nei Linn. Det jeg mener med å stå opp for norsk kultur er å beskytte ytringsfriheten, forsvare alle nordmenn sine rettigheter, jobbe for likestilling mellom begge kjønn, støttet opp av vitenskap og fornuft. Tviler på at du finner noen sier de er glad i norsk kultur på grunn av at man kan bruke skjells ord mot andre.

«For meg er norsk kultur mangfold, demokrati og medmenneskelighet. Det innebærer retten til å ytre seg uten å være redd.»

Gratulerer for at du er så uredd og tørr å skrive dette. Jeg vil også at folk skal kunne ytre seg uten å være redd, tror at den tiden nærmer oss her i 2016. Da vil vi bli vitne til flere folk i samfunnet som ytrer seg kritisk til dine ideer og tanker om viktige temaer.

Mode

27.01.2016 kl.13:41

Den store trusselen mot yttringsfrihet og mangfold i meida er ikke at noen slemme rasister på nett avslører tåkeleggingen av overgrep i Køln og Stockholm.

Den store trusselen mot yttringsfrihet nå for tiden er yrkesforbud. Signaliser feil meninger på Facebook, så er du kontroversiell slik at du ikke er skikket til å fortsette i jobben din. Max Hermansen er det mest kjente eksempelet.

http://www.nettavisen.no/nyheter/max-hermansen-far-ikke-tilbake-lrerjobben/3423185112.html

Men yrkesforbudet truer mange, enten de jobber i barnehager eller er offentlige ledere er det farlig å "ikke være inkluderende". Jeg kjenner en som sluttet å jobbe med flykninger, fordi hun antok at om hun sa sin mening om antallet som slapp inn, så ville hun blitt karrieremessig ødelagt.

Trusselen mod mediemangfold er at det er noen få som eier det meste av media. Ta en titt på hva LO og AP har av eierandeler i aviser, og det blir setter litt perspektiv på kritikken av Berlusconi som medieeier i Italia. Samtidig har de sikret seg med offentlige støtteordninger som gjør at de ikke er så avhengige av å selge avisene sine, og luddig nok utelukker ofte støtten konkurerende meida. Fks. Dagen som ikke kunne få støtte som riksdekkende avis, fordi den ikke hadde redaksjonen sin i Oslo.

Når det gjelder TV har LO/AP også rimelig god kontroll på NRK. Å bli kringkastingssjef har tradisjonelt vært forbeholdt dem med riktig partibok.

Multikultur

27.01.2016 kl.14:58

Linn,

hva synes du om det som hendte Max Hermansen?

Synes du det var vel fortjent, siden han åpenbart har et annet syn på ting enn deg (kanskje til og med "rasist" i din verden)?

Eller synes du det er synd at ytringsfriheten knevles?

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.15:52

Multikultur: jeg syns at en lærer som ikke klarer å forholde seg til gjeldende læreplanverk og de pedagogiske rettesnorer som norsk skole er bygget på bør finne seg en annen jobb ja.

Jonas

27.01.2016 kl.15:23

Du får slutte med slike koketterier. Hetser du ikke? Kanskje ikke i dine egne øyne, men når man kaller alt og alle rasister og høyrevridde så oppfatter nok mange deg slik. For min del holder jeg meg langt borte fra den tradisjonelle hetsretorikken: Å ja, venstretrollene er ikke noe bedre enn høyretrollene ser du på debattene på nettet. Å bli kalt nazist og høyrevridd fordi jeg på en ren analytisk måte påpeker kostnadene ved innvandringen hører med i bildet. Mao dette går begge veier.

Videre, hvem er det som trenger politibeskyttelse i samfunnet? Det er ikke Marie Simonsen, men Hege Storhaug. Så hva er det dere sutrer så fælt over? Ingen av dere venstrepropagandister blir skutt på, får bilen sin vandalisert, blir frosset ut på jobben eller banket opp. Når det skjer skal dere få lov til å sutre...

For min del kan jeg pent og pyntelig argumentere for at dagens innvandringspolitikk vil bety en kulturell og økonomisk nedsmeltning i samfunnet ila 20-30 år. Mht på de økonomiske betraktningene så kan du jo selv lese hva SSB har konkludert i det såkalte Innvandringsregnskapet. Blir ikke så moro i fremtiden når Olga på 80 ikke kan tas vare på fordi pengene er brukt opp. Men du mangler trolig analytisk kapasitet til å skjønne sammenhengene i et statsbudsjett der intet land har ubegrensede ressurser.

