Netthat, tøffe 19-åringer og en Marvelmaskin.

kommentarer 11 kommentarer

De som har fulgt meg og bloggen min en liten stund kjenner til mitt engasjement når det kommer til netthat og kommentarfelt-dritt. Denne bloggen ble i sin tid opprettet som et utløp for mine tanker og refleksjoner rundt saker som engasjerer meg. I stedet for å kun kommentere i kommentarfeltene til artiklene som engasjerer meg skriver jeg mine kommentarer her, og derav navnet Kommentarfeltet.

En av tilbakemeldingene jeg ofte får (hvis vi ser bort i fra kommentarer som omhandler at jeg er en landssviker som fortjener å bli gruppevoldtatt av IS-krigere) er meldinger i innboks av jenter som er forbauset over at jeg tør. For meg har det aldri handlet om å tørre, men et forsøk på å være en motstemme i alt kaoset. Som jeg har skrevet i flere tidligere innlegg (du kan lese et av disse, Je suis Askeladden, her) føler jeg at det er viktig møte holdinger man er uenig i med motargumenter. Jeg føler at det er et felles ansvar å røske tak i holdninger man ikke ønsker skal prege vårt samfunn, og kjempe med nebb og klør for å endre dem. Det er fortsatt håp, er det ikke? Jeg tror det, og jeg ønsker å dele et eksempel på dette med dere.

Tidligere denne måneden ble Julia Friberg (19) intervjuet av Aftenposten om hvordan hun er blitt kjent med flere unge syrere gjennom fotball og andre frivillige aktiviteter. Hun har skrevet om dette i sin egen blogg, hvor hun tar et oppgjør med negative kommentarer hun har lest om asylsøkere i høst. Friberg følger opp med et Si D;-innlegg hvor hun at hun deler sin opplevelse av å få sine første hatefulle kommentarer.

Dette innlegget ble delt på Facebook, og kommentarene lot ikke vente på seg. Mange i kommentarfeltet tok avstand fra den type kommentarer Friberg har mottatt, og en del av meg blir rett og slett forundret over overraskelsen og sjokket enkelte utviser. Hvor har dere som fortsatt ikke har fått med dere at netthat er blitt dagligdags oppholdt dere?

Mange svarer også at man må tåle dritten når man velger å uttale seg. Må man virkelig det? Må man tåle å bli kalt de styggeste ting av den ene grunn at noen er uenig med deg? Som en som både uttaler seg, mottar de sjukeste og til tider latterligste kommentarer, og som har fått litt tykkere hud følte jeg for å kommentere. Jeg skrev følgende: 

Stå på! Får nesten daglig lignende kommentarer, og mye verre, på egen blogg. Hore, muslimelsker, terror-tilhenger, landssviker, hjernedød osv er gjengangere. Har et par faste som ser det som sin misjon å hudflette meg fordi er uenig (Hei Kjetil), og de strør om seg med ufine superlativer og forsikringer neg om at jeg er trygg fordi jeg er hvit "så lenge jeg ikke parer meg med en svartskalle" må vite. Motbydelig, provoserende og nå dessverre noe jeg er blitt vant til. Tips gjerne Kripos når du ser hatefulle meld på nett: http://tips.kripos.no

Hvorfor? Fordi jeg tror det er viktig å signalisere at slike hatefulle kommentarer ikke er akseptert i vårt samfunn. Fordi det er uhorvelig tøft av en 19-åring å stå i mot slike meldinger og kommentarer. Fordi flere bør, og må, tørre å uttale seg. Fordi jeg tror det er viktig å stå sammen for at hatet ikke skal vinne. 

Fordi jeg tror at det nytter. Hvorfor jeg tror at det nytter? Fordi jeg få dager etter at jeg postet min kommentar fikk følgende melding fra Julia Friberg:

Hei Linn! Jeg vil bare veldig gjerne få takke deg for at du forsvarte meg i kommentarfeltet under Si;D-innlegget jeg skrev som Aftenposten delte på face. Til tross for at jeg har blogget i over et år (dog om helt andre ting (les; svada) enn innvandring da jeg i utgangspunktet ønsker å underholde fremfor å provosere), har jeg aldri mottatt en eneste hatkommentar. Derfor er det litt uvant å lese disse hatkommentarene når de er rettet mot meg selv, og selv om jeg så gjerne skulle sagt at jeg gir fullstendig faen, så må jeg jo innrømme at det er vondt. Tusen takk for gode ord, og tusen hjertelig takk for at du er deg. Mvh en fellow landsforræder.

Og bare for gøy kan jeg jo dele at Friberg følger opp med denne meldingen (som svar på at jeg ble så glad for den forrige meldingen at jeg begynte å grine):

Nei ikke grin a Linn! Du ødelegger illusjonen min om at du er en steinhard Marvelmaskin som skal redde verden med bloggen din en dag!

Det nytter. Jeg lover. Du må bare tørre å si i mot på tross av det til tider er vondt.

