Mnem - en kjærlighetsaffære.

kommentarer En kommentar

Noen ganger leser jeg bøker som gjør noe uventet med meg. Noe litt ubehagelig, men på en god måte. Bøker som tar bolig i meg og som ikke forlater sitt trygge rede på veldig lenge, kanskje aldri. Noen ganger leser jeg bøker jeg får følelser for. Så sterke følelser at det å lese andre bøker fra samme forfatter kan føles som et svik. 

Noen ganger leser jeg bøker som jeg kjøper inn flere eksemplarer av for å gi til noen spesielt utvalgte. Noen jeg vet kan forstå min kjærligheten for akkurat den boken. Noen som setter like stor pris på den som meg. Noen ganger leser jeg bøker som bryter reglene. Som gir meg en myk knyttneve midt i solar plexus. 

På stående fot (rettere sagt på sittende skinke) kan jeg komme på fem slike bøker. En av dem, mine venner, er Mnem. 

Mnem er skrevet av den norske forfatteren Simon Stranger. Jeg fikk boken i gave for flere år siden av ei venninne, og hun traff virkelig blink med akkurat denne julegaven. Jeg åpnet pocketen spent og vips så var den ferdig lest. Det var med en slags trist tomhet jeg lukket boken, og jeg hadde ikke noe annet valg enn å starte om igjen. Tre ganger. 

På en av de første sidene kan vi lese et sitat fra forfatteren selv. "Let's go bananas". Og banans det gikk han! 

"Let's go bananas".

I Mnem følger Stranger ingen regler, og de faste oppskriftene er kastet på havet. Boken starter med en bruksanvisning som forklarer at boken etter mange kriterier er som roman å regne, men at leseren kan være tjent med å late som om den er en samling kortere fortellinger, konstruksjoner og kortprosa. Han forklarer videre hvordan de mer utålmodige leserne, og de uten sans for utenomsnakk, med fordel kan hoppe over parentesene og ligge unna fotnotene. For å være ordentlig gem har Stranger også skrevet forslag til anmeldelser bak i boken. 

..de mer utålmodige leserne, og de uten sans for utenomsnakk, kan hoppe over parentesene og ligge unna fotnotene. 

Boken handler om den fiktive byen Mnem, som ble bygget på femtitallet. Byen ble bygget av en gruppe unge mennesker som søkte å skape et perfekt, ja kall det gjerne et utopisk, samfunn. Romanen er bygget opp som byen Mnem, og hver gate har sitt kapittel. Som omslaget forteller oss møter vi blant andre mannen som mistet hukommelsen, komponisten som forsøker å fange stillheten og familien som selger alt de har for en tulipanløk. 

Vi introduseres også for Peter, forfatteren som kommer til Mnem for å skrive om byen. Hva gikk galt? Hvilke hemmeligheter ligger gjemt i byens stillhet? 

Hva gikk galt? Hvilke hemmeligheter ligger gjemt i byens stillhet? 

Det er så mange historier. Så mange gater. Så mange mennesker. 

I nummer 85 bor en mann som i fire timer hadde verdensrekorden i stillestående lengdehopp (s. 137). 

I Åttergaten 11 leser en sekstiåtte år gammel kvinne horoskopet sitte (Krepsen) i et magasin og bestemmer seg for ringe søsteren sin, som hun ikke har snakket med på femten år (s. 201).

 

Det er vanskelig å gi en kort introduksjon til denne perlen av en bok. I Mnem finnes fotografier, avanserte formler, tegneserier, essays, dikt og sakprosa (fritt sitert fra bokomslag), og det å lese denne boken er en altoppslukende forlystelse. Det er en varm, god og litt vemodig opplevelse. Jeg lengter litt etter å lese den igjen og igjen, samtidig som at jeg nå tenker at det er på tide å gå videre. Etter hvert. Jeg skal bare lese den en gang til. Den er som en affære, denne boken, og jeg elsker den. 


 

I dag hadde gleden av å møte Simon Stranger, som var sykt raus og ga meg et par signerte eksemplarer av boken. Mnem er kun utgitt i ett opplag, så å ha en hard back med hilsen fra forfatteren må da være enhver bok-elskers våte drøm? Vil du ha en? KLART DU VIL! Det eneste du trenger å gjøre er å like posten på facebook-siden min! Jeg har to stykker, og vil trekke to tilfeldige vinnere blant alle som har likt posten! 

Setter selvsagt pris på om du deler og inviterer folk til å like siden :)

Ã?n kommentar

Anne-Sofie

30.10.2015 kl.19:17

Jeg vil ha en bok :)

Skriv en ny kommentar

hits