Mht hets: Du vet, forskjellige folk oppfatter ting forskjellig, bare så det er sagt.

Også interessant med dine synspunkter rundt spredning av propaganda. Et premiss for spredning av propaganda er jo at man har et plattform for spredning av denne. Mener du da slarving på FB eller netttrollene som kommenterer? Du ser ikke asymmetrien i styrkeforholdet her? NRK og A-media så har du mer enn halve media i Norge. Det er der du bør fokusere. For det er disse som sprer propaganda.

Feks les Sterri i DB i dag. Han tror visstnok ikke helt på demokratiet fordi problemet med demokratiet er at folk er så uenige, dvs uenige med Sterri og en udefinert elite. Så han innfører et nytt systemisk begrep - Autoritær liberalisme (har mannen røyket noe sterkere enn tobakk?) - som han mener er svaret på alle disse dumme menneskene som mener så mye rart. Setter man hans poenger på spissen så er neste steg diktaturet, både i meninger og i politikk. Sterri er såpass tjukk i huet at han ikke klarer å legge bånd på seg så det er lett å se ham i kortene, men også hos andre ledende journalister/redaktører så finner man akkurat de samme holdningene, de er bare litt flinkere å pakke det inn.

Uten at du trolig er klar over dette: Du er en del av en antidemokratisk/diktatorisk holdning som har bredt seg i store deler av samfunnet der man mener at eliten vet best. Norge (og EU for den saks skyld) beveger seg mer og mer bort fra grunntanken i demokratiet:

Nesten alt i Norge av grunnleggende beslutninger skjer lengre og lengre bort fra folk. Indirekte valgte politikere (se hvordan EU fungerer, å kalle denne organisasjonen demokratisk er "a long stretch"), byråkrater, NGOs, internasjonale organisasjoner bestemmer snart alt i samfunnet. Men selvsagt skal skattebetalerne betale for hele gildet, de skal bare holde kjeft, jobbe og la andre ta seg av tenkningen og pratet. Dette er i beste fall en agitatasjon for det opplyste eneveldet, men kall det gjerne et diktatur light.

Det er dette folk begynner å forstå. Media generelt og folk som deg er bare symptomet på noe som er grunnleggende galt i samfunnet.

Jonas

27.01.2016 kl.15:28

@Multikultur: Spør du Sterri som bruker redaksjonell plass i DB, så mener han helt åpenbart at ytringsfriheten egentlig er noe dritt - sålenge ikke alle mener det samme som Sterri.

Dette er det grunnleggende paradokset den politiske venstresiden i vesten sliter med: Det er bra med liberalisme og frihet sålenge den skjer innenfor veldig klart definerte rammer - rammer godkjent av den samme eliten.

Jonas

27.01.2016 kl.15:41

Du som er så opptatt av hets, her er et liten smakebit av det jeg VIRKELIG kaller hets:

http://www.dagbladet.no/2016/01/27/nyheter/danmark/smykkelov/utenriks/politikk/42908926/

Dvs man henges ut på det groveste på redaksjonell plass i ledende aviser. Dette skjer jo nærmest daglig når det er kontroversielle saker oppe til behandling.

Men vent, disse folkene er du vel enige i, så da regnes dette vel ikke som hets? Regner med at du sikkert klarer å bortforklare og relativisere dette...

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.15:51

Jonas: å sammenlikne politiske satire med den type hets jeg viser til er i beste fall snevert.

Alexander Maroni

27.01.2016 kl.16:04

Jeg må bare få kommentere denne "nyrasismen" som Linn i kommentarfeltet nevner. Hun begrunner hennes rasismeanklager med at ordet rasist er i endring, noe som jeg opplever som ganske rart, for på Vivekananthan, som lanserte ordet, virker nyrasisme som et helt nytt begrep (som han fant opp selv). En nyrasist er ikke nødvendigvis en rasist. Å henvise til Minerva er for øvrig like håpløst som å henvise til Document.no. Begge nettsidene har sin klare agenda.

