Gullbarbie og muskelbunter

kommentarer En kommentar

Visste du at du hver dag får mellom 4 og 5000 kommersielle budskap slengt i ansiktet, uten å ha bedt om det? Visste du at svært mange reklamer spiller på ensidige og uoppnåelige skjønnhetsidealer, seksualisering og gammeldagse kjønnsroller for å selge produkter?

Som mange er klar over utvikles stadig skjønnhetsidealer opp mot det uoppnåelige, og presset om se perfekt ut formidles i stor grad gjennom retursjering av bilder. Innhold i reklame- og medier blir stadig mer seksualisert, og reklamebransjen er uten tvil dyktige når det kommer til fremme gamle kjønnsroller (Kilde: Gullbarbie.no - min utheving).

Karoline Steen Nylander, leder i Press, påpeker at unge både drikker og røyker mindre i dag. Ungdommen nå til dags er mer pliktoppfyllende enn noen gang tidligere, men på den andre siden ser vi at stadig flere sliter med psykisk helse. Fra 2004 til 2014 økte bruken av antidepressiva hos jenter i alderen 15 ? 19 år med 57%. Hos gutter i samme aldersgruppe var tallet 43%. Vi vet at unge menn er overrepresentert i selvmordsstatistikken, og at disse i liten grad søker hjelp hos psykisk helsevern før de tar livet sitt (Kilde: Dagsavisen - min utheving).

Det bekreftes i SIFO-rapport fra 2014 omhandlende retusjert reklame hvordan gutter bygger kropp og muskler og jenter trener for å holde seg slanke og stramme, og mange sier at de gjør dette for å føle seg mer «vel» (Rysst & Klepp 2012).

I rapporten trekkes det frem at baksiden av denne tilsynelatende sunne trenden er at antallet som er misfornøyd med egen kropp i dag synes utbredt (Rysst & Klepp 2012, Wasylkiw et al. 2009), og at mange unge av begge kjønn sliter med spiseforstyrrelser (Skårderud et al. 2004, Børresen & Rosenvinge 2008). En av guttene som er intervjuet i undersøkelsen uttaler om kroppspress at dette er å "presse kroppen til å se bra ut. For gutter handler det om å ha muskler og sånn.." (gutt 1, skole B) (kilde: Sifo.no - min utheving).

Vi leser stadig om unge jenter som utsettes for kroppspress, usunne idealer og forbilder. Jeg har tidligere skrevet om dette i flere innlegg. Se for eksempel et av mine nyeste innlegg "Pupp, kroppspress og whisky" og det litt eldre "Sommerkropp, bikinikropp, helårskropp, min kropp!".

Historier om mobbing og spiseforstyrrelser med fatale konsekvenser fortsetter å sjokkere oss, og hvordan unge mennesker slites i stykker av press utenifra preger nesten daglig mediebildet. I TVs nye dokuserie "Sykt perfekt" får vi et verdifullt innblikk i syv unge jenters hverdag. Det er ingen tvil om at denne ikke er like lett, og at jakten på den perfekte fasaden preger jentenes liv i stor grad. Jeg mener på ingen måte at dette skal kimses av, men hva med guttene? 

Bendik Hallstensen (19) stiller i sitt Si D;-innlegg det svært betimelige spørsmålet "Hvorfor er det ingen gutter med i Sykt Perfekt?" Ja, TV2, hvorfor er det ingen gutter med i Sykt Perfekt? Er det slik at kun er jenter som har utfordringer knyttet til prestasjonsangst, sosial angst og streben etter den perfekte fasaden?

I snitt begår seks norske gutter i alderen mellom 20 og 30 år selvmord hver måned

Hallstensen skriver blant annet at "i snitt begår seks norske gutter i alderen mellom 20 og 30 år selvmord hver måned".

I november 2015 kunne vi lese om "Magnus" (20) som trener til han kaster opp. Ifølge psykiater Finn Skårderud er misnøye med eget utseende er i ferd med å bli et maskulint problem. Han sier blant annet at "flere gutter går seg vill i dietter og helsestudioer. De ser en kropp de mener er for liten i speilet. Vi ser gutter som er besatt av kroppens utseende, muskulatur og trening". Denne besettelsen av å være stor kalles av noen megareksi, men formelt sett er dette ikke en spiseforstyrrelse man kan bli diagnostisert med. Skårderud er ikke tilhenger av navnet megareksi, da det i utganspunktet betyr "stor appetitt". Han mener dette ikke er problemet, men snarere overdreven opptatthet av kropp, utseende og muskler. (kilde: Aftenposten).

Misnøye med eget utseende er i ferd med å bli et maskulint problem

Sondre (13) forteller at "man må være mager for å bli godtatt, og hvis man ikke har «pack», er man feit" (kilde: Aftenposten).

Som en motvekt til reklamepress og ensidige skjønnhetsidealer startet Press i 2010 Gullbarbie-konkurransen. Prisen, en gullfarget Barbiedukke, går til den reklame- eller medieaktøren som er "best på å få ungdom til å føle seg verst", og det er ungdom selv som stemmer frem vinneren (kilde: Press.no).

Årets nominerte er Proteinfabrikken, Dagbladet og Brun og Blid. Se begrunnelse her:

Proteinfabrikkens reklame retter seg spesielt mot unge gutter, og bidrar til å skape et stort press knyttet til utseende. Proteinfabrikken spiller på gamle kjønnsroller og ensidige idealer for å selge sine produkter.

Dagbladet bruker gamle kjønnsroller og seksualisering på sine forsider for å selge flest mulig utgaver. Dagbladet forteller at det kun finnes én måte å se ut og være på for at du skal være perfekt.

Solariumskjeden Brun og Blid har i 2015 satset hardt på å nå ut til mange mennesker med sin ekstremt ensidige reklame. På busstopp og i sosiale media har de brukt samme type modeller, og vist liten grad av mangfold

Dårlig selvbilde og depressive tilbøyeligheter blant ungdom fortjener seriøs debatt og konkrete handlinger. Jeg mener det ikke er nok fokus på alt kroppspresset unge blir utsatt for, og mener derfor at Poteinfabrikken fortjener årets Gullbarbie!

Fristen for å stemme er er 3. februar og vinneren kåres 4. februar. Utdelingen foregår på Litteraturhuset kl 19:00 og er åpen for alle. Ta med den kroppen du har og kom da vel?

Vil du lese mer av meg? Følg meg på Facebook for å få innlegg og god-kommentarer rett inn i feeden. 

Vil du se hverdagsglimt? Følg meg gjerne på Instagram!


Foto: hentet fra Press.no

 

 

 

Ã?n kommentar

Ann Mari

26.01.2016 kl.13:21

Bra innlegg, synes det er flott at du viser til at det ikke bare er jenter som utsettes for sykt mye kroppspress fra alle kanter i dagens samfunn. Det er forsåvidt ikke bare ungdom som rammes av dette, men også i flere tilfeller er det mindre barn som påvirkes(virker dog som om dette er mye mindre utbredt).

Er jo ganske morsomt (eller mer synd)at ingen har kommentert dette innlegget, ikke engang de faste som skriker om at du må vise til kilder. Kanskje du brukte for mye kilder i dette innlegget, eller kanskje de skjønte at dette var et såpass velbalansert og godt skrevet innlegg at de ble nødt til å holde seg saklige? 😂

Skriv en ny kommentar

hits