Pupp, kroppspress og whisky

kommentarer 8 kommentarer

Heroin-chic epoken er kanskje over, men midjen forblir. Og puppene og rumpa er fylt med silikon. Hva er bedringen i det? 

Slik starter Vilde Gotschalksens kronikk, Selvutslettende kroppsfiksering, i Aftenposten 15. januar. Videre skriver hun at motemagasinene lærer unge kvinner å mestre eget utseende med nye klær, sminketips, dyre kremer og treningsråd mens bloggerne går et steg videre med plastisk kirurgi. 

Samme dag skriver Knut Nærum at internett kroppspresser oss, og at vi selv har et ansvar for å logge av. Han kommer samtidig med en oppfordring til mediene om visse grep som kan og bør tas. Ett av disse er for eksempel "ikke bruk modellkropper til å illustrere alminnelig journalistisk stoff om brystkreft og erogene soner". Hør hør! 

Under Vixen Blog Awards valgte en av Norges største bloggere å flashe puppen som takk for pris. For all del, Sophie Elise må flashe så mye pupp hun bare gidder, hun har tross alt betalt i dyre dommer for dem så det er ingen vits i å skjule herligheten. Jeg kan være fan av både flashing og pupper, noe jeg ikke er fan av er den latterlige begrunnelsen hun hostet opp i etterkant.  

Når samme blogger så sent som i november 2015 postet en liten guide i fillers og botox, og presterer å lire av seg setninger som  "..vent til dere er 18 år, MINST. Man har enda litt "babyface" når man er 18 år, faktisk bør man vente til man er 20, men jeg har full forståelse om dere har store komplekser og ikke "klarer" å vente altså.." kjenner jeg at jeg blir litt svett. I samme innlegg er Sophie Elise ikke snauere enn at hun tilbyr sine lesere, som det er naturlig å anta er relativt unge, 20% på slike behandlinger. 

Sophie Elise er nylig blitt kåret til den mektigste kvinnen innen norske medier av Medie24. Om kåringen uttaler hun selv at "det er en ny tid nå, og man påvirkes fra flere kanter enn kun utdannede journalister eller toppsjefer. Og jeg synes det er jævla kult". Hun har rett. Hun har en påvirkningskraft som det ljomer av. I kommentarfeltet under innlegget om fillers og botox kommenterer ei ung jente "Synes du er kjempepen og vil ta restylane i leppene snart." Hvor kult er egentlig dette, og er det i det hele tatt lovlig? For de som ikke kjenner til botox kan jeg informere om dette er et legemiddel som det følgelig er forbudt å reklamere for (kilde: Nordlys). 

Så silikonen er borte, og alt er mye bedre nå? Fortsatt besatt av kropp men..?

I disse dager kan vi også lese om Lene Alexandra som stolt forteller at hun blir den eneste i sin konkurranseklasse uten silikon.For meg fremstår ikke dette som så mye bedre når konkurransen er bikini-fitness. I en slik konkurranse blir deltakerne vurdert fra topp til tå kun ikledd en liten strass-bikini. Som Lene Alexandra selv forklarer er dette "en bikini fitness-konkurranse hvor jeg blir vurdert ut i fra trening, anatomi, kroppen og hvor mye jeg har formet den. Den skal se ut på en spesifikk måte og ha symmetri. Samtidig som man også blir vurdert ut i fra hud, hår og hvordan man poserer. Så det er jo en beauty-konkurranse men med muskler" (kilde: TV2).

Så silikonen er borte, og alt er mye bedre nå? Fortsatt besatt av kropp men..? Jeg skjønner det virkelig ikke. 

Personlig syns jeg det er et mas dette med kropp. Hvordan få den perfekte bikinikroppen på null komma svisj, se her for oppskrift på sommerkroppen og hashtag SK2016. Ikke spis sånn, spis dette men ligg for all del unna dette! Her er øvelsene som gir deg sixpack på et kvarter og dette pudderet gjør deg sju år yngre! På den andre siden står de som messer om helårskroppen, de som kjemper mot den evige jakten etter den perfekte kroppen og de som skal bekjempe kroppsfokus med nakenhet. Vær naturlig, slik sminker du deg naturlig, vær ekte og elsk deg selv. Mottatt, registrert og vær så god bli gal.

Da jeg for alvor begynte å trene for 7-8 år siden oppnådde jeg raskt resultater. Jeg har alltid vært tynn, og veien fra tynn til trent var for meg veldig kort. Jeg jobbet på treningssenter, trente med personlig trener og kjørte 5-6 økter i uka. Jeg var fokusert, målbevisst og beinhard. Jeg elsket de harde styrkeøktene sent på kvelden, og jeg elsket å bokse for å trene kondisjon. Jeg elsket å se spagettiarmene endre form og hamstringen vokse. Virkelig.

Det er en kort vei fra full kontroll til å styres fra et ytre press om hvordan en bør se ut.

Så kom smellen. Jeg drakk te, spiste fuglefrø, egg og avokado, leste magasiner og trente. Jeg merket ikke smellen før jeg veide 50 kg, hadde fettprosent på 9,5 og menstruasjonen uteble i 4 måneder. Blodprøvene viste alvorlige mineralmangler, jernmangel- og megaloblastanemi. For meg ble dette en viktig lærepenge. 

Det er en kort vei fra å trene for å få overskudd, og å ikke ha overskudd til å trene. Det er en vanskelig balansegang mellom å trene for å se trent ut og å trene for å være frisk. Det er en kort vei fra full kontroll til å styres fra et ytre press om hvordan en bør se ut.