Men la oss se på definisjonen av nyrasisme anno 2009: "En tankegang om at noen kulturer er bedre enn andre, og at innvandrere skal integreres i denne uavhengig av hudfarge."

Med andre ord så ønsker Vivekananthan at alle mennesker skal kunne beholde sin kultur og levemåte uansett hvor de måtte bo i verden. Idealistisk tanke kanskje, men ikke spesielt realistisk. Et visst samhold i et samfunn er nødvendig, det er derfor vi har integrering.

Denne nyrasismen sier derimot at integrering er feil. (Integrering: At nye folkegrupper beholder sin identitet, men skal gjøres i stand til å delta i samfunnet de lever i). Ny folkegrupper som kommer til Norge skal ikke oppdras i norsk verdier og humanisme. De skal kunne fortsette å leve som før. I virkeligheten betyr dette fritt fram for Sharia, tvangsekteskap,barneekteskap, kvinnemishandling,ættesamfunn uten innblanding fra staten.

Nyrasismen sier også at globaliseringen er feil. Vi nordmenn skal også få leve som vi alltid har gjort. Vi skal slippe å omformes til verdensborgere og EU-borgere. Amerikaniseringen som vi opplevde forrige århundre var også nyrasistisk.

Som igjen betyr at omtrent hele Stortinget er nyrasister, sammen med EU og FN.

Og for ordene skyld, ja humanisme, likestilling og demokrati er bedre kulturgrunnlag enn fundamentalist islam. Vår vestlige er overlegen. Kall meg nyrasist hvor mye dere vil, for det er et helt latterlig begrep.

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.16:11

Alexander Maroni: du, dette var en interessant kommentar! Jeg skal finne andre kilder for def av begrepet.

Thor

27.01.2016 kl.17:30

Du bommer totalt. Kvinner bare syter mer. De er ikke unikt utsatt. Sjekk ut siste store undersøkelsen. Lagt ut av PEW. Menn er vanvittig overrepresentert i all form for hets utenom trussler om voldtekt. Forskjellen er måten menn takler det på, og måten kvinner syter om at andre må takle dem for dem på.

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.17:40

Hei Thor. Jeg er veldig uenig med deg. Send meg gjerne link til undersøkelsen du nevner. Personlig syns jeg denne er god: http://kjonnsforskning.no/nb/2015/04/unge-kvinner-er-dobbelt-sa-utsett-netthets-som-menn

Disse er også interessant: http://www.nrk.no/nordland/_-kvinner-i-politikken-blir-oftere-trakassert-enn-menn-1.12320249

http://khrono.no/debatt/hva-stopper-kvinnene

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.18:42

Thor: ..jeg har forsåvidt aldri påstått at kvinner hetses mer, men at de mottar en annen form for hets.

Stig

27.01.2016 kl.19:13

Jonas - du har et godt innlegg. Treffer spikeren på hodet.

Kvinner mener åpenbart de kan slenge frem så mye dritt som de orker - fordi de i utgangspunktet er å definere som offer og kan påstå hva de vil av vås og vrøvl.

Nettavisen ødelegges med slike useriøse kvinneblogger. De stiller ingen krav til kvalitet og seriøsitet. En mann ville aldri skrive så mye søppel.

Lagertha

27.01.2016 kl.20:12

Som kvinne gidder jeg ikke engang å lese det du skriver eller å støtte det.

tvedt

27.01.2016 kl.20:20

Noen feminisme og rasisme:

De sies en av de sjeldneste lyder i naturen er lyden av en "venstreliberal" vestlig feminist utvetydig fordømmer islamske kvinnehat. Jeg har hørt rykter om at noen har hørt det en gang, men at det ble raskt overdøvet av et skingrende kor av "islamofobi" og "rasisme" og ble aldri hørt igjen.

Selv om jeg er ateist, er jeg ofte fristet til å bli religiøs slik at jeg kan be Gud om å holde en spesiell plass i helvete for "venstreliberale" feminister som unnskylder eller ignorerer islamske kvinnehat av kulturelle årsaker. Kvinner som er kjappe til å fordømme upassende språk på Twitter, med intellektuelle nebb og klør når det kommer til kristendommen, men ved et syn av en halvmåne, synes å magisk fordampe som feer i tåken, jeg snakker om deg. Dere kvinner som selvsikkert utfordrer hverdags sexisme, men som blir truffet døv og stum i nærvær av islamsk kvinneforakt, og ikke synes å innse at dette er selve kvinnefiendtlighet, og er bokstavelig talt gir feminisme et dårlig rykte.