Vil du lese mer av meg? Følg meg på Facebook for å få innlegg og god-kommentarer rett inn i feeden. 

Vil du se hverdagsglimt? Følg meg gjerne på Instagram!


 

11 kommentarer

Thea

20.01.2016 kl.15:47

Jeg heier på DEG! Men det vet du vel :)

Sveinulf

20.01.2016 kl.16:43

Hei,

du oppfordrer folk til å tipse Kripos om hatefulle meldinger på nett.

Når jeg diskuterer innvandring blir jeg ofte kalt for "rasistfaen", "nazist" etc. Dette medfører dessverre at jeg kvier meg for å fremlegge mine saklige argumenter for hvorfor jeg er negativ til innvandring.

Vil du oppfordre meg til å anmelde slike meldinger?

Ironi

20.01.2016 kl.16:52

Mange såkalte "antirasister" skriver stygge og stigmatiserende innlegg om de som er kritisk til innvandring. Dette forsurer debatten.

Les hva Hannah Eriksen (19) omtaler andre som:

"Jeg blir kvalm og flau over å kalle meg selv norsk. De styggeste ytringene jeg har sett kommer ikke fra innvandrere eller mennesker med andre religioner. De kommer fra hvite, etnisk norske menn, gjerne på 50+ med en dame fra Thailand på armen sin på profilbildet sitt."

http://www.aftenposten.no/meninger/sid/Svar-til-Halvor-Fosli-Det-virker-som-du-bare-presenterer-mennesker-du-selv-er-enig-med-8202132.html

Tenkte hun da over hvordan hun fikk rundt 7000 gifte thai/norske familier til å føles da? Som sliter med nøyaktig samme rasistiske og smålige holdninger som hun selv var ute etter å kommentere hvor alle thai jenter må være gift med en gammel gubbe kun for penger.

Multikultur

20.01.2016 kl.17:00

Småjenter antastet av asylsøkere på badeland ? faren ble kalt rasist da han sa fra

https://www.frieord.no/innenriks/smajenter-antastet-av-asylsokere-pa-badeland-faren-ble-kalt-rasist-da-han-sa-fra/

Multikultur

20.01.2016 kl.17:08

Såkalt "hat" i kommentarfelt er harmløst. Det er hatet i den virkelige verden vi bør være bekymret for.

Les hva NrK rapporterer:

"Iran finansierer moskeer og sender imamer til Norge. Her forkynner de et hat mot Vesten. Målet er å forberede norske muslimer ideologisk på å utføre terrorhandlinger hvis det en dag blir gitt ordre om det, sier en kilde til NRK."

http://www.nrk.no/norge/iran-sender-imamer-til-norge-1.7370559

Linn W. Rosenborg

20.01.2016 kl.17:13

Sveinulf: hvis du opplever det som hatefullt og krenkende står du fritt til å tipse. Merk at å tipse Kripos om hatefulle meldinger ikke er det samme som å levere en anmeldelse.

Linn W. Rosenborg

20.01.2016 kl.17:15

Ironi: sitatet du kommer med kan neppe sidestilles med den typen meldinger og kommentarer jeg sikter til i innlegget.

Linn W. Rosenborg

20.01.2016 kl.17:16

Multikultur: frieord kan neppe beskrives som en gyldig kilde. Bedre lykke neste gang; da med kilder som ikke er hentet fra nettsted drevet av tidligere Vigrid.

Archimedes

20.01.2016 kl.19:05

"Må man tåle å bli kalt de styggeste ting av den ene grunn at noen er uenig med deg?"

Tenkte da jeg leste overskriften at du nå selvsagt hadde i tankene alle de som er blitt kalt "rasehater" og "nazist" (som er langt verre enn å bli kalt f.eks. "hore") de siste 30 årene, bare fordi de har advart mot nettopp slike ting som nå skjedde i Köln på nyttårsaften?

Men neida, selvsagt ikke. Var vel for mye å håpe på det.

Geir

20.01.2016 kl.19:23

Å bli kaldt "muslimelsker" kan vel ikke være nedsettende ???

Multikultur

20.01.2016 kl.20:58

Dessverre er disse minoritetene som Linn Rosenborg er så opptatt av å beskytte blant de verste haterne i praksis. Og da snakker vi ikke om å skrive hatmeldinger på et tastatur men å utøve hat i praksis.

Tør ikke leie kjæresten av frykt for hatvold

? Religiøse ekstremister uttaler at homofile er annenrangs borgere. Det legitimerer vold, mener nyvalgt leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson.

? De ropte homo og ropte diverse skjellsord om sex og samleie. Vi prøvde å overse dem inntil jeg fikk et slag i bakhodet.

Han sier det var et sjokk å bli slått til, bare fordi han var ute og gikk med kjæresten sin.

http://www.nrk.no/norge/blir-utrygg-av-ekstremister-1.11796400

Skriv en ny kommentar

hits