11 råd for å unngå kriminalitet

kommentarer 38 kommentarer

I raushetens tid har etterforskningslederen ved avsnittet for seksualforbrytelser i Oslo kommet med noen anbefalinger han mener kvinner skal følge for å unngå å bli voldtatt eller antastet. Nå kommer også øvrige etater på banen med gode råd for å unngå å bli utsatt for kriminelle handlinger.

Etat for tyveriforebygging, voldsunngåelse og trafikkforetredelsesmovirkning kaster seg på med sine anbefalinger, og jeg har fått førsterett til å publisere det her på min blogg!

Dette er råd absolutt alle bør ta til seg og følge i hverdagen folkens:

 1. Ikke kjøp dyr mobiltelefon. Husk at dyre telefoner er veldig fristende og nesten umulig å motstå for kriminelle.
 2. Unngå områder hvor det oppholder seg fulle mennesker. Fulle mennesker har mindre selvkontroll og det er derfor stor fare for å bli utsatt for blind vold, og spesielt hvis du er en tildels irriterende type.
 3. Ikke kjør bil. Enkelte gasspedaler er mindre motstandsdyktige enn andre og risikoen for å kjøre ulovlig fort er tilstede.
 4. Ikke ha dyre verdisaker som TV, spillkonsoll eller sølvtøy hjemme. Oppbevar det trygt i banken.
 5. Ikke bruk bankkort. Det er veldig fristende for kriminelle å stjele identiteten din eller svindle bankkortet ditt, derfor er det best å ta ut kontanter i banken.
 6. Ikke ha ting i lommer eller vesker. Tape det til kroppen under klærne, og da gjerne skjult i kroppens naturlige sprekker og hulrom.
 7. Ikke ta t-banen. 70% av Nettavisenes lesere mener at det er akseptabelt med sjikane på t-banen
 8. Hvis du har dyre og fine klær kan det være lurt å rive noen huller i plaggene slik at de blir mindre fristende å stjele.
 9. Vær lydig mot din partner. Hvis han eller hun blir sint eller irritert kan det være trøblete for vedkommende å motstå trangen til å utsette deg for partnervold.
 10. Hvis du er rik kan det være en ide at du unngår å få barn, og om du først har gått i den fella er det viktig å aldri slippe dem av syne. Barna kan bli kidnappet for løsepenger.
 11. Hvis du er jente: slutt å være jente. Bare det at du er jente kan være nok til å en fyr faller for fristelsen til å ligge med deg mot din vilje.

Nei, dette er ikke reelle råd. Ja, det er oppspinn og fjas. Disse rådene er en spøk i like stor grad som at rådene for å unngå å bli voldtatt minner mest om en spøk.

Jeg vet at det høres utrolig ut, men det er faktisk kun (og da mener jeg kun) den som utfører handlingen som er skyldig i at handlingen utføres. Det er kun (og da mener jeg kun) den kriminelle som er kriminell. Alltid. 

Følg meg på Facebook for å få innlegg rett inn i feeden!

Du er hjertelig velkommen til å følge meg på Instagram for hverdagsglimt og annet fjas.


Foto: Scanpix

 

38 kommentarer

anonym

22.01.2016 kl.13:44

Uspiselig.

Politiet sin jobb er ikke å være politisk korrekte, politiet sin jobb er å beskytte samfunnet.

Ja, det er helt bak mål at vi må gå så langt som å avdare våre kvinnelige landsmenn mot å gå alene fordi det ikke er trygt. Fordi i et perfekt samfunn skulle ikke dette være et problem. Men i et perfekt samfunn skulle man ikke behøve å låse bilen, eller låse huset, eller ordne med at en nabo sørger for at huset ditt ser rimelig bebodd ut før du drar på ferie, eller i det hele tatt være generelt forsiktig med å gå alene i de mørke nattetimer. Rart hvordan de siste eksemplene er oppleste og vedtatt, mens folk går fra sans og samling når politiet innrømmer samfunnet ikke er trygt for kvinner. Høres nesten ut Som en utopisk overbevisning om Norge slår sprekker, bortsett fra at Norge aldri har vert utopisk. Da hadde man ikke trengt nøkler og man hadde ikke trengt å være forsiktig på kvelden og natten.

Ikke gi politiet kjeft for å gjøre jobben sin. Ja det er jævlig at dagens tilstand tvinger dem til å gi de føringene de gjorde, men det er en del av jobben deres. Og problemet blir ikke borte om man presser politiet til å holde kjeft.