Hvis du ønsker å være kulturelt sensitiv mot - jeg sier det igjen - Islamsk kvinnehat, kan du ikke være en feminist. Det er umulig. Dessuten, hvis du er, vil du automatisk være rasist fordi, i ditt vridde "venstreliberale" syn, når det kommer til islam, er feminisme lik rasisme, som utfordrer islamsk overlegenhet. Og vi vet alle at ordet "rasist" er som kryptonitt for deg "venstreliberale". Innenfor din boble av vrangforestilling, har det blitt forstørret slik at den ruver over alt du tenker og sier, og du vil heller bli brent på bålet enn å ha det i nærheten av deg, så når du ser det kommer, ser du den andre veien, tråkker ned kvinner og barn hvis nødvendig.

Snu det blinde øye til religiøst godkjent kone-juling, tvangsekteskap, æresdrap, kjønnslemlestelse, organiserte voldtekts gjenger, shariadomstoler som behandler kvinner som mindre enn fullt menneske, og små jenter tvunget til å kle seg som nonner. Snu det blinde øye til islamsk kvinnehat ellers vil du være en rasist, din rasist.

Denne typen bakvendte og stygge holdninger til kvinner råder over store deler av den islamske verden, og det blir bevisst importert i vestlige samfunn uimotsagt og ukorrigert takket være, den sinnsyke "venstreliberale" oppfatning om at alle kulturer er like, bortsett fra vår selvfølgelig, vestlig kultur er dårligere, og dette gjør livet mer farlig for kvinner.

Norge og Sverige pleide å være blant de sikreste steder for kvinner. Nå er de mest kjent for sine høye nivåer av islamsk innvandrer voldtekter og ingen med makt, ønsker å erkjenne eller gjøre noe, fordi det ville være rasistisk. Som følge, norske og svenske kvinner er ikke lenger trygge i sine egne land, av kulturelle årsaker.

Faktisk, har Sverige blitt så "beriket" av islamsk innvandring at kvinner statistisk sett har 25% sjanse for å bli voldtatt i sitt livsløp. Men de er i det minste ikke rasister, og det er det viktigste.

Når vi importerer kulturer i vårt samfunn ukritisk, ufiltrert, uten krav til integrering, hva forventer vi skal skje? Og hvem kan bli overrasket når det skjer?

Tilgi meg for å være sløv angående dette, jenter, men det er viktigere ting å bli sint på enn støtende språk på Twitter eller sexistiske kommentarer om utseendet ditt. Men så vil jeg si at fordi, i motsetning til deg, tror jeg at frigjøringen av kvinner fra islam er en viktigere politisk sak for hele menneskeheten akkurat som avskaffelsen av slaveriet. Det er ikke rom for høflighet eller følsomhet, og det er ingen grunn for noen.

Islams behandling av kvinner, og hele sitt syn på kvinner, er en synd, og hvis det er en gud, så er det det dere vil bli straffet for, hvis han straffer noe i det hele tatt. Det er ikke kulturelt annerledes. Det er kulturelt underlegent. Det er et stygt ekko fra den mørke middelalder, jeg kan ikke forstå hvorfor ikke hver eneste kvinne på jorden motsetter seg det av hele sitt hjerte og sjel. Men, som vi alle vet, mange av dere, spesielt de som burde vite bedre. I stedet, unnskylder det og de tolererer det på andres bekostning fordi deres dumme "progressive" politikk har gjennomsyret all fornuft.

27.01.2016 kl.20:22

Ser at flere av Rosenborg sine faste lesere iler til for å bevise hennes gode poenger i den nedlatende og kvinnefiendtlige fellesronken dere har gående her. Deres hersketeknikker som å kalle Rosenborgs ytringer for kokketerier, useriøse, sytete, søppel, klaging, kunnskapsløse viser at hun har helt rett. Anbefaler å se dere i speilet. Det er lett å være rebell i kjellerleiligheten din.

tvedt

27.01.2016 kl.20:23

Måtte redigere dette mye fordi det var for langt, overskriften skulle være; Noen ord om feminisme og rasisme

Kritisk

27.01.2016 kl.20:51

Vel - anonym kl 20:22 som ikke tåler motforestillinger og kritikk av en usedvanlig elendig og stereotyp og mannsfiendtlige kronikk. Kvinner kan åpenbart være så usaklig flåsete og frekke som de bare orker - siden de er kvinner og offer. Og siden du bruker seksualiserte utrykk:

Du får sette deg i ring sammen med dine sutrende meningsvenninner med speil rettet mot eget kjønnsorgan - slik som i filmen fra 80-tallet "Stekte Grønne Tomater". Det ser ikke ut som om dere er kommet videre siden den tid.

