Drit i kroppen!

kommentarer En kommentar

//Alt som er fremhevet i kursiv er sitater fra egne innlegg. Innleggene kan leses i sin helhet ved å følge linkene.

//Tittel er sitat fra Marta Breens kronikk i Dagsavisen.

 

Jeg leser i en av denne ukens utgaver av Dagsavisen at blogger Cathrine Heienberg ber jenter stanse selvmobbingen. Hun forteller om et evinnelig jag etter etter et uoppnåelig skjønnhetsidealet, at de som opplever kropps- og perfeksjonsjag blir stadig yngre og at vi må kvitte oss med frykten for å ikke være fine nok. Hun fremhever at idealene riktignok endrer seg med tiden, men med det fellestrekk at de forteller oss jenter hvordan vi skal se ut og hva slags fasong kroppen vår skal ha.

I mai skrev jeg et innlegg om kropp og kroppsmas. I dette innlegget var jeg svært ærlig om egne utfordringer med hensyn til kropp, selvbilde og selvkritikk:

"Da jeg for alvor begynte å trene for 7-8 år siden oppnådde jeg lynkjapt resultater. Jeg har alltid vært tynn, og veien fra tynn til trent var for meg veldig kort. Jeg jobbet på treningssenter, trente med personlig trener og kjørte 5-6 økter i uka. Jeg var fokusert, målbevisst og beinhard. Jeg elsket de harde styrkeøktene sent på kvelden, og jeg elsket å bokse for å trene kondisjon. Jeg elsket å se spagettiarmene endre form og hamstringen vokse. Virkelig.

Så kom smellen. Jeg flyttet fra samboer og rekkehus til en låneleilighet på Grünerløkka. Hadde full kontroll. Lot kattene mine bli igjen i rekkehuset. Hadde full kontroll. Solgte leiligheten min på Kalbakken. Hadde full kontroll. Sa opp jobben og gikk på dagen. Fortsatt full kontroll. Jeg drakk te, spiste fuglefrø, egg og avokado, leste magasiner og trente. I to og en halv måned. Jeg merket ikke smellen før jeg veide 50 kg, hadde fettprosent på 9,5 og menstruasjonen uteble i 4 måneder. Blodprøvene viste alvorlige mineralmangler, jernmangel- og megaloblastanemi. To år senere sa legen stopp. Psykologen sa stopp. Kroppen sa stopp. Jeg var totalt utslitt. Konstant forkjølet, mageproblemer, ødelagte hofter og vondt kne. Hodepine flere ganger i uka, null energi og søvnløse netter. Angst, uro og tilløp til alvorlig depresjon. Familie og venner var bekymret, jeg tok avstand fra de jeg er glad i, behandlet familie og venner dårlig og var grå og gusten i huden."

Senere i sommer fikk jeg en melding med direkte kritikk av den fasongen kroppen min har, og jeg har sjelden vært sintere på et menneske som betyr så lite for meg. Kort fortalt fikk jeg en melding fra en perifer bekjent som så det som sin rett og kritisere meg for å poste bilder hvor jeg så sykelig tynn ut. Hun mente jeg måtte spise grøten min (..), og ta ansvar for å være et bedre forbilde. Det er ikke meningen å reposte så mye fra eldre poster, men det er bare så passende og jeg føler for å gjenta meg selv etter å ha lest innlegget til Heienberg samt kronikk fra Marta Breen om det jækla maset om at vi må være stolte av kroppen vår.

"Hvem i svarte er det enkelte mennesker trur at de er? Hva pokker vet du om meg, mitt liv, kropp og ikke minst helse? Vet du at jeg i mesteparten av mitt liv har slitt voldsomt med lavt og negativt selvbilde? Vet du at jeg strøk i gym de to første årene på videregående fordi jeg heller skulket enn å høre kommentarer om hvor tynn jeg var? Vet du at jeg siste året på videregående heldigvis ble fanget opp av en oppmerksom gymlærer som sørget for egen garderobe, og at jeg stod i gym kun takket være dette? Vet du at jeg løy meg ut av svømming med unnskyldningen "jeg har mensen" to år før jeg i det hele tatt fikk mensen? Vet du at jeg løy til venninnene mine om at jeg hadde klina og debutert seksuelt lenge før jeg gjorde noen av disse tingene, fordi jeg var overbevist om at ingen noen sinne ville ha lyst på den tynne, ekle kroppen min?"