Nei, det eneste riktige om man faktisk vil løse problemet er å gjøre noe med problemet, og ikke bare stikke det under en stol og skjelle ut de som påpeker problemet. Det funker bare ikke, så kan vi klare å være så ærlige at vi aksepterer dette? I steden for å være "typisk norsk" og gjemme bort problemene.

Takk

Sveinulf

22.01.2016 kl.13:48

Hva er det du prøver å si med dette innlegget?

Alle er da enig om at det er den "kriminelle som er kriminell"!

Mener du at man skal slutte å gi råd og veiledning? Fordi en person som leser rådet får dårlig samvittighet hvis de blir utsatt for en kriminell handling?

Det høres ut som et merkelig resonnement (hvis det er det du mener). De fleste klarer vel å bruke sunn fornuft.

Skal en for eksempel slutte å advare mot helsefarlige prdoukter for å ikke støte de som bruker disse produktene? Eller å advare mot å reise til farlige land?

Merkelig måte å tenke på...

polmannen

22.01.2016 kl.13:54

"Jeg vet at det høres utrolig ut, men det er faktisk kun (og da mener jeg kun) den som utfører handlingen som er skyldig i at handlingen utføres. Det er kun (og da mener jeg kun) den kriminelle som er kriminell. Alltid. "

Selvsagt! Men det hjelper lite dersom du har blitt voldtatt. Og man kan faktisk unngå i stor grad å bli voldtatt ved å følge noen forhåndsregler. Det gjelder forøvrig alle, men spesielt for jenter.

Lagertha

22.01.2016 kl.13:59

Politiet burde vel da ta imot folk som kommer til de på en respektfull måte og ikke BRØLE. Jeg skal aldri anmelde noe eller be politiet om hjelp noen gang. Politiet støtter anonyme stalkere og voldelige ekser og slenger dritt om meg til min arbeidsgiver så jeg nå har fått sparken. Tror de at de får bedre behandling av min tidligere arbeidsgiver NAV om de skulle søke om en trygdeytelse da eller? Er det korrupsjon? Jeg har NULL respekt for de.

Mongo

22.01.2016 kl.14:00

Hvis noen drar på ferie til Syria og blir drept får de ikke min sympati. Selvsagt er det riktig at det er morderen som er skyldig i at handlingen utføres. Det er kun (og da mener jeg kun) den kriminelle som er kriminell. Alltid

MEN DET GÅR AN Å TENKE LITT SELV OGSÅ!

22.01.2016 kl.14:06

Jeg var en kveld i en relativt belastet by i Afrika. Da kvelden kom og jeg skulle ut, fikk jeg beskjed om at jeg under ingen omstendighet måtte finne på å gå på egenhånd, kun drosje var trygt.

Jeg tok selvsagt rådet til følge.

Jeg kunne selvsagt begynt å bære meg om at jeg som selvstendig menneske hadde krav på å få gå i fred, og blitt sinte på de som ga meg slike nedverdigende råd.

Bilen min låser jeg når jeg går fra den. Om en biltyv stjeler den, er det likegyldig om bilen er låst eller ei, tyven er like fullt 100% tyv, skyldspørsmålet er udiskutabelt. Men om jeg går fra bilen ulåst har jeg like fullt gjort noe tåpelig.

Men alle mennesker har et ansvar for å ta vare på seg selv, sine nærmeste, og sine eiendeler. Barn, syke og gamle er unntatt. Ikke kvinner.

Lagertha

22.01.2016 kl.14:29

Det er også slik at om man skulle oppleve å bli låst ute uten penger, mobil, nøkler, sko, jakke, bukse midt på vinteren tidlig en morgen så får man ingen hjelp av politiet om man ringer de! Da må man selv gå rundt og spørre folk på gata om hjelp. Da er man heldig om man bor i et folketett område. Og etterpå slenger politiet med leppa og spør om det var så kaldt og så skriker de; bare klag og står der med tykke skinnjakker. Fy f.

Multikultur

22.01.2016 kl.14:34

Linn Rosenborg - Norges mest virkelighetsfjerne idealist?

Jeg også drømmer om et utopisk samfunn der "barn av regnbuen" lever sammen i fred og idyll. Tenk så hyggelig; mennesker fra ulike kulturer kan møtes, bli kjent med hverandre, ha innsiktsfulle dialoger etc etc.

Men jeg forholder meg også til den virkelig verden!

Arkhimedes

22.01.2016 kl.14:40

"Jeg vet at det høres utrolig ut, men det er faktisk kun (og da mener jeg kun) den som utfører handlingen som er skyldig i at handlingen utføres."

Jepp - på samme måte som ved et innbrudd. Men prøv å fortelle dette til forsikringsselskapet ditt den dagen du er blitt rundtstjålet etter å ha reist fra huset ditt ulåst...