Jeg har fortsatt dager jeg tenker at jeg er blitt tynnfeit, at rumpa er slapp og armene utrente. Jeg har utrolig svake øyeblikk hvor jeg står foran speilet med sprittusj for å markere hva som må strammes opp. På de dagene sørger jeg for å ta vare på meg selv på andre måter enn å løpe til treningssenteret. Jeg møter ei venninne, gjør noe hyggelig, går en lang tur med Cava, ser en film, pløyer gjennom noen episoder med en aller annen serie og spiser noe godt.

Det er ikke noe i veien med å ville ha muskler fremfor fett.

Det er ikke noe i veien med å fokusere på kropp og helse. Det er ikke noe i veien med å ville ha muskler fremfor fett. Det er når målene settes etter hva som står med fet skrift på forsiden av tabloidene eller hva en blogger sier er in det blir feil. 

Dette er innlegget er ikke ment som kritikk av Sophie Elise eller Lene Alexandra, men snarere en oppfordring om å være litt mer bevisst den makt en mektig media-profil har. Personlig syns jeg Sophie Elise er relativt kul, men jeg skulle ønske hun hadde sagt noe sånt som at "jeg har brukt så mye penger på å få akkurat disse puppene at jeg gjerne vil vise de frem". 

..å si at du ønsker å bekjempe kropsspress med naken pupp og reklame for fillers og botox blir bare for dumt. Det blir litt som å drikke whisky med begge henda i protest mot drikkepress. 

Det er ikke noe i veien med å ville se bra ut, men å si at du ønsker å bekjempe kropsspress med naken pupp og reklame for fillers og botox blir bare for dumt. Det blir litt som å drikke whisky med begge henda i protest mot drikkepress. 

 

Ønsker du å delta i kampen mot kroppspress? Stem på den du mener fortjener årets Gullbarbie her. Hvorfor? Fordi ingen burde kunne tjene penger på andres dårlige selvtillit! Innlegg om dette kommer i løpet av uken!

Vil du lese mer av meg? Følg meg på Facebook for å få innlegg rett inn i feeden. 

Vil du se hverdagsglimt er det kjempelurt å følge meg på Instagram!


 

8 kommentarer

Geriatriks

18.01.2016 kl.18:01

Pupp og rompe selger alltid. Litt sånn på forsiden eller i overskriften så er opplaget reddet. De er mye flinkere til sånt i utlandet, nå sist i Køln, med toppløs- og nakenprotester ;)

Når alt dette er sagt så har jo jeg tråkket til med et rompe-innlegg jeg og.. Like mye "baluba" som S E skaper jeg nok ikke...men her setter jeg lys på nok et tabu.. Innlegget heter En mann, en rumpe, en lege!

Kaja

18.01.2016 kl.22:07

Altså.. Sophie Elise sier hun vil fjerne kropsfokuset, med å vise den kroppen hun har kjøpt fordi hun følte på presset med å ha store pupper. Det er det hun viset de unge, ikke noe annet

Tom

19.01.2016 kl.00:40

Først og fremst så er ikke silikon hverken bak eller foran noen stor trend eller noe man bare "må ha" fordi det er i vinden om dagen. Noen fikser litt på kroppen, men de aller fleste gjør ikke det.

Det finnes heller ikke noe spesifikt ideal. Det avhenger helt av den som ser. Skjønnhetsidealet i et rockemiljø er annerledes enn idealet i et hip-hop miljø. Noen er opptatte av trening, men andre overhodet ikke er det. Noe kollektivt ideal finnes ikke.

Derfor blir det også ulogisk å snakke om en "forbedring" av et kroppsideal, som strengt tatt ikke eksisterer annet enn en persons individuelle forestillinger.

Sophie Elise har veldig, veldig lite innflytelse på mine synspunkter, og jeg tror ikke hun er veldig mektig utover fanskaren sin på bloggen og jenter i alderen 13-25 år. Hun fortjener respekt for å ha skapt seg selv en svært så innbringende business allerede før hun var 18.

Om hun har tatt silikon eller ikke er egentlig hanske uinteressant og hvorvidt hun hadde grunn god nok til å vise puppen eller ikke synes jeg blir litt absurd å forholde seg til. Spiller det noen rolle?

Hvor mye kroppsfokus eller ikke hun skal ha på bloggen sin bestemmer hun helt selv. Hun har kommet dit hun er ved egen hjelp, og blogger om ting som interesserer henne, og ikke oss som er dobbelt så gamle som henne. Synes man det er mye kropp på en blogg, så finner man en annen blogg,

19.01.2016 kl.18:01

Sophie Elise har strengt tatt aldri sagt at hun ville bekjempe kroppspress ved å vise btystet, det er det media som har diktet opp. Hun sa derimot at bakgrunnen for "puppestuntet" var at hun ville være med i kampen om å likestille en kvinnes overkropp med menns.

Linn W. Rosenborg

19.01.2016 kl.18:25

Anonym: "Dette er noe jeg gjorde fordi jeg er lei av det evige fokuset på kroppen til kvinnene som møter opp på prisutdelninger, og ellers i arbeidslivet.".

"Jeg har enda til gode å lese om en manns kropp eller antrekk på store hendelser"

Dette er hentet fra SEs blogg. Jeg syns dette viser at hun ønsker fokus på kroppspress.

Kari

20.01.2016 kl.09:34

Sterke er de som står imot.....

Kristin Haugen Granli

24.01.2016 kl.13:20

Dette elsker jeg, saklige og begrunnede bloggkommentarer! Endelig en som er intelligent og velformulert. Gleder meg til å lese bloggen din videre :-)

Linn W. Rosenborg

24.01.2016 kl.21:10

Kristin Haugen Granli: Shit så hyggelig! Følger du fb-siden min? Innlegg rett i feeden er jo som julaften!

Skriv en ny kommentar

hits