BareLurer

27.01.2016 kl.22:37

Jeg spør igjen: du har flere ganger kommet med utsagn som "innvandringskritiske (les: rasistiske) utsagn (...)".

Er all kritikk mot innvandring rasisme og alle innvandringskritikere rasister i dine øyne? Går det an å få et svar på dette enkle spørsmålet snart?

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.22:41

BareLurer: nei, all kritikk mot innvandring er ikke rasisme. Sånn. Enkelt og greit.

tvedt

27.01.2016 kl.23:29

Linn W. Flytter du bevisst fokuset over på de simple de kommentarene, for å frita deg selv for ansvaret ved å imøtekomme virkelige problemstillinger? Eller har du bare ikke kapasitet nok til å absorbere informasjon og imøtekomme argumenter, fra mennesker som ikke deler ditt syn?

Jeg prøver men jeg får det ikke helt til, det å ha medfølelse av betydelig grad, for norske kvinnelige bloggere som bor i et land hvor faktisk begge kjønn har like rettigheter, like muligheter, prøver å fortelle meg at det er mer synd på kvinner når de møter uintelligente og fordummende kommentarer på nett.

Linn W. Rosenborg

27.01.2016 kl.23:32

tvedt: å svare på den typen hets som jeg viser til og å imøtekomme argumenter er ikke helt det samme.

tvedt

28.01.2016 kl.00:04

Etter jeg har skumlest noen av kronikkene dine, så undres jeg over all de følelsesmessige investeringene i verdensproblemene når det gjelder f.eks flyktningene og vår plikt som priviligerte nordmenn som skal redde verden, og den plutselige stillheten rundt religiøst godkjent kone-juling, tvangsekteskap, æresdrap, kjønnslemlestelse, organiserte voldtekts gjenger, shariadomstoler som behandler kvinner som mindre enn fullt menneske, og små jenter tvunget til å kle seg som nonner for å ikke krenke muslimske menn sine seksuelle fristelser.

På en side sier du vi er priviligert, på den andre siden er det veldig synd på norske kvinnebloggere som er så utsatt, og jeg sier det igjen, lever i et VELDIG flott samfunn for kvinner.

Hele synet ditt virker som noe simpelt, fabrikkert klaging, selvmotsigelser.... zzz

Andreas

28.01.2016 kl.07:51

Stå på Linn, du er tøff! Det er beint ut fascinerende hvordan du virker som fluepapir på internettets søppel, det er flott at du får det fram i lyset.

Linn W. Rosenborg

28.01.2016 kl.15:48

Andreas: takk! Hahaha godt poengtert!

Jonas

28.01.2016 kl.09:23

@Linn W. Rosenborg: OK, skjønner. Når noen er enig med deg så kalles dette rett og slett ikke hets, men satire?

Et annet eksempel; når man karrikerer en eventyrfigur som døde for 1400 år siden(Muhammed) så vil du da si dette er hets, mens når man portretterer en HØYST LEVENDE dansk, liberal politiker som en nazist/fuhrer-personlighet så er det satire? Du klarer ikke selv å se problemene med argumentene dine her? Dette er jo oppskriften på hvordan man får et polarisert samfunn.

Mistenker at argumentasjonen din best trives i ekkokammere/konsensusdrevne supperåd, dvs dette møtet som var utgangspunktet for kommentaren dine.

Multikultur

28.01.2016 kl.18:51

Hei Linn, synes du Statistisk Sentralbyrå er rasistisike?

En rapport fra SSB viser nemlig at innvandrere fra enkelte land er overrepresentert i kriminalstatistikken. Dette gjelder personer fra krigsherjede land som Irak, Iran, Afghanistan og Somalia.