Du må prøve å forstå skillet mellom "skyld" og "ansvar". Du har ikke "skyld" for at noen bryter seg inn hjemme hos deg. Men du har "ansvar", om ikke annet så ovenfor deg selv, for å unngå å oppsøke konstellasjoner med økt risiko for å bli utsatt for et innbrudd.

Men dette kommer du selvsagt ikke til å forstå noe av. Eller du kommer ihvertfall til å late som om du ikke forstår. Den dagen din egen datter ringer hjem tydelig påseilet og snakker om å "kræsje hos noen gutter hun har møtt", da kommer du derimot gjennom adferden din til å demonstrere med all tenkelig tydelighet at du forstår særdeles godt forskjellen på "skyld" og "ansvar".

Og det er jo alt som betyr noe, resten er kun semantikk.

Sandra

22.01.2016 kl.14:41

Fantastisk innlegg! Er tildels enig med de over her om at man bør ta forholdsregler, men synes dette var et godt satt-på-spissen-innlegg.

Anne

22.01.2016 kl.14:58

Hvordan skal jeg få sett på TV hvis den står oppbevart i banken? Unnskyld meg men det blir for dumt. Ellers tar jeg alle rådene til følge. Må jeg først forlate huset er det med nøkler, kontanter og billig mobiltelefon tapet til kroppen og t-banen holder jeg meg langt unna. Kjønnskifte bestilt.

John Andreas

22.01.2016 kl.15:01

Kan neste se ut som noen feminister har hjernevasket deg angående denne problemstillingen. Alle, til og med menn, mener at det ALLTID er overgriperens skyld. Men å ikke anbefale noen å ta forhåndsregler for å minke sjansen for å bli voldtatt, vil alltid være idiotisk.

Du låser vel bilen, huset og hytta når du forlater de? Hvorfor ikke ta enkle forhåndsregler når du skal ut på byen? (Eller nachspiel for den saks skyld).

Sandra

22.01.2016 kl.15:31

Jeg har på følelsen av at svært få forstod dette innlegget. Jeg likte innlegget ihvertfall! Veldig bra!

Lagertha

22.01.2016 kl.15:45

Og jeg ville vært mer skeptiske til å møte politimenn enn andre menn. Unge, veltrente politimenn kommer bare og henter eldre, feite damer på byen og liker litt spesiell sex. De er sikkert i stand til det meste.

Linn W. Rosenborg

22.01.2016 kl.15:55

Lagertha: kjenner jeg er nysgjerrig på den historien.

Linn W. Rosenborg

22.01.2016 kl.15:57

Sandra: tusen takk! Del det gjerne? Du er også veldig velkommen til å følge meg på fb for flere innlegg. https://www.facebook.com/mittkommentarfelt/

Linn W. Rosenborg

22.01.2016 kl.15:57

Anne: haha!

Linn W. Rosenborg

22.01.2016 kl.16:00

Multikultur: mener du virkelig at et samfunn der vi lever sammen i fred, og hvor mennesker fra ulike kulturer kan møtes, bli kjent med hverandre, ha innsiktsfulle dialoger er en utopi? Huff. Du har min fulle sympati.

Multikultur

22.01.2016 kl.16:48

Basert på observasjoner fra den virkelig verden er det lite som tyder på at mennesker med forskjellige grunnverdier kommer godt overens. Tenk på gamle Jugoslavia.

Muslimer og sekulære mennesker passer dårlig sammen. Dette burde ikke overraske.

- En pensjonist ville sikkert ikke likt seg på russeparty.

- Et felles julebord mellom Frelsesarmeen og Hells Angels hadde neppe blitt en suksess.

Så hvorfor er det så vanskelig å forstå at folk som tilber primitive ørkenreligioner fra 600-tallet passer dårlig inn i et moderne samfunn? Nesten alle muslimske samfunn jeg vet om er dysfunksjonelle.

Multikultur

22.01.2016 kl.16:52

Hvert år tappes Groruddalen for 1.000-2.000 etnisk norske. Omtrent like mange ikke-vestlige innvandrere flytter inn.

http://www.osloby.no/nyheter/18000-farre-etnisk-norske-i-Groruddalen-7183224.html

Arabiske menn har et forvridd forhold til kvinner og sex

http://www.nettavisen.no/nyheter/dansk-politiker---arabiske-menn-har-et-forvridd-forhold-til-kvinner-og-sex/3423178327.html?google_editors_picks=true

87 prosent av afghanske kvinner utsatt for vold, voldtekt og tvangsekteskap

http://www.dagbladet.no/.../ute.../taliban/kvinner/18457768/

De 10 verste steder i verden å være kvinne

http://www.vg.no/.../afghanistan-verste-land.../a/598316/

Linn W. Rosenborg

22.01.2016 kl.17:52

Multikultur: hvordan er dette relevant for innlegget?