"Vet du at jeg, i en alder av 32 år, fortsatt har dager hvor jeg må ta meg selv i nakken for å ikke tenke stygt om mitt eget utseende? Vet du hvor hardt jeg har jobbet for å tenke at kropp er kropp, og min er faktisk ikke så ille. Vet du at jeg blir kvalm av alt kropps-fokuset i media og på nett? At jeg tenker på alle de unge jentene som har et så vaklevorent selvbilde som jeg selv hadde, og at jeg er genuint bekymret for dem? Vet du at jeg trener helt riktig for min kropp samtidig som at jeg er akkurat passe opptatt av hva jeg spiser? Vet du at jeg i perioder kan slite med angst og usikkerhet, og at det første som skjer da er at jeg går ned i vekt? Vet du at jeg har en sånn type kropp og forbrenning at det å gå ned 4 kilo syns ganske godt? Vet du at jeg i disse periodene trener forsiktig, men målrettet for å sikre god helse fremfor utseende hashtag sommerkopp? Vet du at om du hadde sendt meg den meldingen på en litt dårligere dag, eller et par år tidligere, så hadde jeg muligens brukt resten av kvelden foran speilet? Analyserende, kritisk og lei meg. Ser jeg syk ut? Kanskje jeg ikke skal ta på den stramme kjolen allikevel? Kanskje magetopp ikke er helt ok på min kropp? Hvem er det jeg tror jeg er, som tør å kle meg sånn?"

Jeg er så LEI! Lei glossy forsider med retusjerte damer som smiler bak tjukke bokstaver "ELSK DEG SELV SOM DEN DU ER!". Jeg er så drittlei av at frodige damer som er stolte av kroppen sin hylles som heltinner når de tør å vise seg nakne. Jeg er drittlei av at vi skal bekjempe kroppspress med nakenhet. Jeg er drittlei av kjendiser som får medalje for å vise seg frem uten sminke. Jeg er drittlei av oppfordringer om å slanke seg, juice, bruke sånn og sånn bukse for å få sånn og sånn rumpe. Jeg klikker i vinkel. Jeg er så lei!

Hvorfor? Fordi jeg er en av dem som knekkes av det. Jeg er hun som står og sikler på den glossy forsiden og tenker "åh. Den som hadde så fin hud." Jeg er hun som hilser min unge studievenninne med "du er for pen i dag, jeg orker ikke å henge med deg" og så ler vi rått selv om vi begge vet at jeg mener det litt. Jeg er hun som leser ordene til Heienberg og surner. Jeg er hun som tenker høyt at "det er jævla lett for deg å be oss andre om å stoppe selvmobbingen, der du står så yndig og vakker i nydelige klær og med perfekt hud og perfekt hår og perfekt alt! Prøv å vær 32 år, singel med fjortishud, rynker som en pensjonist. Prøv å ikke ha skapet fullt av freshe klær. Da hadde du nok mobba deg selv litt du også, Cathrine Heienberg!"

Jeg, Linn (32), er en selvmobber. En skikkelig, ordentlig selvmobber. Jeg er min egen strengeste kritiker og samtidig som at sprader rundt på Blindern i skjørt fra Modström, topp fra Filippa K, genser fra Samsøe Samsøe og lipgloss fra Lancôme tar jeg meg i å sammenligne meg selv med alle andre rundt meg. Dommen er som regel at de er både yngre, penere og har finere klær enn meg. De kan til og med gå i de samme klærne, men du kan banne på at de kler dem bedre!

Det er virkelig helt latterlig. Jeg er ikke engang sikker på om jeg er enig i selvkritikken, men heller til tider mot at det bare er blitt sånn. Jeg er bare så vant til å kritisere meg selv. Det er bare blitt en så innbitt vane å alltid se ned på meg selv og gjøre narr på av den jeg er og hvordan jeg ser ut.

Jeg er ikke enig med deg, Cathrine. Jeg trur nemlig at kritthvite tenner og en ubevegelig botox-panne hadde sikret meg drømmemannen og gjort meg så veldig lykkelig, og det at jeg er uenig med deg gjør at jeg er dønn, klinkende enig med deg. Alarmklokkene bør ringe - og det høyt!

Ã?n kommentar

ripsntits

02.10.2015 kl.13:45

ripsntits.blogg.no/

Skriv en ny kommentar

hits