?I snitt er 6,1 prosent av befolkningen uten innvandringsbakgrunn tatt for noe kriminelt.

?Andelen er noe lavere hos innvandrere fra norde, Vest-Europa og Nord-Amerika.

?Blant innvandrere fra Øst-Europa er 10,4 prosent tatt for et lovbrudd.

?Afrika (17,8 prosent), Asia (13,6 prosent) og Sør-Amerika (13,6 prosent).

Innvandrere fra Afrika og Asia er altså mer en dobbelt så ofte tatt for et kriminelt forhold som ikke-innvandrere. Det er et ubehagelig tall for innvandringstilhengere.

http://www.ssb.no/a/publikasjoner/pdf/rapp_201121/rapp_201121.pdf

tvedt

28.01.2016 kl.19:32

"Andreas

28.01.2016 kl.07:51

Stå på Linn, du er tøff! Det er beint ut fascinerende hvordan du virker som fluepapir på internettets søppel, det er flott at du får det fram i lyset.

Linn W. Rosenborg

28.01.2016 kl.15:48

Andreas: takk! Hahaha godt poengtert!"

Hvem er det som er "trollene" her? Innsnevrede, antiliberale holdninger, konsensusdrevne uinteressante mennesker er dere.

Linn W. Rosenborg

28.01.2016 kl.19:33

tvedt: Men allikevel leser og kommenterer du, gang på gang. Det er fascinerende.

tvedt

28.01.2016 kl.19:56

Liker å komme til bunns i ting før jeg trekker konklusjoner, i motsetning til visse.

Linn W. Rosenborg

28.01.2016 kl.20:09

tvedt: ja, riktig.

Multikultur

28.01.2016 kl.20:54

Linn, du svarte ikke på mitt enkle spørsmål om SSB er rasistisk. De påpeker jo at utlendinger fra Afrika er mer kriminelle enn andre

Linn W. Rosenborg

28.01.2016 kl.21:00

Multikultur: nei, det mener jeg ikke. Å vise til statistikk er ikke rasistisk. Å generalisere på bakgrunn av etnisitet er derimot det.

BareLurer

28.01.2016 kl.22:30

Takk for svar.

Men hvorfor fremmer du slike påstander da?

Linn W. Rosenborg

28.01.2016 kl.22:37

BareLurer: det gjør jeg ikke. Da leser du litt for fantasifullt mellom linjene.

Linn W. Rosenborg

28.01.2016 kl.22:48

BareLurer: mener du at folk som f.eks skriver ting som dette ikke kan kalles rasister? https://www.facebook.com/OperasjonAskeladd/posts/756260681184180:0

BareLurer

29.01.2016 kl.18:14

Du har skrevet "innvandringskritiske (les:rasistiske)".

Dette vet du. Dersom det ikke er slik, hvorfor skrev du det da?

Som andre har påpekt: du oppfører deg selv som et nettroll, som tror du gjør " det godes arbeid", og derfor kan tillate deg hva som helst.

Her er et par utsagn som er svært beskrivende på deg og dine likesinnede:

"Jeg blir i grunn skremt av å se hvor intolerant, arrogant og hovmodig «godhet» fremstår."

(Mahmoud Farahmand)

"Det finnes en bestemt type person hvis identitet i sin helhet er bygd på forestillingen om å være god. Og som ser det å være god som et produkt av ens meninger. Når hva som anses som gode meninger endrer seg raskt, får denne personen panikk og gjør sitt aller beste for å overbevise seg selv og resten av verden om at det er dette man egentlig alltid har ment. Å ha tatt feil er ikke et alternativ, siden vedkommende ikke ser noen forskjell på meninger og moral. Å ha feil meninger er å være ond. Og "jeg" er jo et godt menneske."

(Arnfinn Pettersen)

Linn W. Rosenborg

30.01.2016 kl.03:03

BareLurer: og når jeg har skrevet det så har jeg også vist til direkte uttalelser som faller innunder definisjonen "rasisme", men som den som har ytret dem mener er "innvandringskritiske". Så nei, jeg mener ikke at all innvandringskritikk er rasistisk. Men ikke kom med rene rasistiske uttalelser og kall dem "innvandringskritiske". Kall en spade for en spade. Takk.

Skriv en ny kommentar

hits