Multikultur

22.01.2016 kl.17:58

For å argumentere mot det du skrev kl 16:00

Linn W. Rosenborg

22.01.2016 kl.18:11

Multikultur: å leve i et samfunn uten kriminalitet er en utopi. Det du beskrev er derimot ikke det.

Linn W. Rosenborg

22.01.2016 kl.18:13

Multikultur: siden du digger å dele lenker. Her: http://www.dagbladet.no/2016/01/22/kultur/debatt/meninger/kronikk/graviditet/42833815/#_ga=1.43933986.668650364.1424960811. Kanskje du kan lære noe? Vanlig folkeskikk f.eks?

Lol

22.01.2016 kl.18:23

Hore

Linn W. Rosenborg

22.01.2016 kl.19:18

Lol: ok, mottatt. http://linnrosenborg.blogg.no/1452805573_horedialogene.html

Ove

22.01.2016 kl.19:20

Borgermesteren i Køln har sagt at tyske kvinner og jenter skal tilpasse seg etter muslimske menn i byen fo ikke å bli tafset op og voldtatt. For noe sprøyt fra denne borgermesteren. Det er ikke tyske kvinner som skal tilpasse seg etter muslimske menn, det er disse muslimske mennene som skal tilpasse seg etter vestlig kultur og lover, hvis ikke, send de tilbake der de kommer fra.

Ove

22.01.2016 kl.19:21

Jeg kom til å gjøre noen skrivefeil, beklager.

LolTazar

22.01.2016 kl.20:59

*munnen formes til et bredt glis, lener hodet lett tilbake, mens jeg lukker øynene så puster jeg ut med nesen

Ken Guru

22.01.2016 kl.21:18

Joda.. men svømmer ikke med haier, leker ikke med tigre, og som mann, er det også visse steder og situasjoner jeg unngår mht rovdyr på to bein også..selvom jeg er uten skyld, så søker jeg ikke opp situasjoner, men unngår dem :-)

Hjernevasket feminist

22.01.2016 kl.21:38

Dette er den mest latterlige bloggen som finnes.

Den får botox-bloggen til Sophie Elise til å fremstå som Nobelpris-materie.

Stig

23.01.2016 kl.08:01

Denne bloggen ødelegger kvaliteten til Nettavisen - den er provoserende feministisk, virkelighetsfjern og til tider rabiat.

Vår sikkerhet kan ikke vedtas på et feministisk seminar i SV. Vi har ansvar for egen sikkerhet og løsningen er ikke som feministene ønsker å gi hver kvinne politieskorte.

Er selv voksen sterk og trent mann. I Johannesburg fikk jeg det råd å ikke gå alene på gata etter at det ble mørkt. Holde meg borte fra deler av byen og låse bildøren. I noen strøk skulle jeg aldri stoppe på rødt lys men gasse på. Du verden så feministisk irriterende! Ble feministisk rasende! Skrive frådende feministiske blogger. Jeg har rett til å gå på gata i Afrika og har rett til å gå hvor jeg vil - det er de kriminelle gjengene sin skyld - ikke min. La oss vedta på neste feministiske seminar at Johannesburg, Nairobi og Rio er trygge byer.

Linn W. Rosenborg

23.01.2016 kl.10:31

Hjernevasket feminist: ååå så koselig at du fortsatt leser den :)

Hjernevasket feminist

23.01.2016 kl.11:36

Jeg gjør det av helsemessige årsaker.

En god latter forlenger livet :-)

Linn W. Rosenborg

23.01.2016 kl.11:43

Hjernevasket feminist: aha! Glad jeg kan bidra. Ha en finfin lørdag videre :)

Lagertha

23.01.2016 kl.12:23

Det handler nok mer om at politiet ikke evner å oppklare saker eller ikke engang gidder enn at de er engstelige for at kvinner blir voldtatte.

Okay

23.01.2016 kl.23:11

Hvordan blir du utsatt for kriminalitet i punkt 3? For meg ser det mer ut som om det er DU som er den kriminelle.

Anne

24.01.2016 kl.10:41

Vanskelig balansegang det der. Jeg vil heller si at faren er stor for å gi etter for den uimotståelige deilige gasspedalen. Bare innrøm det, du har vel også latt deg friste? Anser du deg dermed som en kriminell?

Godt å se at så mange tar disse rådene alvorlig.

Skriv en ny kommentar

hits